Hoe schrijf en verstuur je een persbericht?
Je hebt nieuws en dat mag de wereld in! Met een persbericht heb je de kans dat journalisten jouw bericht oppakken. Maar een goed persbericht schrijven is een vak apart. Hoe doe je dat? En wat kun je beter niet doen?
Het persbericht schrijven – do’s
Aanleiding
Je kunt je kans op publiciteit vergroten door aan de journalist toe te lichten waarom jouw nieuws interessant is voor de doelgroep waar hij of zij voor schrijft. Misschien ziet de journalist de relevantie niet direct en maakt je toelichting het verschil.
To the point
Focus op één onderwerp, want zijpaden leiden de lezer af. Het nieuws uitvergroten raden we af, hoe verleidelijk het ook kan zijn. Een goede boodschap verkoopt zichzelf. Overdrijven maakt het niet sterker.
Maak het aantrekkelijk, maar houd het simpel
Je persbericht hoeft geen mooi verhaal te zijn. Juist niet. Journalisten willen de belangrijkste informatie snel kunnen vinden. Als jij zorgt voor een concreet en overzichtelijk persbericht maakt de journalist er een mooi verhaal van.
Maar ook als je het eenvoudig houdt, zijn er natuurlijk manieren om je tekst aantrekkelijk te maken. Bijvoorbeeld door er een quote in op te nemen. Dat geeft je tekst een persoonlijk tintje. Zeker een zakelijk bericht maak je daarmee aantrekkelijker.
En als je een mooi, relevant beeld hebt wat je boodschap versterkt, voeg dat zeker toe.
Nog meer do’s en een paar don’ts
Vertel meer over je organisatie
Een korte tekst over je organisatie heet een boilerplate. Beter bekend als het stukje ‘Over ons’. Je schrijft hierover onderaan het persbericht. Een goede ‘Over ons’ tekst kan journalisten over de streep trekken. In een boilerplate moet in ieder geval deze informatie staan:
– Bedrijfsnaam en locaties
– Oprichtingsjaar
– Naam van de oprichter of leid(st)er van dit moment, aantal jaar ervaring van deze persoon in de branche
– Een aantal van je producten of diensten, licht er één/een paar uit.
– Je missie (houd het kort)
– Website, mailadres of (gratis) telefoonnummer
Online vind je veel voorbeelden van boilerplates, laat je inspireren.
Dubbelcheck
Het ligt voor de hand maar toch vergeten persberichtschrijvers het soms: kijk je tekst nog even na op de juiste spelling en grammatica. En of je namen goed schrijft.
Omgekeerde piramide
Journalisten ontvangen veel teksten, dat kunnen ze niet allemaal woord voor woord doorlezen. Hier kun je op in spelen door je tekst de vorm te geven van een omgekeerde piramide met het fundament (de belangrijkste informatie) bovenaan. Dit doe je door een pakkende kop en inleiding te schrijven. In de alinea’s daarna kun je het toelichten.
Don’ts
Vakjargon gebruiken
Lees je persbericht na op vakjargon. Deze woorden sluipen er vaak makkelijk, want voor jou zijn het gewone woorden.
Geen tussenkopjes en alinea’s opnemen in je bericht
In het kader van een makkelijk te lezen tekst: een lap tekst is niet overzichtelijk. Tussenkopjes en alinea’s zorgen ervoor dat de journalist je persbericht snel scant.
Het persbericht versturen
Zo, je persbericht is af. Tijd om het aan de journalisten te sturen! Ook bij het versturen van deze mail zijn er paar dingen om op te letten.
Timing
De beste dagen om een persbericht te versturen zijn maandag, dinsdag en donderdag.
Vrijdag en de weekenddagen zijn het minst geschikt. De woensdag kan eventueel maar als mensen vier dagen werken, is woensdag vaak hun vrije dag. Houd ook rekening met dagen/periodes waarin er veel ander nieuws is. Rondom grote sporttoernooien, Prinsjesdag, Koningsdag enz. is het vaak moeilijk om er tussen te komen.
De onderwerpregel
De onderwerpsregel van de mail waarin je je persbericht verstuurt is het eerste dat de journalist ziet. Weet je hier de aandacht te trekken dan sta je alvast met 1-0 voor.
Wees bereikbaar!
Zorg dat je goed bereikbaar bent na het versturen van het persbericht. Laat weten wanneer je op welke manier journalisten contact met je kunnen opnemen en houd je daaraan.
Beter niet
Schieten met hagel
Het heeft geen zin om zoveel mogelijk journalisten te mailen. Veel is goed, maar het moet vooral relevant zijn. Stuur je persbericht naar journalisten van media die jouw doelgroep volgt.
Meteen grote resultaten verwachten
Wanneer journalisten jou nog niet kennen is het moeilijker om ervoor te zorgen dat jouw persbericht opgepakt wordt. Het is een kwestie van een lange adem. Als je vaker (goede) persberichten verstuurt naar journalisten die daar ook echt iets mee kunnen, dan bouw je naamsbekendheid op.
Maar je hoeft het niet allemaal alleen te doen: wij helpen je graag bij het schrijven van persberichten. Daarnaast hebben we een groot netwerk aan journalisten. Neem contact met ons op als je meer wilt weten.
Maar je hoeft het niet allemaal alleen te doen.
Wij helpen je graag bij het schrijven van persberichten. Daarnaast hebben we een groot netwerk aan journalisten. Neem contact met ons op als je meer wilt weten.
Stuur een bericht naar Thomas Bekker