ChatGPT: hulpmiddel in plaats van bedreiging

De opkomst van ChatGPT: een kunstmatige intelligentie chatbot die menselijke dialogen voert in tegenstelling tot de vaak gebrekkige antwoorden en teksten die naar voren komen bij een Googleresearch. De chatbot is te raadplegen voor oneindig veel vragen en opdrachten, maar is met name ook zeer bruikbaar voor contentcreatie. Een bedreiging voor ons vak? Wij denken van niet. Wij zien ChatGPT juist als hulpmiddel bij ons werk om sneller van start te gaan en meer tijd over te hebben voor het échte werk: de creatie van unieke, doordachte content, specifiek voor onze klanten.

Auteur: 01 juni, 2023
contentmarketing

ChatGPT is ontwikkeld door OpenAI en een nu al veelbesproken onderwerp in ons vak. De tool creëert binnen no time een SEO blog en interviewvragen of hoest tientallen titelmogelijkheden op voor je volgende artikel. Een relevante ontwikkeling, maar misschien ook een bron van onzekerheid binnen onze branche. En dit zal alleen maar meer worden in de toekomst. Je zou denken: vervangt deze tool dan niet het werk van de copywriter? Dat denken wij dus niet. Gebruik het als hulpmiddel en focus op jouw toegevoegde waarde als specialist.

Wat kan ChatGPT voor ons betekenen?

Je geeft maar aan wat je nodig hebt en de tool maakt het voor je, gebaseerd op een hele grote database van het internet. Bijvoorbeeld: Je typt een open vraag (zoals: kan je me wat achtergrondinformatie geven over contentmarketing?) of geeft een opdracht (zoals: schrijf een SEO blog over Public Relations). Op basis daarvan gaat de tool aan de slag en heb je binnen enkele minuten het antwoord of een uitgebreide blog in handen. Maar, het gaat nog verder dan dat. Je kan ook een bestaande tekst invoeren en de tool vragen om het stuk samen te vatten, te vertalen of de spelfouten eruit te halen. Een handige, geavanceerde tool dus, die men kan gebruiken om snel content te creëren.

Mediatic

Waarom ChatGPT copywriters niet overbodig maakt

Nu denk je misschien, waarom hebben we dan nog copywriters nodig? Hoe snel en geavanceerd de tool ook is, de content die je ermee creëert is niet vergelijkbaar met het werk van een copywriter. Copywriters baseren hun werk ten eerste op een bepaalde (content)strategie waar goed over nagedacht is. Daarnaast is de content juist uniek door de manier waarop zij informatie ophalen: (diepte)interviews, (markt)onderzoeken, verhalen van ervaringsdeskundige, observaties, emoties of opgehaalde achtergrondinformatie. Tot slot zijn zij creatief met woorden, de opbouw van teksten of een bepaalde invalshoek. Die keuzes en soort content is niet te creëren met een AI-tool. Bovendien kan de content door ChatGPT altijd nog fouten bevatten of kunstmatig overkomen. De content is dus nooit een op een direct over te nemen.

Wij gebruiken ChatGPT daarom als hulpmiddel bij ons werk. Als inspiratiebron voor een blog of als basis voor een uitgebreid artikel of social media post, aangevuld met eigen citaten, ervaringen, emoties of observaties.

Katrien Baarendse

Wij helpen je graag!

Onze copywriters staan voor je klaar! Laat je gegevens hier achter of neem contact op met Katrien Baarendse, via +31 (0)6 -19 84 63 75 of katrien@mediatic.eu.