Het verschil tussen interne en externe Public Relations

Met Public Relations (PR) zorg je ervoor dat het verhaal van jouw organisatie positief en regelmatig bij de juiste doelgroepen terechtkomt. Zo creëer je aandacht voor je bedrijf en bouw je aan je naamsbekendheid en zichtbaarheid. Hierbij maken we onderscheid tussen interne en externe Public Relations. Het verschil hiertussen leggen we aan je uit. 

Auteur: 13 juni, 2023
Naamsbekendheid Public Relations zichtbaarheid

Wat is interne PR?

Interne PR is de communicatie waarmee je je richt tot doelgroepen binnen je organisatie zoals werknemers, aandeelhouders en bestuurders. Het doel van interne PR is om medewerkers te betrekken bij het grotere plaatje; je missie en bedrijfsstrategie. Daarmee motiveer je hen en zorg je dat ze trots zijn op hun werk. Zo kun je samen behaalde resultaten vieren en aan nieuwe doelen werken.

Voorbeelden van interne PR

  • Interne nieuwsbrief: In een periodieke nieuwsbrief naar medewerkers en andere interne stakeholders deel je belangrijke updates, vier je successen en zet je medewerkers in de schijnwerpers. Hiernaast zie je de personeelskrant die wij maken voor GVB
  • Intranetplatform: Een intern communicatieplatform waar medewerkers toegang hebben tot belangrijke documenten, aankondigingen, trainingen en andere communicatie vanuit de organisatie.
  • Personeelsbijeenkomsten: Tijdens vaste meetings met werknemers informeert het management hen over behaalde resultaten, nieuwe strategieën en bedrijfsdoelstellingen. Dit is ook een moment waarop medewerkers vragen kunnen stellen en feedback kunnen geven.
Voorbeeld interne public relations: de Inkrant GVB

Wat is externe PR?

Externe PR richt zich op de communicatie met alle doelgroepen buiten je organisatie. Het doel van externe PR is het opbouwen van duurzame relaties met de media, (potentiële) klanten, partners, investeerders en het bredere publiek. Met externe PR vergroot je je zichtbaarheid en naamsbekendheid. Wanneer jouw verhaal regelmatig bij de juiste doelgroep terechtkomt, vergroot dat je autoriteitspositie binnen jouw vakgebied.

Voorbeelden van externe PR

  • Persbenaderingen: met persberichten, opiniestukken, opinieonderzoeken en expertblogs kun je belangrijk bedrijfsnieuws, onderzoeksdata, je visie of ander nieuws delen met onafhankelijke media. Hiermee bouw je mediarelaties op, die je uiteraard ook moet onderhouden.
  • Social media: via eigen kanalen zoals social mediaplatforms kom je direct in contact met je doelgroep. Denk hierbij aan het delen van tips en het reageren op vragen en opmerkingen van volgers. Een bekend voorbeeld is Bol.com, dat bekendstaat om zijn creatieve en doelgerichte social mediacampagnes, die zowel entertainen als de betrokkenheid van gebruikers vergroten.
  • Events: het organiseren van of deelnemen aan evenementen zoals beurzen, conferenties, liefdadigheidsevenementen of lokale gemeenschapsinitiatieven is een goede manier om een netwerk op te bouwen.

Bekijk voorbeelden van succesvolle externe PR-campagnes.

Externe PR

Interne en externe PR gaan hand in hand

Interne en externe Public Relations vullen elkaar perfect aan. Waar interne PR zorgt voor een positieve bedrijfscultuur en gemotiveerde medewerkers, creëert externe PR een positief imago bij externe stakeholders. Samen zorgen ze voor een consistente en krachtige boodschap, wat leidt tot een sterker merk en een grotere impact op je doelgroep.

Thomas (vierkant)

Kun jij hulp van een PR-consultant gebruiken?

Daar kunnen wij als PR- en contentmarketingbureau mee helpen! Laat je gegevens hier achter of neem contact op met Thomas Bekker, via +31 (0)6 19 32 85 84 of thomas@mediatic.eu