Hoe je PR effectief inzet voor linkbuilding

Een PR-campagne kan bijdragen aan verschillende doelen. Denk aan het vergroten van de naamsbekendheid of het opbouwen van autoriteit in de markt. Een ander PR-doel is: linkbuilding. In deze blog lees je wat linkbuilding is en hoe je het effectief inzet.

Auteur: 25 april, 2024
Public Relations

Wat is linkbuilding en hoe werkt het?

Linkbuilding houdt in dat websites linken naar jouw content. Deze links heten ‘backlinks’. ‘Vroeger’ was het makkelijker om voordeel te halen uit linkbuilding. Genoeg links naar jouw content leverde een hogere positie op in de Google-zoekresultaten. Maar tijden zijn veranderd. Tegenwoordig schatten de zoekbots ook in hoe relevant die links zijn. Schrijf jij bijvoorbeeld over tuinieren en wordt er naar je gelinkt door een bedrijf dat piano’s maakt? Grote kans dat de zoekbots dat plaatsen in de categorie: niet relevant.

Veel (relevante) links naar jouw content is voor de zoekbots van Google een signaal dat je autoriteit hebt. Daardoor wordt jouw content hoger in de zoekresultaten weergegeven.

Zo kom je aan backlinks

  • Zelf toevoegen: laat bijvoorbeeld als reactie op een blog of nieuwsbericht een link achter naar jouw content die over dit onderwerp gaat.
  • Vragen: het vragen om backlinks heet ‘outreach’. Dit kan een moeizame weg zijn want websitebezitters krijgen veel verzoeken. Onderbouw altijd wat het de domeineigenaar oplevert wanneer hij of zij je link deelt.
  • Kopen of ruilen: backlinks zijn te koop of je kunt ruilen (iemand plaatst een backlink voor jou, en jij doet hetzelfde terug.) De meningen verschillen of het kopen van backlinks een goed idee is.
  • Verdienen: natuurlijk kun je zelf backlinks toevoegen, erom vragen en zelfs kopen of ruilen. Maar uiteindelijk draait het allemaal om de kwaliteit van je content. Als mensen jouw boodschap verrassend, uniek, sterk onderbouwd en herkenbaar vinden, heb je een voorsprong in het krijgen van backlinks.Vergeet niet om de verkregen links regelmatig te checken. Leiden die nog naar de pagina zoals dat bedoeld was?

Zo beoordeelt google je backlinks

Wat wegen de google zoekbots mee in het beoordelen van de backlinks die je krijgt? Een heel lijstje met punten:

  • Aantal backlinks.
  • Relevantie: niet-relevante links worden vaak in de footer van de website geplaatst, dat is een belangrijke aanwijzing voor de zoekbots.
  • Variatie van domeinen: komen al je backlinks van dezelfde site? Grote kans dat het een vriendendienst is.
  • Betrouwbaarheid: met veel links van verschillende domeinen ben je er nog niet. De zoekbots beoordelen namelijk ook de betrouwbaarheid van de verwijzende domeinen. Hoe hoog is hun kwaliteit, leeftijd, veiligheid en informatiewaarde? Een link van bijvoorbeeld Nu.nl levert een stuk meer op dan van een onbekende, inactieve website.
  • Anchortekst/ankertekst: de ankertekst van een link is de tekst waar bezoekers op kunnen klikken om de link te volgen. Zoals ‘Lees hier meer’. Maar vaak is het ook het kernwoord (en daarmee een zoekwoord) van de content waar naartoe gelinkt wordt. Dat is bruikbare informatie voor de zoekbots en het maakt dat jij hoger in de zoekresultaten komt als mensen het zoekwoord intypen. Wat de zoekbots als verdacht beschouwen is wanneer de ankertekst steeds hetzelfde zoek/kernwoord is.
  • Groei van het linkprofiel: krijg je in één keer heel veel backlinks? Dat zullen de zoekbots meestal beoordelen als onbetrouwbaar. Zeker als er daarna een hele tijd niks bijkomt. Normaal gesproken neemt het aantal backlinks geleidelijk toe. Linkbuilding is een aanpak van de lange adem. Het brengt je niet van vandaag op morgen hoog in de googleresultaten.
  • Follow vs. No-follow: normaal gesproken helpt het als je je links achterlaat op websites. Maar als mensen niet zitten te wachten op jouw link, bijvoorbeeld omdat ze je website niet goed vinden, kunnen ze de link markeren als no-follow. Dat is een instructie aan de zoekbots om deze backlink niet mee te wegen. Dit onderstreept het principe: kwaliteit boven alles.

Overigens: Google weegt niet alleen de links die náár jouw website verwijzen (inkomende links) mee, maar ook de links die jij zelf plaats naar (het liefst betrouwbare, hoog aangeschreven) websites. En je interne links: door deze links ‘zien’ zoekbots dat jij een hoge informatiewaarde hebt over bepaalde onderwerpen doordat je er meerdere keren content over maakt.

Linkbuilding  in de journalistiek

Journalisten zijn niet snel geneigd om links op te nemen in hun stukken. Maar als je hen een goede aanleiding geeft, doen ze het soms wél. De vraag is nu natuurlijk: hoe geef je hen die goede aanleiding?  Bijvoorbeeld door data-onderzoek te doen: daarmee creëer je je eigen nieuwswaarde.

 

Thomas (vierkant)

Zelf aan de slag met linkbuilding?

We denken graag met je mee hoe linkbuilding er voor jou uit kan zien en wat het je oplevert. Laat je gegevens hier achter, of neem contact op met Thomas Bekker, via +31 (0)6 193 285 84, of thomas@mediatic.eu.