Mediatraining: Tips om zelfverzekerd het gesprek aan te gaan

Een journalist heeft, na een succesvolle persbenadering, interesse in jouw verhaal. Hij nodigt je uit voor een interview voor een achtergrondartikel, podcast of radio- of televisie-uitzending: De ultieme kans om je bedrijf optimaal in de schijnwerpers te zetten. Een media-optreden kent ook risico’s. Want hoe reageer je op lastige vragen en hoe zorg je dat jouw boodschap helder overkomt? Deze tips uit onze mediatraining helpen je om een journalist perfect te woord te staan. 

Auteur: 17 mei, 2023
Naamsbekendheid Public Relations zichtbaarheid

Een goed gesprek dankzij mediatraining

Niet iedereen heeft ervaring met een media-optreden. Bedenk dat een journalist iets van jóu wil en niet andersom; jij hebt de touwtjes in handen. Het liefst wil je een soepel gesprek en niet slechts antwoord geven op de gestelde vragen. Met de juiste mediatraining weet je precies hoe je het interview naar jouw hand kan zetten. Vergeet daarbij niet; oefening baart kunst! Hieronder vier belangrijke tips uit onze mediatraining.

1. Weet met wie je in gesprek gaat

Onze eerste tip is: Verdiep je in degene die jou gaat interviewen. Hoeveel weet degene al van het onderwerp waarover jullie gaan praten? Heeft hij of zij bepaalde interviewtechnieken waarop je voorbereid moet zijn? Zijn er meerdere personen aanwezig bij het interview die een andere kijk hebben op het onderwerp dan jij? Als je weet wie je voor je hebt, kom je tijdens het gesprek niet voor verrassingen te staan.

2. Ken het gespreksonderwerp

Bereid je goed voor op het onderwerp van het interview. Soms wil de journalist verdiepende informatie naar aanleiding van bedrijfsnieuws dat je zojuist hebt gelanceerd. Het kan ook zijn dat je wordt uitgenodigd aan een talkshowtafel met meerdere gasten. Dan is het extra belangrijk dat je weet wat er van jou verwacht wordt en over welke onderwerpen je jouw visie moet geven.

Na een goede mediatraining

  • Ken jij de basistheorie rondom mediacommunicatie;
  • Breng jij jouw verhaal eenduidig over;
  • Weet jij kern- van secundaire boodschappen te onderscheiden;
  • Kom jij zelfverzekerd over;
  • Pareer jij kritische vragen van journalisten;
  • Sta jij je mannetje tijdens persconferenties.
Mediatic mediatraining

3. Zorg voor duidelijke kernboodschappen

Je weet inmiddels waar het interview over gaat en wie de vragen gaat stellen. Met deze kennis kun je jouw boodschap hierop aanpassen. Jij weet welk verhaal je wilt vertellen. Kader deze boodschap af met maximaal drie kernboodschappen. Stel per kernboodschap een Q&A op met vragen die je van de interviewer zou kunnen verwachten. Komt er tijdens het gesprek een onverwachte vraag of een vraag waar je geen antwoord op kan of wil geven? Leid het gesprek dan weer terug naar jouw kernboodschappen, zodat je altijd bij de kern van jouw verhaal blijft.

4. Wees representatief

Wat voor soort interview je ook geeft (geschreven, televisie, radio of telefonisch), bij alle vormen wil je uiteraard dat het publiek jouw boodschap van je aanneemt. Daarom is het belangrijk dat je heldere en begrijpelijke taal gebruikt en dat jouw voorkomen overeenkomt met je rol, organisatie en mededeling.

Mediatraining voor verschillende soorten media-optredens

Onze mediatraining is erop gericht om je de juiste vaardigheden te leren voor succesvolle media-optredens. Of het nu op televisie is, aan de telefoon, of op andere platforms. Natuurlijk hebben we nog veel meer tips dan wat je hier in dit blog leest. Maar als je deze vier tips uit onze mediatraining ter harte neemt, ben je al goed op weg om het interview tot een succes te maken. Daarnaast zijn er meer momenten waarop jij de media te woord staat, zoals tijdens een crisis, een persconferentie of bij de welbekende ‘overvaljournalistiek’. Samen met onze expert in mediatraining Ben Posthumus zorgen wij dat je ook hierop voorbereid bent.

Thomas Bekker

Jouw verhaal zelfverzekerd overbrengen?

Daar helpen wij je graag mee! Laat je gegevens hier achter of neem contact op met Thomas Bekker, via +31 (0)6 1932 8584 of thomas@mediatic.eu