Free publicity: wat is het en wat kun je ermee?

Publiciteit is een manier om je merk, product of dienst onder de aandacht te brengen bij een groot publiek. Je kunt dit op verschillende manieren doen, waaronder betaalde reclame, campagnes op sociale media of evenementen bijwonen. Een andere optie is gratis publiciteit, ook wel “free publicity” genoemd. Klinkt ideaal natuurlijk, maar wat is free publicity precies en hoe kun je er gebruik van maken? Wij leggen het je graag uit.

Auteur: 18 januari, 2023
PR Public Relations

Wat is free publicity?

Plat gezegd is free publicity een vorm van publiciteit waarbij je geen geld betaalt om je merk, product of dienst onder de aandacht te brengen. In tegenstelling tot paid en owned publicity verkrijg je gratis aandacht, meestal door middel van persberichten, interviews en artikelen in off- en online media. Dit kan een zeer krachtige manier zijn om je merk onder de aandacht te brengen, aangezien het een groot publiek bereikt en vaak als meer betrouwbaar wordt beschouwd dan advertorials of artikelen die je deelt op je zelf beheerde communicatiekanalen.

Hoe kom je aan gratis publiciteit?

Er zijn een aantal manieren om gratis publiciteit te krijgen, maar voordat we die benoemen moeten we even een paar stappen terug. Free publicity is namelijk alleen gratis in termen van geld, er staat wel degelijk een wederdienst tegenover. In de meeste gevallen gaat het om informatie of kennis, waar de partij die jou publiciteit geeft in geïnteresseerd is. Deze partij kan bijvoorbeeld een journalist, influencer, klant of blogger zijn.

De verschillen tussen free, paid en owned publicity

  • Free publicity: redactionele (onbetaalde) aandacht via externe mediakanalen
  • Paid publicity: ingekochte (betaalde) aandacht via externe mediakanalen
  • Owned publicity: aandacht via kanalen in eigen beheer, zoals websites en socialmediakanalen
Free publicity, paid publicity, owned publicity

Persberichten versturen in ruil voor free publicity

Een van de meest effectieve manieren voor het verkrijgen van onbetaalde publiciteit is door het sturen van persberichten. Dit zijn korte nieuwsberichten waarin je informatie geeft over een nieuw product, dienst, evenement of onderzoek dat je hebt gedaan. Deze berichten worden verzonden naar journalisten en redacteuren van tijdschriften, kranten en online media. Als een journalist geïnteresseerd is in je verhaal, kan hij of zij beslissen om erover te schrijven, wat resulteert in gratis publiciteit voor je merk. Let op: zorg ervoor dat je persbericht nieuwswaardig, objectief en niet-commercieel is.

Inzichten delen via interviews

Een andere manier om gratis publiciteit te krijgen is door het geven van interviews. Als thought leader in jouw vakgebied kun je worden benaderd door journalisten die op zoek zijn naar commentaar of inzicht. Of jij benadert hen. Door het geven van een goed interview kun je jouw persoonlijke merk én je bedrijf onder de aandacht brengen bij een groot publiek. Omdat jij verduidelijkende inzichten geeft, zullen zij jou ook meer gaan zien als kennisautoriteit.

Kennis openbaar maken op een (vak)medium

Tot slot kun je gratis publiciteit krijgen door het schrijven van gastblogposts of (opiniërende) artikelen voor tijdschriften, kranten en online publicaties. Hierdoor kun je je kennis en expertise delen met een groot publiek en tegelijkertijd je merk onder de aandacht brengen. Vooral vakmedia zijn voor hun specifieke doelgroep vaak geïnteresseerd in diepgaande kennis uit de branche.

Ben jij klaar voor free publicity?

Samengevat is gratis publiciteit een krachtige manier om je merk onder de aandacht te brengen bij een groot publiek. Door het sturen van persberichten, het geven van interviews en het schrijven van gastblogs of artikelen, geef jij een stukje informatie in ruil voor publiciteit op een onafhankelijk medium. Lijkt dit je nog lastig of weet je niet goed waar je moet beginnen? Dan helpen wij je verder.

Thomas Bekker

Aan de slag met free publicity?

We horen graag van je! Laat je gegevens hier achter of neem contact op met Thomas Bekker, via +31 (0)6 1932 8584 of thomas@mediatic.eu