Wat is datagedreven PR en waarom is het zo belangrijk?

Veel PR-plannen worden gemaakt op basis van  intuïtie, passie of kennis. Maar gebruik je (ook) wel eens data om tot een campagne te komen? Lees in deze blog meer over de –  in Nederland voorzichtig opkomende – PR-trend: datagedreven PR. Wat is het en wat kan datagedreven PR voor jou betekenen?

Auteur: 18 april, 2024
Public Relations

Intuïtie en data: een krachtige combinatie

Data geeft fundament aan je plan. Stel: je hebt intuïtief een geweldig (PR) idee. Dat is een goed begin! Maar hoe zet je dat om in een plan? Veel bedrijven gebruiken vooral hun ervaring, netwerk én onderbuikgevoel. Vaak met een prima resultaat. Maar het kan ook anders. Dankzij datagedreven PR kun je een gerichte campagne opstellen, precies gericht op de doelgroep die je wilt bereiken. Schieten met hagel is niet meer nodig.

Meten is weten

Het probleem met je onderbuik – die heeft niet altijd gelijk. En hoe zonde is het als je  een hele campagne optuigt rondom onjuiste aannames. Dáár kan data je bij helpen! Met data kun je je aannames toetsen voordat je er een campagne omheen bouwt.

Dit doen wij met PR en data

Bij Mediatic stellen wij regelmatig PR-plannen op, gebaseerd op uitkomsten van zelf opgezet data-onderzoek. Die onderzoeken doen we met verschillende redenen:

  • Het is urgent: door datagedreven onderzoek te doen creëren we je eigen aanleiding om met nieuws naar buiten te komen.
  • Het is uniek: de resultaten van een eigen onderzoek zijn uniek en – als je het goed uitgevoerd hebt – spraakmakend.
  • Het is betekenisvol: we zetten het onderzoek zo op dat de resultaten betrekking hebben op een grote groep mensen. Heel bruikbaar dus.
  • Het is herkenbaar: de onderzoeksresultaten zijn opvallend maar komen niet uit de lucht vallen. Je doelgroep zal de uitkomsten herkennen.

Steeds meer autoriteit in je vakgebied

Door regelmatig in de media te verschijnen met resultaten uit je data-onderzoek vergroot je je autoriteit in je expertisegebied. Dat geeft vaak een sneeuwbaleffect. Nederlanders, (mogelijke) opdrachtgevers en journalisten nemen contact met  je op als er kwesties spelen in het vakgebied waarin je autoriteit hebt. Dit versterkt je autoriteitspositie nog meer.

PR in IT

Valkuilen bij onderzoek doen

Het publiceren van onderzoeksresultaten kan je bedrijf dus een boost geven, maar alleen als het goed wordt uitgevoerd. Pas op voor valkuilen, zoals:

  • Open deuren: je onderzoekt een vraag waarvan het antwoord nogal voor de hand ligt;
  • Sociaal wenselijke antwoorden: respondenten delen niet hun echte visie maar geven sociaal gewenste antwoorden;
  • Te weinig verdieping: alleen de dingen onderzoeken die aan de oppervlakte te zien zijn in plaats van de vraag achter de vraag;
  • Geen originele of unieke insteek.

Een voorbeeld van datagedreven PR

Hoe ziet zo’n datagedreven onderzoek eruit? Wat voor campagne koppelen we eraan? En het belangrijkste: wat levert het op? Een voorbeeld. We doen voor Viisi Hypotheken ieder kwartaal een opinieonderzoek naar de positie van starters op de woningmarkt. De centrale vraag is of starters het aankomende kwartaal een woning denken te (kunnen) kopen. De resultaten vormen de zogeheten startersbarometer. We schrijven op basis hiervan elk kwartaal een persbericht en bieden de uitkomsten aan mediacontacten in het hypotheek – en woningmarktdomein aan. Hypotheekadviesketens gebruiken individuele onderzoeksresultaten om blogs op persoonlijke titel te schrijven.

Het resultaat: 152 unieke artikelen (in 2021),  gelezen door 151 miljoen mensen! Nieuwsgierig naar het hele onderzoek? Lees hier meer:  Viisi – Thought leadership via opinieonderzoeken en PR | Mediatic.

Thomas (vierkant)

Hulp nodig bij jouw datagedreven PR?

Nu weet je waarom datagedreven PR ook belangrijk is! Wil je er mee aan de slag? Wij helpen je graag! Laat je gegevens hier achter of neem contact op met Thomas Bekker, via +31 (0)6 1932 8584 of thomas@mediatic.eu