Contentmarketing vs. copywriting: wat zijn de verschillen?

Een copywriter is geen contentmarketeer. Hoewel ze allebei een groot deel van de dag bezig zijn met het schrijven van overtuigende teksten, is er een wezenlijk verschil tussen contentmarketing en copywriting

Auteur: 01 augustus, 2023
contentmarketing zichtbaarheid

Een contentmarketeer denkt niet alleen aan geschreven tekst als marketingmiddel maar zoekt naar een mix van middelen. Dat kan bijvoorbeeld een podcast zijn, een whitepaper, een korte video, een nieuwsbrief of een infographic. Een contentmarketeer zorgt ervoor dat de content, die is geschreven door een copywriter, de markt verovert. En een copywriter weet zeker dat hij of zij scoort met pakkende teksten, door de input van contentmarketeers.

Samenwerking tussen copywriter en contentmarketeer

Schrijven is dus één van de verantwoordelijkheden van een contentmarketeer, maar dit maakt slechts onderdeel uit van het algehele takenpakket. Het verschil tussen een contentmarketeer en een copywriter wordt duidelijk zichtbaar als je kijkt naar hoe ze samenwerken. Het komt regelmatig voor dat een contentmarkteer een copywriter inschakelt voor een tekst. Vaak wordt er dan voor een gespecialiseerde copywriter gekozen: een schrijver met een bepaalde tone of voice of expertise. Die copywriter draagt met zijn of haar expertise bij aan de strategie die een contentmarketeer heeft uitgezet met de klant. Een copywriter kan worden gezien als een content creator, een contentmarketeer is vooral bezig met het bedenken van content.

Wanneer een contentmarketeer en wanneer een copywriter?

Wanneer schakel je dan wie in? In het meest ideale geval is het antwoord: tegelijkertijd. Als een contentmarketeer en copywriter samen, op basis van een uitgekiende strategie, werken aan de commercie van jouw dienst of product, weet je zeker dat je op zowel korte als lange termijn een stevige contentstrategie neer kunt zetten. Niet alleen de publicaties zelf zijn van belang, ook de online vindbaarheid van de stukken en jouw product of dienst speelt een rol. Ook deze data-interpretatie en vertaling naar de doelgroep is een belangrijke taak voor de contentmarketeer.

Een contentmarketeer:

 • bedenkt content;
 • schrijft teksten, maar dat is niet zijn hoofdtaak;
 • zoekt naar een mix van marketingmiddelen en kijkt verder dan alleen geschreven tekst;
 • zorgt dat jouw product of dienst online vindbaar is;
 • zorgt ervoor dat jouw content de markt verovert;
 • weet met welke strategie je klanten kunt aantrekken en behouden;
 • speelt in op de wensen van de klant en bouwt duurzame relaties op.
Content marketing vs. copywriting: omschrijving contentmarketeer

Een copywriter:

 • creëert content;
 • schrijft pakkende teksten en weet zeker dat die scoren;
 • draagt met expertise bij aan de strategie van de contentmarketeer;
 • weet met welke toon (potentiële) klanten kunnen worden bereikt;
 • heeft oog voor jouw product of dienst.
Content marketing vs. copywriting: omschrijving copywriter

De meerwaarde van een intensieve samenwerking

Een copywriter weet met welke toon (potentiële) klanten kunnen worden bereikt. Een contentmarketeer weet met welke tactiek die klanten ook op lange termijn kunnen worden vastgehouden én hoe nieuwe klanten kunnen worden geworven. Contentmarketeers en copywriters zijn dus afhankelijk van elkaar. Ze werken nauw samen om de klant te helpen met een unieke toon en benadering. Copywriting draait vooral om het product. Denk bijvoorbeeld aan een blog of whitepaper. Contentmarketing gaat vooral om het inspelen op de wensen van de klant en het opbouwen van relaties.

Kies slim: kies voor een bureau met een totaalpakket

Als je twijfelt of je een contentmarketeer of een copywriter in moet schakelen, zegt de twijfel al genoeg: de kans is groot dat je het beste af bent als je kiest voor een combinatie. Liefst ook in de vorm van een duo dat goed op elkaar is ingespeeld. Veel marketing- en communicatiebureaus werken op deze manier, en dat is niet voor niets. Wanneer je zowel een contentmarketeer als een copywriter in de arm neemt, ben je verzekerd van een totale oplossing voor jouw communicatievraagstukken.

Katrien Baarendse

Wij helpen je graag!

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen met contentmarketing en copywriting? Neem contact op! Laat je gegevens hier achter of neem contact op met Katrien Baarendse, via +31 (0)6 1984 6375 of katrien@mediatic.eu