Vier tips voor het benaderen van de pers

Wil je dat jouw bedrijf in de media genoemd wordt? Dan zul je allereerst met een nieuwswaardig verhaal moeten komen. Is dat er? Dan kun je met een gerust hart de pers gaan benaderen. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Pak je de telefoon of stuur je een e-mail? En naar wie? Wat vertel je degene waarmee je contact opneemt? De pers is een belangrijk onderdeel van Public Relations. Bij het benaderen van de pers komt meer kijken dan enkel jouw verhaal over de schutting gooien; de zogeheten perslobby is een situatie waarin jij en de journalist bekijken hoe jullie elkaar kunnen helpen. Ik geef je daarom in deze blog graag vier tips voor het benaderen van de pers.

Auteur: 18 juni, 2020
PR

1. Wees secuur als je een journalist benadert

De perslobby is in feite een dialoog, waarbij jij en de journalist zoeken naar een win-win situatie. Aan de ene kant wil jij dat de journalist jouw bedrijf vermeldt in zijn medium, aan de andere kant wil de journalist dat jij een kwalitatief verhaal aanlevert dat in zijn straatje past. Hier komt jouw eerste taak naar voren: weet over wie je het hebt. Het is enorm slordig als je de naam van de journalist of het medium verkeerd spelt, of als het onderwerp niet aansluit bij zijn medium, redactie of doelgroep (zie punt drie). Het is zowel voor jou als voor bijvoorbeeld de economieredacteur verspilde tijd als jij met hem of haar een persbericht over een nieuwe afslankmethode deelt. Bereid je dus goed voor, weet wie je benadert en zorg dat je relevante informatie foutloos deelt. Dit getuigt van respect en zorgvuldigheid.

2. Probeer geen salestijger te zijn

Het is logisch dat je enthousiast bent over jouw eigen persbericht. Sterker nog: het is noodzakelijk om de journalist vol enthousiasme te benaderen. Want als jij zelf al niet gelooft in de kracht van het bericht, waarom zou jouw gesprekspartner dat dan wél doen? Probeer er wel voor te zorgen dat dit enthousiasme niet omslaat in een verkooppraatje, vol met superlatieven als ‘uniek’, ‘baanbrekend’ of, in mindere mate, ‘interessant’. Ga altijd voor de win-win uitkomst en wees geen salestijger. Geeft de journalist aan dat het persbericht – om welke reden dan ook – niet past? Accepteer dit en bedank diegene voor de tijd en de eerlijke reactie. Wie weet kunnen jullie elkaar de volgende keer wel helpen.

3. Stel vast wie je wilt bereiken en waarom

De derde tip om succesvol de pers te benaderen en in de media te komen is van tevoren bepalen wie je doelgroep is. Voor wie is jouw nieuws echt interessant? Vervolgens kun je vaststellen welke media schrijven voor die doelgroep, om tenslotte te concluderen welke specifieke journalist zich hierop richt. Hierbij geldt: hoe specifieker je onderwerp, hoe selectiever je perslobby. Liever een kleine geïnteresseerde groep benaderen dan een grote perslijst die weinig met je boodschap kan. Want nogmaals: je helpt elkaar en dat doe je niet door irrelevante informatie door te sturen. Heb je de geschikte partijen gevonden? Houd dan wel rekening met het feit dat de mensen die je spreekt aardig begaan zijn met het onderwerp en dat zij kritische vragen kunnen stellen. Zorg er dus voor dat je voldoende weet over het onderwerp dat je lobbyt. Het staat enorm knullig als de ‘brenger van nieuwe inzichten’ simpele vragen niet kan beantwoorden.

4. Houd rekening met de agenda van de journalist

Tenslotte punt vier, waarbij het belangrijk is dat je onthoudt dat redacties over het algemeen tientallen tot honderden berichten per week ontvangen. Hoe belangrijk je persbericht ook voor jouw bedrijf is, voor de journalist is het er een van de zovelen. Dit betekent dat de auteur zelfs bij hoge interesse tijd en ruimte vrij moet maken in de redactionele planning. De truc hierbij is om het de journalist zo gemakkelijk mogelijk te maken. Maak daarom jouw persbericht van de hoogste kwaliteit en stuur relevante afbeeldingen mee, zodat de redacteur zo min mogelijk zelf hoeft te doen. Ontvangt jouw contactpersoon het liefst een mail? Stel deze dan precies op naar zijn of haar voorkeuren. Vaak zegt de journalist er ‘later nog even naar te kijken’ en in de meeste gevallen is dit daadwerkelijk het geval. Hierom is het aan te raden aan het begin van de week jouw bericht te delen, zodat deze later in de week ingepland kan worden.

Het benaderen van de pers is menselijk

Hoewel we het vaak hebben over ‘de media’, ‘de pers’, ‘de krant’ en de verschillende mediatitels, kunnen we concluderen dat je bij het benaderen van de pers toch echt met mensen te maken hebt. Deze mensen beoefenen hun beroep met passie en willen binnen hun eigen mogelijkheden de beste kwaliteit afleveren. Het is aan jou om hen zoveel mogelijk te ondersteunen in het uitoefenen van hun beroep, om zo elkaar een handje te helpen. Jij levert nieuws, zij leveren jou een podium. Gaandeweg leer je de mensen achter de media kennen en weet je precies waarmee jij ze kunt helpen. Hier gaat natuurlijk een aardige tijd overheen, een tijd die wij bij Mediatic al hebben overbrugd. Wij helpen je daarom graag met de afstemming tussen jouw bedrijf en de media – uhm – de mensen achter de media.

Thomas Bekker

Graag in de media verschijnen?

Wij weten precies wat je moet doen om in de pers te komen. Laat je gegevens hier achter, of neem contact op met Thomas Bekker via +31 (0)6 – 19 32 85 84, of thomas@mediatic.eu.

Meer berichten