De kracht van PR in de IT-branche

Als IT-professional weet je maar al te goed hoe snel de wereld om ons heen verandert. Dat geldt niet alleen voor ontwikkelingen in AI, ransomware en blockchaintechnologieën, maar ook het bedrijfsleven, de consument en de concurrentie staan niet stil. Hierom is het niet langer voldoende om het beste technologisch geavanceerde product aan te bieden. Om op te vallen in deze zee van verschillende technologiebedrijven, zul je tijd moeten besteden aan de zichtbaarheid en reputatie van je bedrijf. Daar komt de kracht van PR in IT om de hoek kijken. Daarom neem ik je in dit artikel mee in de wereld van de Public Relations in de IT Branche, het belang ervan en waar je op moet letten.

Auteur: 23 november, 2023
Corporate PR Naamsbekendheid Public Relations zichtbaarheid

Hoe werkt IT Public relations?

Om aan de top van de techindustrie te komen, is het belangrijk dat je laat zien wat je in huis hebt. Vanuit daar kun je jouw reputatie opbouwen. Maar hoe doe je dat? Een goed middel om deze doelen te bereiken is PR, ofwel Public Relations. Met een sterke PR-strategie kun je jouw producten of diensten namelijk bij een groter publiek bekendmaken, waardoor het voor veel IT-bedrijven onmisbaar is. Een PR-adviseur of PR-consultant helpt jouw organisatie om het juiste verhaal aan de juiste doelgroep te vertellen. Het delen van waardevolle informatie helpt om meer vertrouwen op te bouwen bij de consument. Als journalisten positieve informatie over je delen, wordt dat namelijk als betrouwbaarder ervaren dan de berichten die je zelf naar buiten brengt. Zo overtuig je ze van de waarde van jouw product en versterk je ook direct je merkreputatie.

Ontcijfer codetaal

Wanneer je op een verjaardag staat en jezelf moet voorstellen, krijg je vaak de vraag wat voor werk je doet. Voor een groenteman, postbode of tekstschrijver is die vraag waarschijnlijk gemakkelijker te beantwoorden dan voor iemand die zich bezighoudt met ICT. Doordat er in dit werkveld veel ingewikkelde en technische termen aan bod komen, kan het soms lijken alsof je niet dezelfde taal spreekt. In zo’n situatie is jouw werkomschrijving versimpelen de aangewezen aanpak.

Ook op het gebied van PR kan dit voor uitdagingen zorgen. Om je PR-werkzaamheden succesvol te laten verlopen, is het van belang dat je weet welke taal jouw doelgroep spreekt. Soms zul je jouw boodschap dus moeten ontcijferen tot een verhaal dat ook voor het bredere publiek begrijpelijk én relevant is. Juist omdat nieuwe technische ontwikkelingen vaak ontstaan om het leven van de mensen makkelijker te maken of bepaalde maatschappelijke uitdagingen op te lossen, heb je vaak een leuk verhaal om te vertellen. Mits je weet hoe je dat doet. Tegelijkertijd is het mogelijk dat je juist andere techprofessionals wilt bereiken. In dat geval zul je meer de diepte in moeten gaan en ook de technische kant kunnen belichten. Het is dus altijd zoeken naar een juiste balans in het taalgebruik.

Expertise en thought leadership via PR in IT

Niet iedereen begrijpt altijd volledig hoe een technisch product precies werkt. Althans, ik kan niet gedetailleerd uitleggen hoe mijn elektrische tandenborstel, smartphone of wifi-router functioneren. Wel hecht ik, net als veel andere consumenten, waarde aan de expertise die een merk of product met zich meebrengt. Of dit nu reviews zijn, of beoordelingen van experts. Het is niet voor niets dat bijna alle tandpastareclames gebruikmaken van tandartsen in witte laboratoriumjassen: als je autoriteit uitstraalt, zullen mensen eerder je product kopen.

Voor IT-bedrijven werkt dit eigenlijk hetzelfde. Juist in deze sector, die bekendstaat om de veranderlijke dynamiek en constante innovatie, is het extra belangrijk om aan te tonen dat je op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen en technologietrends. Inzetten op thought leadership, waar je je als persoon of bedrijf als autoriteit in op een specifiek onderwerp positioneert, kan hiervoor een krachtige tool zijn. Dit behaal je met PR in IT, waarna jij op den duur de tech-expert bent, al dan niet in een witte laboratoriumjas.

PR in IT: een snelle schakel

Een gemeenschappelijke deler van PR en IT is het meegaan met de tijd. Ik heb het in deze blog al een paar keer benoemd, maar er is bijna geen enkele branche zoveel in beweging als de technologiesector. Dat betekent dat je altijd op de hoogte moet zijn van de nieuwste ontwikkelingen.

Dat geldt ook voor PR. Ook hier moet je zoveel mogelijk rekening houden met de actualiteit. Oud nieuws is immers geen nieuws. Probeer wanneer je aan de slag gaat met PR voor je IT-organisatie dan ook in te spelen op de trends die jij ziet in de branche. Komt er een nieuwe wetgeving aan op het gebied van kunstmatige intelligentie en speelt jouw product daar perfect op in of weet die ene AI-expert uit jouw team precies hoe de vork in de steel steekt? Zorg dan dat je daar op inhaakt. Snel schakelen is dus niet alleen voor IT-oplossingen, maar ook voor jouw PR-uitvoering de sleutel tot succes.

Aan de slag met PR in IT

Kortgezegd is inzetten op PR in de IT-branche een belangrijke, leuke maar ook uitdagende taak. Hopelijk helpt deze blog om je op weg om de eerste stap te zetten richting een succesvolle PR-strategie en dus kennisleiderschap. Vind je het toch lastig om te beginnen? Neem dan gerust contact met ons op.

Thomas (vierkant)

Kun jij hulp van een PR-consultant gebruiken?

Daar kunnen wij als PR- en contentmarketingbureau mee helpen! Laat je gegevens hier achter of neem contact op met Thomas Bekker, via +31 (0)6 19 32 85 84 of thomas@mediatic.eu