PR-bureau kiezen? In vier stappen naar de beste match

Je hebt besloten dat je een Public Relations bureau wilt inschakelen, dat ervoor zorgt dat jouw missie en verhaal positief en regelmatig bij de juiste doelgroepen terechtkomen. Alles voor meer zichtbaarheid, naamsbekendheid en autoriteit. Maar hoe kies je uit het ruime aanbod hét meest geschikte PR-bureau voor jouw organisatie? Ik noem graag vier punten waarmee je rekening kunt houden en zo een weloverwogen beslissing maakt.

Auteur: 02 november, 2023
Impact PR Public Relations strategy

1. Sluit het PR-bureau aan bij de missie en visie van jouw organisatie?

De eerste en een van de belangrijkste zaken bij het kiezen van een PR-bureau is bepalen of het bureau aansluit bij de missie en visie van jouw organisatie. Delen jullie dezelfde waarden, kunnen de medewerkers gemakkelijk begrip opbrengen voor jullie toegevoegde waarde en voel je de persoonlijke klik? Voor veel aspecten kun je de visie en missie van het bureau vergelijken met die van jullie. Sluiten die bij elkaar aan? Organiseer dan persoonlijke gesprekken met meerdere personen van het bureau om hun begrip van jouw kernwaarden en doelstellingen te beoordelen. Is die klik er niet? Dan is het voor beide partijen beter als de samenwerking nu niet tot stand komt.

2. Levert het Public Relations bureau de juiste diensten?

Natuurlijk is ook de dienstverlening van het bureau belangrijk. Zo helpt een goed bureau je om via de juiste kanalen met je doelgroep te communiceren, ook op een minder voor de hand liggende manier. Een PR-marketingbureau kan bijvoorbeeld meer bieden dan traditionele Public Relations, waardoor het belangrijk is te onderzoeken welke aanvullende diensten het bureau aanbiedt die jou kunnen helpen. Denk hierbij aan contentcreatie, marketing automation, copywriting, socialmediabeheer of crisiscommunicatie. Communiceer duidelijk met het PR-bureau over jouw specifieke behoeften en beoordeel of het scala aan diensten daaraan kunnen voldoen.

In het kort: hoe kom je erachter wat het beste PR-bureau is voor jou?

  1. Bepaal of het PR-bureau aansluit bij jouw kernwaarden;
  2. Ga na of het dienstenpakket aan al jouw behoeften kan voldoen;
  3. Controleer of het Public Relations bureau jouw doelgroep begrijpt én bereikt;
  4. Check het klantenportfolio en of jij je daarmee kunt identificeren.
PR-bureau zorgt voor aandacht in kranten en online media

3. Hoe goed kent het PR-bureau jouw doelgroep?

Met Public Relations onderhoud je het contact met jouw stakeholders. Het is dus van cruciaal belang om een PR-bureau te kiezen dat in staat is om jouw doelgroep effectief te bereiken. Alleen op die manier haal je het maximale uit je PR-activiteiten. Daarom heeft een goede PR agency verschillende connecties met vakgerichte journalisten in uiteenlopende branches. Bovendien begrijpen de PR-adviseurs hun behoeften en interesses. Kortom: zij beschikken over de strategische kennis en de middelen om ervoor te zorgen dat jouw boodschap bij de juiste mensen terecht komt. Hoe kun jij dit checken, vraag je jezelf af? Peil bij het PR-bureau naar hun eerdere projecten, gericht op soortgelijke doelgroepen, en informeer naar succescases. Afhankelijk van of jij jezelf daarin herkent, kun je beoordelen of het bureau in staat is om jullie doelgroep te bereiken.

4. Welke klanten bedient het PR-bureau nu?

Het vierde en laatste punt waarop jij kunt bepalen wat het beste PR-bureau voor jou is, is hun klantenportfolio. Onderzoek dus welke klanten het bureau momenteel bedient. Bevinden zij zich in dezelfde branche of komt bijvoorbeeld jullie maatschappelijke missie overeen? In dat geval kan de betreffende PR agency een veelbelovende partner zijn. De kans is groot dat zij bekend zijn met jouw uitdagingen en doelgroepen, wat leidt tot een effectievere en efficiëntere samenwerking. Veel PR-bureaus hebben een klantenoverzicht of delen succesverhalen op de website. Natuurlijk kun je ook zelf rechtstreeks contact opnemen met het bureau en vragen om referenties of casestudies.

Is Mediatic het PR-marketingbureau voor jou?

Bij Mediatic begrijpen we dat elke organisatie uniek is. Daarom nemen we graag de tijd om ons in jou te verdiepen en jouw verhaal echt te begrijpen. Dit doen we voor al onze klanten. Zo beginnen we onze samenwerking met een grondige analyse van jouw bedrijf, waarna we de PR-strategie opstellen. Als full-service PR-marketing agency combineert Mediatic traditionele PR met contentmarketing, social media management, opinieonderzoeken en meer manieren om jou de aandacht te geven die jij verdient. Deze diensten kunnen naadloos worden geïntegreerd in je PR-strategie en zorgen voor een holistische communicatiebenadering.

Thomas Bekker

Bepalen of Mediatic bij jou past?

Zijn wij het PR-bureau dat bij jou past? We horen graag van je! Laat je gegevens hier achter of neem contact op met Thomas Bekker, via +31 (0)6 1932 8584 of thomas@mediatic.eu