Case Study

Gemeente Almere: on- en offline campagne SSSTOP Straatintimidatie

De combinatie van off- en online campagnes hebben ervoor gezorgd dat er binnen de gemeente Almere meer bewustwording is gecreëerd rondom straatintimidatie

Over SSSTOP Straatintimidatie

In mei 2019 deed de gemeente Almere onderzoek naar straatintimidatie. Eén op de vier Almeerders gaf daarin aan wel eens met een vorm van straatintimidatie te maken hebben gehad.

De gemeente wil straatintimidatie tegengaan en is daarom de campagne SSSTOP begonnen. Op de website kunnen slachtoffers een anonieme melding achterlaten. Zo worden ‘hot times’ en ‘hot places’ in kaart gebracht en kan toezicht daar gericht op inzetten.

offline campagne gemeente almere

De uitdaging: bewustwording rondom straatintimidatie creëren

Iedereen moet veilig over straat kunnen, ongeacht tijdstip, kledingkeuze en/of seksuele geaardheid. De campagne moet bewustwording creëren rondom straatintimidatie, handelingsperspectief geven aan de jongeren van Almere en het melden van straatintimidatie stimuleren.

Daarnaast willen we ook de (merk)bekendheid van SSSTOP vergroten en een achterban opbouwen.

Onze aanpak: online en offline campagne(s)

Nadat de website in 2019 live ging, is er een offline campagne gehouden om Almeerders kennis te laten maken met SSSTOP. De gifgroene slang werd onder meer met krijtgraffiti op straat gespoten en de poster was op verschillende plekken in de stad te zien: in bussen, op abri’s en sandwichborden.

Vervolgens kreeg de campagne een online vervolg via social media. Met behulp van organische en gesponsorde posts op Instagram en Facebook en een payed advertentie op Snapchat probeerden we zoveel mogelijk jongeren in Almere te bereiken. Ook Ally Life hielp mee: zij creëerden een gave video om te achterhalen hoe de inwoners van Almere nou echt over straatintimidatie denken. En de gemeente kreeg hulp van verschillende jongerenorganisaties om hun boodschap te verspreiden.

“Mediatic heeft voor ons een sterk beeldmerk gecreëerd en er op creatieve manieren voor gezorgd dat we al veel Almeerders hebben bereikt met onze campagne tegen straatintimidatie”

– Madeleine van Breugel, senior adviseur Veiligheid gemeente Almere –

Het resultaat: tientallen meldingen

Na de lancering van de website en aandacht op social media, ontving de gemeente Almere in totaal al 53 meldingen. Daardoor heeft de gemeente onder andere een jongeren ontmoetingsplek verplaatst en extra handhaving ingezet op een plek waar veel overlast over werd gemeld.

offline campagne gemeente almere

Laat je inspireren

Hella_Mediatic_portretten_2024-3-2

Met behulp van social media je doelen bereiken?

Daar helpen we graag aan mee! Laat je gegevens hier achter, of neem contact op met Hella Niemeijer via +31 (0)6 59 83 82 86 of hella@mediatic.eu.