Een effectieve PR-strategie in 5 stappen

Je wilt de missie en het verhaal van jouw organisatie onder de aandacht brengen. Dit is een langetermijnproces en daarom helpt het opstellen van een gedegen PR-strategie hierbij. Wij nemen je mee in de totstandkoming van een effectief strategisch PR-plan.

Auteur: 07 augustus, 2023
Naamsbekendheid Public Relations zichtbaarheid

1. Bepaal je doelstellingen

Het uitgangspunt van strategische PR is het opstellen van duidelijke doelen. Concrete en heldere doelstellingen werken motiverend en geven houvast. Bedenk waarom je aan de slag gaat met public relations en wat je ermee wilt bereiken; wil je je naamsbekendheid als expert in jouw vakgebied vergroten? Of wil je aantrekkelijker worden voor (potentiële) opdrachtgevers en werknemers? Wat je doel ook is, een strategisch plan dwingt je om je doelstellingen helder te krijgen.

2. Stel je doelgroepen vast

De volgende stap in je PR-strategie is het vaststellen van je doelgroep. Bedenk voordat je begint met het creëren van media-uitingen wie jouw boodschap moet lezen. Wanneer je duidelijk hebt wie je wilt bereiken, kun je onderzoeken via welke media je dit het beste kunt doen.

3. Formuleer kernboodschappen

Je weet inmiddels waarom je aan de slag gaat met public relations en op wie je je communicatie gaat richten. Vervolgens ga je aan de slag met welke boodschap je wilt overbrengen. Wat wordt jouw verhaal en waarom is het interessant voor jouw doelgroep? Kernboodschappen zijn onmisbaar voor een succesvolle PR-strategie. Een goede kernboodschap brengt een gevoel over en informeert, inspireert en activeert lezers. Realiseer je dat je als bedrijf niet overal de beste in kunt zijn. Daarom is het van belang je te focussen op een aantal expertisegebieden of thema’s waar je je kernboodschappen aan kunt ophangen.

Kernboodschap

4. Selecteer de juiste middelen

Nu je de basis voor je PR-strategie hebt bepaald, kun je aan de slag met hoe je gestructureerd onder de aandacht van je belangrijkste doelgroep komt. Met welke haakjes kun je de media halen en welke middelen horen daarbij? Opzichzelfstaande, onregelmatige mediabenaderingen leveren vaak niet de gewenste aandacht op. Verschijn je continu en regelmatig in de media, dan is de kans groter dat jouw verhaal beklijft. Doe dit via een mix aan middelen. Denk bijvoorbeeld aan persberichten, blogs, opinieonderzoeken, podcasts of inhakers op actueel nieuws.

5. Maak een planning

Een planning is de laatste stap van een succesvolle PR-strategie. Wanneer ga je met welke boodschap naar buiten en waarom? Zijn er bijzondere dagen in het jaar die jij als nieuwshaakje kunt gebruiken? Houd bovendien het nieuws dagelijks nauwlettend in de gaten om ad hoc mediakansen te signaleren.

Aan de slag met jouw PR-strategie

Een strategisch PR-plan vormt een duidelijke kapstok om media-uitingen aan op te hangen. Doelstellingen, doelgroepen, kernboodschappen en de bijbehorende middelen geven richting en zorgen voor focus. Wij begrijpen dat het opstellen van zo’n plan ingewikkeld en tijdrovend kan zijn. Als PR-bureau helpen wij je graag. Samen schetsen we een duidelijk beeld van je organisatie, de markt waarin je opereert en vervolgens bepalen we met een gedegen strategie waar voor jou de mediakansen liggen en hoe we deze kunnen benutten. Klop gerust bij ons aan, dan denken we met je mee.

Thomas Bekker

In de media komen met een weldoordachte PR-strategie?

Daar helpen wij je graag bij! Laat je gegevens hier achter of neem contact op met Thomas Bekker, via +31 (0)6 1932 8584 of thomas@mediatic.eu