Hoe HR-professionals PR kunnen inzetten

Als HR-professional ben je dagelijks bezig met het goed inrichten van jouw organisatie. Niet alleen om te zorgen dat het een prettige werkplek is voor iedereen die er werkt, maar ook om een aantrekkelijke omgeving voor werkzoekenden te creëren. Hiervoor is communicatie of specifieker, stakeholdermanagement, een cruciaal onderdeel. En daar komt Public Relations om de hoek kijken. Ontdek in deze blog hoe HR PR voor zich kan laten werken.

Auteur: 10 november, 2023
PR Public Relations strategy

Zoals de afkortingen doen vermoeden, liggen HR en PR niet zo ver van elkaar vandaan. Waar Human Resources zich inzet voor het tevreden houden van potentiële en huidige werknemers, focust Public Relations zich op het creëren en behouden van een goede relatie met alle stakeholders. Via communicatie, dat dan weer wel. Dat is waar PR HR kan helpen. Hieronder vind je drie specifieke manieren hoe HR-professionals PR kunnen inzetten.

HR en PR gaan hand in hand bij employer branding

Een sterk werkgeversimago is essentieel om hoogwaardige kandidaten aan te trekken. Dit begint bij goed werkgeverschap, maar ook een doordachte PR-strategie kan hierbij van onschatbare waarde zijn. Door positieve media-aandacht over het bedrijf als werkgever te genereren en te verspreiden, creëert je organisatie een aantrekkelijk imago voor potentiële kandidaten. Denk hierbij aan persberichten over opvallende arbeidsvoorwaarden, aandacht voor maatschappelijke betrokkenheid of het delen van inspirerende werknemersverhalen. Simpel gezegd: HR zorgt ervoor dat je de leukste werkgever bent, PR brengt dit onder de aandacht bij de juiste doelgroepen.

UGC content marketing

HR Public Relations verhoogt werknemersbetrokkenheid

Hoewel HR vaak verward wordt met recruitment, is vooral het behouden en motiveren van huidige medewerkers een belangrijke kernverantwoordelijkheid van de afdeling. Ook hier kan PR een rol in spelen. Het is niet alleen belangrijk om je externe reputatie te beheren, maar ook om interne betrokkenheid te cultiveren. Via interne PR-initiatieven zoals nieuwsbrieven, intranetberichten en bedrijfsevenementen kun je medewerkers op de hoogte houden van bedrijfsontwikkelingen, successen en prestaties. Dit versterkt hun gevoel van betrokkenheid en trots, wat weer bijdraagt aan de motivatie en het behoud van medewerkers.

HR Public Relations verhoogt werknemersbetrokkenheid

In tijden van crisis is het niet HR vs PR

Hoe goed je de arbeidsomgeving ook inricht, als HR-professional kun je altijd belanden in onverwachte crisissituaties. Voorbeelden hiervan zijn werkongevallen, ontslagen, arbeidsconflicten, grensoverschrijdend gedrag of andere uitdagende situaties. Op zulke momenten kan een doeltreffend PR-crisisplan waardevol zijn. Hiermee behoud je de controle over alle communicatie, breng je de juiste boodschap over en minimaliseer je eventuele reputatieschade. Je zorgt ervoor dat je alles zegt wat je moet zeggen, en vooral niet zegt wat onhandig is. Wanneer je geen crisiscommunicatie-expert in huis hebt, kan een professioneel PR-bureau ondersteunen in het omgaan met moeilijke situaties en ervoor zorgen dat je organisatie veerkrachtig blijft. Zelfs, of juist in uitdagende tijden.

HR en PR: a match made in heaven?

Het leek bijna te mooi om waar te zijn: twee afkortingen die zoveel op elkaar lijken, vullen elkaar ook nog eens mooi aan. Public Relations en Human Resources vormen samen een krachtige combinatie voor het succes van je medewerkers en dus jouw organisatie. PR helpt bij het opbouwen en behouden van een positieve reputatie, zowel intern als extern. Het versterkt je werkgeversimago, motiveert medewerkers en voorziet in een crisismanagementplan. Overweeg de voordelen van een sterke PR-strategie en laat je organisatie uitblinken op de arbeidsmarkt én binnen de bedrijfsmuren. Samen maken we van jou de topwerkgever die iedereen kent.

Thomas (vierkant)

Benieuwd hoe jij als HR-professional PR kunt inzetten?

Wij kunnen je helpen! Laat je gegevens hier achter of neem contact op met Thomas Bekker, via +31 (0)6 1932 8584 of thomas@mediatic.eu