Persbericht schrijven: 6 tips voor een succesvol bericht

Een goed persbericht schrijven is essentieel, omdat zo’n bericht een van de meest effectieve communicatiemiddelen is voor bedrijven om hun nieuws met de buitenwereld te delen. Of het nu gaat om een productlancering, een nieuwe dienst of belangrijk personeelsnieuws, met een goed geschreven persbericht kun je ervoor zorgen dat je boodschap breed wordt verspreid en aandacht krijgt van journalisten en andere belangrijke stakeholders.

Toch is een persbericht schrijven op de juiste manier geen eenvoudige taak. Er zijn talloze factoren waarmee rekening gehouden moet worden, van de inhoud tot de structuur en de opmaak. Hieronder delen we 6 tips voor het schrijven van een succesvol persbericht, een zeer belangrijk element van jouw PR-strategie.

Auteur: 18 januari, 2023
PR Public Relations

Tip 1. Zorg voor nieuwswaarde

Het allerbelangrijkste aspect van een persbericht is de nieuwswaarde. Dit betekent dat je bericht relevant en interessant moet zijn voor de doelgroep van de journalisten en media waar je het naar verstuurt. Bepaal dus voordat je begint met schrijven of het onderwerp van je persbericht wel voldoende nieuwswaarde heeft. Is het iets wat afwijkt van het gewone en impact heeft op veel mensen of groepen, dan is de kans groter dat de media het oppikken. Zorg er daarnaast voor dat je alle relevante informatie op een rijtje hebt en bepaal welke autoriteit je hebt als zender van het bericht.

Tip 2. Met een pakkende titel en duidelijke structuur een persbericht schrijven

Een pakkende titel is de eerste indruk die je persbericht maakt bij de journalisten en redacties waarmee je het deelt. De titel moet daarom aansprekend en intrigerend zijn, zodat het de aandacht trekt en uitnodigt om verder te lezen. Ook de structuur van je persbericht is van groot belang. Zorg er daarom voor dat je bericht een heldere en logische opbouw heeft, met een duidelijke lead waarin je het belangrijkste nieuws samengevat (wie, wat, waar, wanneer), gevolgd door toelichtende alinea’s met quotes en achtergrondinformatie (waarom en hoe). Zet hierbij het belangrijkste nieuws bovenaan en schrijf het persbericht ‘oprolbaar’.

Tip 3. Persbericht schrijven in een objectieve en niet-commerciële toon

Het doel van een persbericht is om te informeren, niet om te overtuigen of te verkopen. Schrijf daarom altijd in een objectieve en niet-commerciële toon. Vermijd overtuigende taal en gebruik geen wervende of harde verkooptechnieken. In plaats daarvan moet je persbericht feitelijk en informatief zijn, zodat de journalisten en redacties de informatie snel en gemakkelijk kunnen begrijpen en verwerken.

Tip 4. Voeg visuele elementen toe

Een persbericht met alleen tekst kan saai zijn en moeilijk te lezen. Voeg daarom visuele elementen zoals foto’s, video’s of infographics met onderzoeksresultaten toe om je persbericht aantrekkelijker te maken voor de journalisten. Dit kan ook helpen om jouw boodschap duidelijker te maken en daarmee de kans dat media het persbericht oppakken vergroten.

De belangrijkste tips voor een succesvol persbericht op een rij:

  • Zorg dat het onderwerp van je persbericht voldoende nieuwswaarde heeft
  • Gebruik een pakkende titel, een goede structuur en voeg visuele elementen toe
  • Vermijd commercieel taalgebruik; blijf objectief
  • Kies de juiste timing en verstuur het persbericht op een professionele manier
  • Volg op en werk aan je mediarelatie
  • Blijf up-to-date van ontwikkelingen en trends in de branche
Krant lezen

Tip 5. Verzend het persbericht op de juiste tijd

Het is belangrijk dat je jouw persbericht op de juiste tijd verzendt, zodat het opvalt tussen de vele andere berichten die journalisten en redacties dagelijks ontvangen. Dit kan bijvoorbeeld op een rustig moment in de week zijn of op een moment dat het onderwerp actueel is. Hierbij is het ook van groot belang dat je het deelt met de juiste contactpersoon bij het gewenste mediakanaal. Spreek diegene dan ook specifiek aan in je begeleidende mail.

Tip 6. Volg op en onderhoud contacten

Na het versturen is het belangrijk dat je opvolgt en contact onderhoudt met de journalisten en redacties waarnaar je het verstuurd hebt. Dit vergroot je publicatiekansen. Vraag bijvoorbeeld of ze vragen hebben over je persbericht of dat ze misschien meer informatie nodig hebben. Dit draagt bovendien bij aan je relatie met (je contacten bij) de media.

Samenvattend bevat een persbericht nieuwswaarde, is het geschreven in een heldere en aantrekkelijke taal, bevat het een pakkende titel en een goede structuur, visuele elementen en wordt hij verstuurd op de juiste tijd en gedeeld met de juiste contacten. Met deze tips zorg je ervoor dat je persbericht de aandacht van de media krijgt en je boodschap een podium krijgt dat het verdient.

Bonustip: blijf op de hoogte, flexibel en stuur bij

Als je de hiervoor genoemde tips opvolgt, wordt je persbericht beter en vergroot je de kans op media-aandacht. Maar onthoud dat succes geen garantie is. Het is ook belangrijk om flexibel te blijven en bereid te zijn om aanpassingen te maken aan je persbericht en de benadering van de media, afhankelijk van de ontvangen feedback. Blijf bovendien up-to-date van trends en ontwikkelingen in de wereld van PR, marketing en media. Hierdoor kun je jouw persberichten blijven verbeteren en zorgen dat ze aansluiten bij de wensen en verwachtingen van de journalisten en redacties.

Thomas Bekker

Aan de slag met nieuws delen via persberichten?

We horen graag van je! Laat je gegevens hier achter of neem contact op met Thomas Bekker, via +31 (0)6 1932 8584 of thomas@mediatic.eu