Wat is copywriting?

Van reclamezinnen tot humoristische onderschriften op social media. Dagelijks lees je wervende teksten van een copywriter. Maar wat is copywriting precies? In deze blog leggen we dit uit. Copywriting is in ieder geval meer dan een simpele tekst schrijven!

Auteur: 09 maart, 2023
contentmarketing Impact social media

Maar wat is copywriting dan wel?

Copywriting is het schrijven van teksten die overtuigen, waardoor de klant een product koopt of dienst afneemt. Een copywriter probeert het publiek te raken met zijn of haar woorden. Goede copy is net als het toefje slagroom in een beker met warme chocolademelk. Door middel van aantrekkelijke teksten onderscheid jij je binnen je branche. Én laat je zien dat jij iets beters te bieden hebt.

Drie aansprekende copywriting voorbeelden

Met goede copywriting maak je impact. Of het nu gaat om advertenties, webteksten, slogans of zakelijke teksten; copy is een effectief marketingmiddel. Bedrijven die wat ons betreft qua copywriting voorbeelden zijn:

  • HEMA: Een oranje sport-bh met de pakkende slogan ‘vandaag ondersteunen we het koninklijke paar’.  Met slimme woordgrappen bind je het publiek aan je merk.
  • Albert Heijn: ‘Dat is het lekkere van…’ Inclusief herkenbare jingle. Iedereen die dit hoort weet meteen weet over welk bedrijf het gaat.
  • Nike: Het sportmerk paste het welbekende ‘Just do it’ in 2020 eenmalig aan naar ‘For once, don’t do it’. Dit in verband met de protesten tegen politiegeweld in de Verenigde Staten. Deze vijf woorden maakten meteen duidelijk waarnaar Nike verwijst én om welk merk het gaat.
Copywriting

Copy schrijven: short versus long

In je teksten ‘to the point’ komen is belangrijk, maar voor copy schrijven geldt ook: lang mág. Het draait vooral om de behoefte van je klant. In een langere whitepaper kun je hen bijvoorbeeld veel meer vertellen.

Klanten willen steeds vaker weten wat het verhaal is achter je product of dienst. Of de productie bijvoorbeeld duurzaam verloopt, of dat je dienstverlening niet ten koste gaat van medewerkers. Het maakt dus niet uit of het long of short copy is; als je het verhaal maar juist vertelt. En aansluit op de informatiebehoefte van de lezer.

En wat is dan SEO copywriting?

In de kern draait copywriting om beheersing van de taal én taalgevoel. Maar toch is dat in onze digitale samenleving niet meer voldoende. Copywriters moeten ook rekening houden met zoekmachineoptimalisatie: SEO. Je kunt prachtige teksten schrijven, maar als niemand het leest, heb je er niets aan. En of iemand je tekst leest, hangt tegenwoordig vooral af van de vindbaarheid.

Copywriting is daarbij erg belangrijk. Met SEO copywriting gebruik je zoekwoorden bij het schrijven van content. Met behulp van relevante zoekwoorden én linkbuilding maak je je teksten relevant, betrouwbaar en vindbaar. En weten meer mensen jouw bedrijf te vinden!

Contentstrategie als basis

Met copywriting trek je de aandacht van potentiële klanten. Het is dus belangrijk dat je doelgroep je verhaal begrijpt. Zorg er daarom voor dat je teksten helder en concreet zijn. En juist dát is lastig. Copywriting is niet voor niets een vak 😉.

Heb je moeite om de juiste doelgroep aan te trekken? Bij Mediatic creëren we waardevolle content, in de vorm die bij jou past. Idealiter op basis van een contentstrategie. Heb je die nog niet? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres!

 

Katrien Baarendse

Kun jij hulp van een copywriter gebruiken?

Daar kunnen wij als PR- en contentmarketingbureau mee helpen! Laat je gegevens hier achter of neem contact op met Katrien Baarendse, via +31 (0)6 1984 6375 of katrien@mediatic.eu