Vier tips voor het schrijven van een wervende whitepaper

Content moet tegenwoordig altijd maar meer, korter en sneller. Een blogje hier, een social post daar en wee o wee degene die daarbij geen rekening houdt met de SEO-regels! Maar af en toe is het ook tijd voor een ouderwets inhoudelijk sterke tekst om de expertise van jou of je bedrijf te laten schitteren. Dat kan het best in de vorm van een whitepaper. Wij geven je de 4 ultieme tips voor het schrijven van een whitepaper.

Auteur: 14 mei, 2020
contentmarketing

Allereerst, wat is een whitepaper?

Meer, korter, sneller. Voor een Twitterbericht heb je 280 tekens, TikTok-filmpjes zijn idealiter zo’n 15 seconden lang en als het op geschreven content aankomt, lijkt het credo ‘kwantiteit boven kwaliteit’ soms de bovenhand te krijgen. Alles om die felbegeerde nummer één-positie in de Google ranking te bereiken. Maar om je als expert in je vakgebied te profileren moet je iets meer dan 280 karakters kunnen fluiten. Een whitepaper leent hier perfect voor. Maar wat is een whitepaper precies? Een whitepaper – ook wel white paper, witboek of e-paper – is de ideale methode om jouw product, dienst of werkwijze eens zorgvuldig uiteen te zetten. Met een inhoudelijk en informatief verhaal kun jij jezelf neerzetten als thought leader binnen jouw branche en bouw je aan een betrouwbaar imago en een sterke klantrelatie op de lange termijn. Dat het ook een uitstekende manier is om leads te genereren en nieuwe klanten aan te spreken, is natuurlijk mooi meegenomen. Maar hoe maak je een whitepaper?

Tip 1: Stel feiten voorop in een whitepaper

Whitepapers waren oorspronkelijk het medium voor regeringen om de standpunten en het probleemoplossende beleid van de politieke leiders uit de doeken te doen. Voor bedrijven is deze vorm van content ook een waardevolle vorm van marketing. Geen schreeuwerige, zucht opwekkende vorm van de aandacht trekken, maar een objectieve en krachtige manier om de lezer van jouw product of dienst te overtuigen. Het aanvoeren van feiten staat hierbij voorop. Laat je niet verleiden tot uitspraken als: “Wij hebben de oplossing voor al uw problemen!” Of opdringerige verkooppraat als: “Met ons product zijn al uw zorgen verleden tijd!” Geef in plaats daarvan objectief de situatie binnen jouw werkveld weer. Op deze manier ontdekt de lezer gaandeweg vanzelf de waarde van de kennis en kunde die jouw bedrijf in huis heeft.

Tip 2: Definieer het doel en pas daar de structuur op aan

Bepaal vooraf wat het doel van je whitepaper is, wie je ermee wilt aanspreken en welke structuur daar het beste bij past. Je kunt de paper richten aan potentiële klanten, maar dat hoeft niet per se. Je kunt ook schrijven voor partners, bestaande klanten, journalisten of – wie weet – mogelijke investeerders! Als je dit scherp hebt, kun je kiezen voor een van de volgende werkwijze:

Informatief whitepaper

In deze paper bied je achtergrondinformatie en specificaties over jouw dienst of product. Je legt uit hoe het werkt en wat de technische of zakelijke voordelen ervan zijn.

Oplossingsgericht whitepaper

Vervolgens de oplossingsgerichte whitepaper, waarbij je eerst concludeert dat er een bepaald probleem is binnen het vakgebied van jouw doelgroep waar zij zich vaak de tenen aan stoten. Vervolgens bouw je langzaam op naar de oplossing en verlossing van dit probleem. Zo kun je laten zien dat je je bewust bent van de uitdagingen in jouw vakgebied, dat je de complexiteit ervan begrijpt en jouw bedrijf er actief iets aan doet om de problemen te verhelpen. Jij bent immers de partij met verstand van zaken.

Puntsgewijs whitepaper

Bij de derde variant som je puntsgewijs enkele tips, tricks, voordelen of highlights op van de product of dienst die je aanbiedt. Deze papers zijn vaak kort, overzichtelijk, effectief en wat informeler van aard.

Tip 3: Vind de juiste intonatie en inhoud

Deze tip is bij elke tekst belangrijk, maar vanwege de omvang en het karakter van de whitepaper hier des te meer aan de orde: vind de juiste intonatie! Deze moet passen bij het doel van de paper en de voorkeuren van je doelgroep. Vind een balans tussen informatief en zakelijk enerzijds en luchtig en vlot anderzijds. Je wilt niet dat je paper leest als een saai rapport. De whitepaper stelt je in staat om op informatieve wijze een commerciële boodschap te brengen aan een publiek dat echt geïnteresseerd is in jouw verhaal. Anders hadden ze het hele epistel niet aangevraagd en gedownload. Let er daarom wel op dat jouw paper geen veredelde brochure wordt en dat je de lezer dus meer inhoud biedt.

Tip 4: Houd je whitepaper klein!

Een bekende valkuil van specialisten is dat ze de lezer vaak overstelpen met details. In principe is er geen vaste regel voor de lengte van een whitepaper, die dus net zo goed twee als tien kantjes kan beslaan. Maar houd als vuistregel aan dat alle informatie in de paper nuttig en bruikbaar is voor de lezer. Vertel niet in vijfhonderd woorden wat je ook in twee zinnen kunt samenvatten.

Hulp nodig bij het maken van een whitepaper?

Wij begrijpen als geen ander dat het maken van een whitepaper best een klus kan zijn. Wil je dat jouw doelgroep met een stevige bak koffie eens goed voor het lezen van jouw tekst gaat zitten? Dan zijn deze vier tips een mooi beginpunt! Maar het schrijven van een wervende whitepaper heeft nog meer voeten in de aarde. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan eens contact op met ons of sluit op donderdag 28 mei aan bij onze inspiratiesessie! Wij kunnen je sowieso verder helpen.

Meer berichten