Drie voorbeelden van Public Relations ter inspiratie

“If I was down to my last dollar, I’d spend it on public relations”, zei Bill Gates. Hij slaat hiermee de spijker op z’n kop – we hebben de quote niet voor niets op kantoor hangen. PR, of Public Relations, is inderdaad van onschatbare waarde voor bedrijven en individuen. Het is het verschil tussen onopgemerkt blijven en wereldwijde erkenning krijgen. We geven je een aantal opmerkelijke, succesvolle voorbeelden van Public Relations-activiteiten en vertellen waarom wij ze zo goed vinden.

Auteur: 15 september, 2023
contentmarketing Impact social media

Airbnb voor Oekraïne: hét voorbeeld van een geslaagde PR-activiteit

De oorlog in Oekraïne is ongetwijfeld een van de meest ingrijpende gebeurtenissen van de afgelopen jaren. In een bewonderenswaardige zet om steun te bieden aan de mensen die direct getroffen zijn door deze oorlog, kondigde Airbnb aan dat ze gratis onderdak zouden verstrekken aan Oekraïense vluchtelingen die Amerika bereikten. Onder het mom ‘Opening homes in times of crisis’ haalde deze steunbetuiging verschillende internationale media, waaronder The Guardian, CBS News en CNN. En met resultaat: deze opvallende PR-campagne resulteerde in meer dan 28.000 Amerikanen die vrijwillig hun huizen beschikbaar stelden voor het opvangen van vluchtelingen. Bovendien genereerde de campagne meer dan 10 miljoen dollar aan donaties.

Waarom is dit een goed voorbeeld van succesvolle PR-activiteiten? Omdat ‘Opening Houses in Times of Crisis’ echt liet zien dat Airbnb meer is dan een commercieel platform. Ze hebben zichzelf bewezen als een bedrijf met een sociaal geweten. Door tijdens noodsituaties gratis accommodaties aan te bieden aan hulpverleners en slachtoffers, hebben ze duidelijk gemaakt dat ze om de gemeenschap geven. Tegelijkertijd heeft deze campagne hun merkbeeld een flinke boost gegeven. Kortom, we spreken hier van een duidelijke win-win situatie.

PR activiteiten voorbeelden: Airbnb

Voorbeeld van een geniale PR-stunt: Banksy

Een van de meest opmerkelijke PR-stunts van het afgelopen decennium draagt de handtekening van de anonieme straatkunstenaar Banksy. In 2018 werd zijn beroemde werk ‘The girl with the balloon’ door Sotheby’s geveild voor een indrukwekkende som van 1,2 miljoen euro. Maar het meest opvallende gebeurde pas nadat de veilinghamer was gevallen: het schilderij gleed plotseling uit het ene frame en viel door een ingebouwde papierversnipperaar in een nieuwe lijst. Vanuit een PR-perspectief was dit een meesterzet. De aandacht voor het kunstwerk schoot door het dak. Onder andere The Guardian, BBC en CBS News roemde de actie van Banksy. Ook het resultaat was verbluffend: de oorspronkelijke waarde van 1,2 miljoen euro steeg naar grofweg 22 miljoen euro.

Dit geniale voorbeeld van een PR-stunt creëerde zoveel media-aandacht door het verrassingseffect. Toen het kunstwerk zichzelf gedeeltelijk vernietigde, raakten mensen wereldwijd verbluft. Dit onverwachte en subversieve element maakte het tot een onvergetelijk evenement. Daarnaast versterkte de stunt ook de mystiek rond Banksy en zorgde het voor intense media-aandacht. Het bracht kunst en commercialisering weer in de schijnwerpers en wakkerde daarmee een nieuwe maatschappelijke discussie aan.

PR stunt voorbeeld: Banksy - The girl with the balloon

Eigen voorbeeld PR-campagne: ‘Doe niet zo Fossiel’ van Seepje

Dan even een voorbeeld uit onze eigen PR-hoed: onze PR-actie voor Seepje. Want waarom bescheiden blijven? Het duurzame zeepmerk wilde de spotlight richten op alle fossiele ingrediënten die je in alledaagse schoonmaak- en wasmiddelen vindt. Deze spullen zijn niet alleen slecht voor onze gezondheid, maar vooral volkomen onnodig. Onder het pakkende motto ‘Doe niet zo fossiel’ bereikte Seepje, met onze hulp, meer dan zes miljoen Nederlanders via mediakanalen als RTL, Change.inc, Adformatie en MT/Sprout. Alsof dat nog niet genoeg was, kregen ze ook nog eens een diepgravend interview over B-Corps op De Ondernemer, dat door meer dan 350.000 lezers is verslonden. Dit heeft allemaal bijgedragen aan de status van Seepje als een echte voorloper in hun branche.

‘Doe niet zo fossiel’ scharen wij onder goede voorbeelden van Public Relations. Al zeggen we het zelf. Ten eerste wist het de aandacht te vestigen op het belang van duurzaamheid in een wereld die wordt geteisterd door klimaatproblemen. Ten tweede sprak de term ‘fossiel’ rechtstreeks tot de kern van consumenten en moedigde hen aan om na te denken over hun keuzes. Bovendien was de campagne innovatief en pakkend, en gebruikte ze humor om een serieus onderwerp aan te kaarten. Overduidelijk een succesvol recept: met een bereik van miljoenen Nederlanders kwam Seepje dichter bij hun doel de wereld schoner én duurzamer te maken.

‘If I was down to my last dollar….’

Uit deze PR-voorbeelden blijkt maar weer dat Bill Gates het bij het rechte eind had. Public Relations versterkt de reputatie van een bedrijf, vergroot het vertrouwen bij klanten en vergroot de naamsbekendheid én autoriteit. Het creëert nieuwe kansen, genereert nieuwe media-aandacht en zorgt uiteindelijk voor zakelijke successen. Heb je geen dollar meer over? Geen probleem, we accepteren ook euro’s.

Thomas (vierkant)

Zelf mooie voorbeelden maken van Public Relations?

Nu je geïnspireerd bent door enkele voorbeelden van Public Relations, kun je ze zelf gaan creëren. Wij kunnen je helpen! Laat je gegevens hier achter of neem contact op met Thomas Bekker, via +31 (0)6 1932 8584 of thomas@mediatic.eu