Het perfecte PR plan maken doe je zo

Maar eerst: wat is een PR plan? In zo’n plan beschrijf je de communicatiestrategie van jouw organisatie. Dit (vaak levende of organische) document is een belangrijk onderdeel van de algehele marketingstrategie en is gericht op het verbeteren van de reputatie en relaties van je bedrijf met jouw interne en externe stakeholders. Hieronder geven we uitgebreider antwoord op de vraag ‘wat is een PR plan?’. Ook vertellen we over de inhoud en hoe je een PR plan maakt. 

Auteur: 18 januari, 2023
PR Public Relations

Een PR plan opstellen begint bij de analyse…

Een PR-plan begint met een situatieanalyse, waarin jij of een externe beoordelaar de huidige situatie van jouw organisatie evalueert. Dit omvat onder andere een analyse van de interne en externe factoren die van invloed zijn op de organisatie, zoals de concurrentie, de marktontwikkelingen en de reputatie van het bedrijf.

Zonder doelen geen richting

Wanneer je klaar bent met de uitgebreide analyse, bepaal je op basis daarvan de communicatiedoelstellingen. Deze doelstellingen kun je bijvoorbeeld richten op het verbeteren van de reputatie van je bedrijf, het verhogen van jullie merkbekendheid of het versterken van relaties met belangrijke stakeholders. Zonder juiste doelen, idealiter SMART geformuleerd, kun je geen gericht PR plan opstellen.

Van doelstellingen naar PR plan maken

Vervolgens ontwikkel je een strategie om jouw doelstellingen te bereiken. Deze strategie kan bestaan uit verschillende tactieken, zoals corporate nieuws delen via persberichten, social media campagnes opzetten of evenementen organiseren. Voor elke tactiek beschrijf je een specifieke aanpak, inclusief de benodigde middelen en verantwoordelijkheden.

…en eindigt bij de analyse

Meten is weten, ook in een PR plan. Daarom zijn monitoring en evaluatie van groot belang. In dit onderdeel beschrijf je hoe je de voortgang van de campagnes volgt en hoe je resultaten gaat meten. Veel gebruikte prestatie-indicatoren zijn het aantal publicaties, (spontane en geholpen) naamsbekendheid of imago, en Share of Voice. Mocht je niet de gewenste resultaten halen, dan kun je de communicatiestrategie op basis van jouw KPI’s gerichter bijsturen.

PR Plan

Een sterk PR plan schrijven? Wij helpen je graag

Een PR-plan is een belangrijk hulpmiddel om de communicatie van jouw organisatie te stroomlijnen en specifiek te richten op jouw belangrijkste doelgroepen en doelstellingen. Doordat je de situatie regelmatig analyseert en je strategie daarop en aan de veranderende omstandigheden aanpast, kan jouw organisatie zich onderscheiden en haar reputatie versterken. Wij begrijpen ook dat dit tussen al je werkzaamheden door als een tijdrovende klus kan voelen. Klop dus gerust bij ons aan, dan denken we graag met je mee.

Thomas Bekker

Aan de slag met jouw PR plan opstellen?

We horen graag van je! Laat je gegevens hier achter of neem contact op met Thomas Bekker, via +31 (0)6 1932 8584 of thomas@mediatic.eu