Wat is een whitepaper?
Whitepapers zijn binnen de B2B-marketing ontzettend belangrijk. Op deze plek gaan we in op de vraag: wat is een whitepaper? En bespreken we wat er nodig is om een goede whitepaper te schrijven. Heb je er een nodig? Of ga je er een schrijven? Lees dan snel verder!
Wat is een whitepaper?
Een whitepaper valt onder de noemer long copy en bevat uitgebreide informatie over een specifiek topic. De term slaat op het papier dat bedrijven hier traditioneel voor gebruikten. Inmiddels gaat dit voornamelijk digitaal. En dat is weer een stuk beter voor het milieu 😉.
Met name B2B-bedrijven gebruiken whitepapers. Om zich als thought leader te profileren. Het is dus een zeer geschikt marketinginstrument. Het biedt je de ruimte om diep in te gaan op een onderwerp en is daarnaast fraai vormgegeven, ondersteunt met visuals. In de meeste gevallen wordt de whitepaper gebruikt voor leadgeneratie. Iemand die geïnteresseerd is en de whitepaper wil downloaden, moet eerst zijn gegevens achterlaten.
Schrijven en opbouwen
Hoe maak je een whitepaper dan precies? Goede vraag! Er zijn veel onderwerpen die je erin kunt bespreken. Denk aan specifieke uitdagingen binnen je branche. Gekoppeld aan potentiële oplossingen voor deze problemen. Sneak peek: op dat moment komt jouw product of dienst in beeld 😉!
Je kunt een whitepaper ook opbouwen rondom onderzoeksgegevens en andere data die jouw visie bevestigen. Use cases en klantreferenties versterken vervolgens het door jouw geschetste beeld. Vat dit allereerst samen in een eerste grove schets, een ‘outline’ en stem dit af met de klant. Is hij of zij akkoord? Begin dan pas met schrijven!
Wat is een goed onderwerp?
Zorg ervoor dat het onderwerp van de whitepaper belangrijk is voor je klanten. Dat je whitepaper aansluit op hun informatiebehoeften. Zij moeten het immers lezen!
Staan het onderwerp en de insteek van de whitepaper vast? Ga dan op onderzoek uit! Je moet het thema immers goed begrijpen. Dit kan aan de hand van interviews met experts en deskresearch. Vervolgens schrijf je een eerste opzet. De meeste whitepapers zijn rond de 2.000 woorden.
Het publiceren
Na wat heen-en-weer pingpongen en proeflezen staat je tekst. Samen met een visueel ontwerper maak je het document vervolgens op. Zorg voor een aantrekkelijke voorkant en mooie visuals. Bij voorkeur in je eigen huisstijl.
Is het document gereed? Creëer dan een landingspagina op je eigen website. Leg hierop uit waar je whitepaper over gaat. Willen ze je whitepaper lezen? Dan kun je ze vragen hun e-mailadres achter te laten. Fijne informatie voor je sales-afdeling. Zij weten in ieder geval dat deze prospect zich in het topic interesseert.
Hoe deel ik mijn whitepaper?
Vergeet niet om je whitepaper zoveel mogelijk te delen. Via je social mediakanalen (LinkedIn met name, maar ook Instagram en Facebook). En via de accounts van je medewerkers. Zij hebben immers ook een heel netwerk met potentiële prospects!
In aansluitende blogs haal je vervolgens steeds weer je whitepaper naar boven. Ga je voor maximale impact? Overweeg dan de combinatie met PR! Laat er een krachtig persbericht rondom bouwen. Met publicaties, inclusief backlinks, op de websites van onafhankelijke nieuwsmedia wint je website flink aan autoriteit!
Hulp nodig?
Wij schrijven tientallen whitepapers per jaar. Maken ze op samen met onze designers. En creëren, met behulp van PR, maximale impact. Kunnen we jou hierbij helpen? Lees hier meer over onze visie op contentcreatie.
Wij helpen je graag!
Onze contentmarketeers staan voor je klaar! Laat je gegevens hier achter of neem contact op met Katrien Baarendse, via +31 (0)6 -19 84 63 75 of katrien@mediatic.eu.