Wat is corporate communicatie? Betekenis, vormen & strategie
Het antwoord op de vraag ‘wat is corporate communicatie’ is eigenlijk vrij eenvoudig. Corporate communicatie draait om het beheren van de relaties van een organisatie. Het gaat over de manier waarop je jouw normen en waarden vertaalt in een communicatiestrategie. Of beter gezegd: hoe je die laat vertalen. Want corporate communicatie besteed je bij voorkeur uit. Waarom? Omdat een externe partij beter in staat is om jouw verhaal op waarde te schatten. Wat voor jou vanzelfsprekend is, is voor een ander een verhaal om verder te vertellen.
In deze blog gaan we dieper in op de definitie van corporate communicatie, de verschillende vormen die het kan aannemen, en waarom een sterke strategie zo belangrijk is.
Verschillende vormen van corporate communicatie
Corporate communicatie gaat over alle vormen van communicatie die van belang zijn voor een onderneming. Niet alleen extern, maar ook intern. Vaak wordt het belang van uniformiteit van corporate communicatie vergeten. Terwijl het belangrijk is om ook intern, steeds weer de normen en waarden en tone of voice van de onderneming te handhaven. Zo zorg je ervoor dat medewerkers altijd en overal op een manier die bij jouw merk past, communiceren.
Het is niet voor niets dat bedrijven die dit tot in de haarvaten doorvoeren vaak bekend zijn bij een groter publiek. Bol.com bijvoorbeeld, of de HEMA. Het zijn merken die zich sterk positioneren door consistent te zijn in hun corporate communicatie. Zo consistent, dat hun media-uitingen onmiddellijk herkend worden. Om zo’n sterk merk te worden en blijven, is het van belang dat niet alleen de klanten maar ook de medewerkers worden meegenomen in de customer journey. Als iedereen weet wat de missie en visie is, en er naar de buitenwereld toe op dezelfde manier wordt gecommuniceerd als intern, trek je vanzelf medewerkers aan die passen bij die missie en visie.
Corporate communicatie, crisiscommunicatie en reputatiemanagement
Corporate communicatie is niet alleen van belang als het goed gaat, het is ook essentieel als er iets misgaat. Crisiscommunicatie is ook een onderdeel van corporate communicatie. Vaak is deze vorm van corporate communicatie een ondergeschoven kindje in de communicatiestrategie, terwijl dit juist een speerpunt zou moeten zijn. Het is verstandig om, juist in tijden dat het goed gaat, de tijd en rust te nemen om aandacht te besteden aan crisismanagement. Hoe reageer je en wie reageert er? Welke toon is passend en welke toon niet? En vooral: hoe kun je, ook in een moeilijke situatie, toch reageren op een manier die past bij overige media-uitingen van je merk?
Kijk niet zelf in de spiegel maar huur iemand die jou een spiegel voorhoudt in
Wat jij te vertellen hebt over jouw bedrijf bepaal je natuurlijk zelf. Maar het is ook goed om te luisteren naar hoe een buitenstaander jouw bedrijf ziet. Wat is jouw waardepropositie en op welke manier sluit jouw corporate communicatie daar op aan? Een PR- en communicatiebureau kan hier bij helpen, en je inzicht geven in de kansen die je mogelijk laat liggen. Een veelgemaakte fout is dat de corporate communicatie niet passend is bij de aard van de onderneming. Sommige bedrijven hebben een tone of voice in gedachten of gebruiken die al die niet past bij wie ze werkelijk zijn. Dit levert vervolgens klanten op die niet passend zijn, met frictie als gevolg. Veel bedrijven willen op een ander bedrijf lijken en zien niet goed wat de waarde is van hun eigen merk. Terwijl er tegelijkertijd ook veel kansen zijn die vaak blijven liggen.
Hulp nodig bij jouw corporate communicatiestrategie?
Nu je antwoord hebt op de vraag ‘wat is corporate communicatie?’ en weet waarom een sterke strategie zo belangrijk is, wil je er wellicht mee aan de slag. Wij kunnen je helpen! Laat je gegevens hier achter of neem contact op met Thomas Bekker, via +31 (0)6 19 32 85 84 of thomas@mediatic.eu.