Welke soorten communicatiestrategieën zijn er?

Of je nou op zoek bent naar nieuwe krachten voor je bedrijf of je naamsbekendheid een boost wilt geven … een communicatiestrategie helpt!

Heb jij al een communicatiestrategie? Het vergroot het bereik én de impact van je boodschap.  ‘Zomaar iets posten’ zonder achterliggend plan levert vaak weinig op. Zonde van jouw interessante verhaal!  In deze blog lees je wat een communicatiestrategie is en welke strategie geschikt is voor het doel dat jij wilt bereiken.

Auteur: 07 maart, 2024
contentmarketing Naamsbekendheid

Wat is een communicatiestrategie?

Je kunt een strategie opstellen voor je interne- en externe communicatie. Wij gaan in op externe communicatiestrategieën. In je communicatiestrategie stel je vast welke doelgroep je wilt bereiken en  welke boodschap je voor hen hebt. Op welke momenten je jouw doelgroep het best kunt bereiken en hoe je dat gaat doen – via welke middelen en kanalen?   

Hoe maak ik een communicatiestrategie?

Een communicatiestrategie opstellen heeft vooral te maken met vragen beantwoorden. Hieronder geven we voorbeelden van vragen die je jezelf kunt stellen:

  • Welke doelgroep wil ik bereiken?
    Richt je je op mensen die al klant zijn of mensen die je bedrijf nog niet kennen.
  • Hoe kan ik mijn doelgroep bereiken?
    Is jouw doelgroep veel online te vinden? Of lezen ze liever vanaf papier? Houden ze van verdieping of is kort maar krachtig meer hun stijl?  Dat maakt een groot verschil voor je communicatiestrategie.
  • Wat maakt mijn bedrijf of onderneming uniek?
    Jij biedt vast iets wat de concurrentie niet heeft. Laat dit unieke punt duidelijk terugkomen in je communicatiestrategie.
  • Liggen mijn interne- en externe communicatie met elkaar op één lijn?Geloofwaardig de identiteit van je bedrijf naar buiten uitdragen? Dat begint intern, bij je eigen medewerkers. Dit moet voor hen geen kunstje zijn, ze moeten het echt zo beleven. Als je jezelf bijvoorbeeld presenteert als een informeel en laagdrempelig bedrijf, dan verwacht je klant dat ook in het contact met je bedrijf. Zorg dat dit geen mismatch wordt.
  • Hoe ga ik herhalen zonder dat het mijn doelgroep gaat vervelen?
    Niet alles wat je vertelt hoeft nieuw te zijn, het is zelfs heel goed om je boodschap regelmatig te herhalen. De kracht van herhaling is groot!  Giet het wel steeds in een ander jasje, want je wilt je doelgroep natuurlijk niet vervelen.

Kies je invalshoek – verschillende soorten communicatiestrategieën

Naast het beantwoorden van vragen zoals hierboven kun je ook een invalshoek kiezen. Bijvoorbeeld één van de volgende invalshoeken:

Ambassadeur communicatiestrategie – een medewerker van je bedrijf

Een ambassadeur komt geloofwaardig over. Ook al werkt hij bij jouw bedrijf, wat diegene zegt komt vanuit  hemzelf. Dat maakt gevoelsmatig verschil voor de (potentiële) klant. Een goede ambassadeur kiezen is een kunst. Je doelgroep moet zich kunnen identificeren met de ambassadeur.  Het is ook een kans om inclusie uit te stralen. Communicatiemiddelen die passen binnen de ambassadeur communicatiestrategie zijn bijvoorbeeld bedrijfsvideo’s of medewerkersverhalen. Voor Agium maakten we dit verhaal van medewerker Oktay : “Agium is een bedrijf waar je jezelf kunt zijn en jouw doelen kunt behalen” – Agium

Reputatie communicatiestrategie

Kies voor de reputatie communicatiestrategie wanneer je een sterk imago of merk wilt opbouwen. Op die manier verstevig je je concurrentiepositie. Communicatiemiddelen die je kunt inzetten zijn : social media posts, je website of persberichten. Wij schreven dit persbericht over het vaker willen bezoeken van familie. Dit brachten we in de media en het werd opgepakt door onder andere de Linda. 

Word of Mouth communicatiestrategie

De mening van klanten is belangrijk. Dat kan een twijfelende potentiële klant over de streep helpen om jouw product of dienst te gaan gebruiken.  Tevreden klanten laten zich minder vaak horen, ontevreden klanten uiten zich eerder. Je kunt dus een campagne starten met als doel om positieve reviews te krijgen. Communicatiemiddelen die je hiervoor kunt inzetten zijn blogs of casestudies op de website. Een casestudie kan bijvoorbeeld in de vorm van een video. Zo maakten wij deze video voor Emergo over hun case study van bioscoopketen Pathé.

Fan communicatiestrategie

Jouw klanten wil je vasthouden. Dat kun je bereiken met de inzet van fan communicatiestrategie. Emotie is het sleutelwoord in deze strategie, het gaat om het creëren van een goed gevoel bij jouw bedrijf of product. Je gebruikt social media om dit te bereiken. Bij de fan communicatiestrategie zet je mensen in die fan zijn van jouw bedrijf om potentiële klanten enthousiast te maken. Want: fans maken fans.

Brandactivatie communicatiestrategie

De bedoeling is dat jouw doelgroep op een creatieve manier kennis maakt met je bedrijf en merk. Ga voor beleving! Een voorbeeld van een merk dat precies weet hoe je een beleving creëert is Red Bull. Brandactivatie doe je via social media.

Issuemanagement communicatiestrategie

Het doel van deze strategie is om de (vaak negatieve) perceptie over een persoon, gebeurtenis of onderwerp te beïnvloeden. Communiceer objectief en rationeel. Anders voed je nog meer negatieve emoties. PR en social media zijn geschikte communicatiemiddelen voor deze strategie.

Public affairs communicatiestrategie

De public affairs strategie kun je inzetten om belangrijke personen voor je bedrijf te beïnvloeden zodat zij gunstige beslissingen nemen.
Voor deze strategie kun je communicatiemiddelen als lobbyen en perscontacten inzetten.

Katrien Baarendse

Hulp nodig bij jouw communicatiestrategie?

Nu je weet waarom een goede communicatiestrategie belangrijk is! Wil je aan de slag met jouw strategie? Wij helpen je graag! Laat je gegevens hier achter of neem contact op met Katrien Baarendse, via +31 (0)6 1984 6375 of katrien@mediatic.eu