De juiste PR-adviseur voor jouw bedrijf

Als bedrijf wil je dat zoveel mogelijk mensen jou kennen en positief over je spreken. Hierbij helpt PR, ofwel Public Relations: de verstandhouding die je als persoon, organisatie of instelling hebt met de buitenwereld. Het onderhouden van die relatie of (pro)actief communiceren met externen kost veel tijd. Daarom schakelen veel bedrijven een PR-adviseur in. Maar waar vind je de geschikte PR-adviseur voor jouw organisatie? Daar helpen we je graag mee.

Auteur: 01 november, 2023
Naamsbekendheid PR Public Relations zichtbaarheid

Wat doet een PR-adviseur?

Een PR-adviseur, of PR-consultant, helpt organisaties met stakeholdercommunicatie. Dit kunnen interne belanghebbenden zijn, maar in de meeste gevallen betreft het externe communicatie. Denk hierbij aan berichtgeving richting mediarelaties, (potentiële) klanten, partners, investeerders en het bredere publiek. Vrijwel altijd mikt de adviseur hiervoor op free publicity. Hij of zij kan hiervoor gebruikmaken van meerdere kanalen:

  • Traditionele media als kranten, radio, televisie en internet;
  • Sociale media;
  • Beurzen, evenementen, campagnes.

Hierbij is het noodzakelijk dat de PR-adviseur op creatieve wijze met het publiek communiceert over het bedrijf. Zo wil je aan de ene kant het commerciële verhaal van de opdrachtgever vertellen, terwijl je aan de andere kant rekening moet houden met de behoefte van onafhankelijke media. Dus moet de PR-consultant ervoor zorgen dat het verhaal nieuwswaarde heeft.

Waarom heb je extern PR-advies nodig?

Het inschakelen van een PR-adviseur is niet altijd noodzakelijk, al biedt het wel uitkomst voor veel situaties. Hieronder hebben we er een paar voor je op een rijtje gezet:

 

  • Een PR-adviseur focust zich op taken die bij organisaties vaak ‘erbij’ worden gedaan;
  • Een externe blik herkent sneller kansen en biedt vaker een objectieve kijk;
  • PR draagt bij aan zichtbaarheid, naamsbekendheid en een positief imago;
  • PR uitbesteden kost vaak minder dan iemand fulltime aanstellen;
  • Een PR-adviseur beschikt over warme mediarelaties.
Content marketing vs. copywriting: omschrijving contentmarketeer

Op welke hoofdtaken kun je een PR-adviseur beoordelen?

In de basis helpt een PR-adviseur met de afstemming tussen jouw organisatie en externe stakeholders, vooral via de media. Omdat een externe adviseur vanuit de buitenkant naar jouw organisatie kijkt, moet hij of zij allereerst jouw behoeften analyseren. Stelt jouw beoogde adviseur tijdens jullie eerste gesprek niet veel vragen of komt hij ongeïnteresseerd over? Dan weet je vrijwel zeker dat dit niet de right person for the job is.

Stelt de adviseur wel genoeg vragen en heeft hij jouw wensen duidelijk in beeld? Dan is het tijd om hier creatief op in te spelen. Het is tijd om jouw kernboodschappen in verhalen te gieten, invalshoeken te bepalen en strategieën uit te werken. Vallen de eerste ideeën wat tegen of had je ze zelf ook wel kunnen bedenken? Zoek dan nog even verder naar een betere kandidaat.

Vervolgens is het aan de PR-adviseur om plannen en budgetten op te stellen en vervolgens zijn of haar eigen strategie uit te werken. Hierbij hoort het schrijven van pakkende persberichten en opiniestukken, of het inzetten van andere PR-middelen. Uiteraard komt hier ook het contact met de pers bij kijken en verdere afstemming met externe stakeholders. Dekken de diensten van jouw PR-adviseur niet het hele traject van A tot Z af? Denk dan nog goed na of diegene jou de juiste hulp kan bieden.

Wanneer is een PR-adviseur geschikt voor jou?

Maar wanneer is een PR-consultant nu echt geschikt voor jou? Natuurlijk is de culturele match belangrijk; je moet het goed kunnen vinden met de adviseur. Bovendien is een match met jouw branche of de klanten die jij bedient noodzakelijk. Als de adviseur geen gevoel heeft voor jouw werkomgeving, dan is een interessant verhaal overbrengen naar de buitenwereld onmogelijk.

Behalve de cultuurmatch, is het belangrijk dat een PR-adviseur snel en secuur werkt, proactief handelt en vooruitkijkt. Ook helpt het enorm wanneer de consultant breed geïnteresseerd en ontwikkeld is, waardoor hij of zij kan meedenken op operationeel én strategisch niveau. Tenslotte is een beetje bravoure geen overbodige luxe: een PR-adviseur moet verhalen aan de man brengen en niet bang zijn om de telefoon op te pakken.

Helpt een adviseur met PR én media advies?

Het is niet gek dat veel mensen bij een PR-adviseur denken aan media, want uiteindelijk is zo’n adviseur de schakel tussen het bedrijfsleven en de media. Wanneer je puur op zoek bent naar media advies, is het toch beter om een specialist daarvoor te zoeken. Waar een PR-adviseur goed op de hoogte is van het medialandschap en beschikt over veel relaties bij radio, televisie en geschreven media, weet een media-adviseur beter uit te leggen in welk medium je bijvoorbeeld het beste kan adverteren.

In andere woorden: een PR-consultant helpt je met free publicity, waar een media adviseur vaker inzet op paid publicity. Afhankelijk van je wensen, kun je gericht op zoek naar de juiste adviseur. Als wij een tip mogen geven…

Bij een PR-bureau of niet?

Hopelijk hebben de bovenstaande adviezen je geholpen met het vinden van de juiste PR-adviseur. Misschien twijfel je nog om te gaan voor een zelfstandige of voor een adviseur die werkt bij een PR-bureau. Ook nu zitten er aan beide opties wat voor- en nadelen. Zo is een freelancer vaak voordeliger, beschikt diegene in de meeste gevallen over de juiste ervaring en committeert hij of zij als eigen broodverdiener zich aan het verlenen van de beste service. Tegelijkertijd is een freelancer beperkt tot zijn of haar eigen tijd, middelen en kennis. Met andere woorden: je zet al je geld in op één paard.

Bij een PR-bureau heb je net weer andere pros en cons. Vaak kosten bureaus iets meer – al weegt het nog niet op tegen een fulltime salaris – maar krijg je er ook aanzienlijk meer voor terug. Zo werken er bij bureaus meerdere personen aan jouw verhaal, waardoor je meer kennis, tijd, creativiteit en connecties krijgt. Bovendien hebben bureaus de middelen om te investeren in slimme tools, die bijdragen aan de kwaliteit van het werk en het potentiële bereik. Ook heb je bij een PR-bureau altijd garantie op dienstverlening; niet alle medewerkers gaan op hetzelfde moment op vakantie.

Gebruik dit advies voor het vinden van advies

Hopelijk helpt bovenstaand advies jou met het vinden van het juiste advies. Zo niet, bel gerust voor extra advies! Zonder gekkigheid, bij Mediatic werken veel getalenteerde en ervaren PR-adviseurs die op dagelijkse basis vooruitstrevende klanten helpen met het vertellen van hun verhaal. Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Kernboodschap
Thomas Bekker

Op zoek naar PR-advies?

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen met Public Relations? Neem contact op! Laat je gegevens hier achter of neem contact op met Thomas Bekker, via +31 (0)6 1932 8584 of thomas@mediatic.eu