Verschillen tussen PR en marketing

Als je het hebt over het ‘communicatie-vak’, kun je van alles bedoelen. Deze term is eigenlijk een grote paraplu waar allerlei verschillende disciplines onder vallen, zoals Public Relations en marketing. Marketing en PR zijn twee velden onder de communicatie-paraplu die, door niet-communicatieprofessionals, vaak door elkaar worden gehaald. Toch zijn er, naast raakvlakken, wel degelijk ook verschillen. In deze blog leg ik je die verschillen uit, maar vertel ik ook hoe ze elkaar aanvullen.

Auteur: 05 juni, 2020
contentmarketing PR

Public Relations vs marketing

In essentie valt PR onder de marketingmix en valt het dus zeker naast marketing in te delen. Zowel marketing als PR hebben het vergroten van de naamsbekendheid en zichtbaarheid van een bedrijf als doel, maar wat is precies het verschil tussen marketing en PR? Zowel de hoofdfocus als de aanpak die daarbij hoort zijn heel verschillend. Marketing heeft altijd verkoop als einddoel; elke strategie of activiteit wordt met het werven van nieuwe – of terugkerende – klanten in het achterhoofd bedacht en uitgevoerd. Bij PR zit dit anders in elkaar. De focus ligt hierbij namelijk niet op de directe verkoop. Natuurlijk is het doel van elk bedrijf om geld te verdienen, maar PR draagt daar niet direct aan bij. De hoofdfocus van PR ligt dan ook op het verbeteren van de reputatie van een bedrijf, om vervolgens voor het bedrijf een expertstatus, thought leadership, te behalen.

Doelgroepen PR en marketing

De doelgroepen die marketing en PR benaderen, verschillen ook van elkaar. Marketing doelt alleen op bestaande of potentiële klanten, waar PR juist een breder publiek probeert aan te trekken. Bij PR gaat het namelijk om het algehele imago van het bedrijf. De doelgroep bestaat dan niet alleen uit (potentiële) klanten, maar bijvoorbeeld ook uit werknemers en andere stakeholders. De doelgroepen van PR en marketing zijn dus wel degelijk verschillend.

Owned, paid en earned media

Tussen PR en marketing zitten wel degelijk verschillen in het gebruik van de communicatiekanalen. Zoals eerder aangegeven: bij marketing draait alles om het verkopen van een product of dienst. Daarnaast maakt marketing voornamelijk gebruik van ‘owned media’ en ‘paid media’. De focus ligt op het zenden van een boodschap richting de klant, bijvoorbeeld via de eigen website en social mediakanalen. Daarnaast worden er advertenties ingekocht om de boodschap ook via andere media te verspreiden.

Bij PR wordt voornamelijk gebruikgemaakt van ‘earned media’. Hier komt het free publicity-aspect de hoek om: door marketingboodschappen om te zetten in nieuwswaardige content wordt redactionele publiciteit gegenereerd. Dit betekent wel dat een publicatie niet gegarandeerd is. Of, bijvoorbeeld, een persbericht wordt gepubliceerd hangt af van de nieuwswaardigheid, het soort boodschap, het netwerk van de aanbieder et cetera. Een van de voordelen van free publicity is dat de output – zoals de naam al suggereert – gratis is. Het proces van free publicity genereren is overigens niet gratis.

Een ander voordeel van free publicity is dat het aan betaalde content altijd goed valt af te lezen dat het om een gesponsorde post, advertorial of advertentie gaat. Bij free publicity is het altijd een redactionele keuze om een bericht mee te nemen en te plaatsen, wat betekent dat het voor de lezer (meestal) niet te onderscheiden is van andere redactionele content. Lezers beschouwen deze boodschappen dan ook als authentieker, omdat een derde, onafhankelijke, partij iets zegt over het betreffende bedrijf.

Mediatic: het PR en contentmarketingbureau voor jou

Juist doordat Public Relations en marketing een andere focus hebben, vullen ze elkaar aan. Toch staat PR nog vaak in de schaduw van marketing, omdat het voor velen een nogal vaag begrip is. Zonde, omdat nu juist de combinatie van de twee je gehele communicatiestrategie sterker maakt. Heb je na het lezen van deze blog interesse gekregen voor het inzetten van PR, of wil je juist de ideale mix van PR en contentmarketing creëren? Een PR en contentmarketingbureau als Mediatic denkt graag met je mee.

Wij bieden contentmarketing én PR!

Waar kunnen we jou bij helpen? We horen het graag! Laat je gegevens hier achter, of neem contact op met Dennis Mensink via +31 (0)6 – 45 61 42 26, of dennis@mediatic.eu.

Meer berichten