Inspiratieloos? Zo kom je aan nieuwe contentideeën

Herkenbaar?  Je begint vol enthousiasme je  socialmediakanalen, website en blog te vullen. Ideeën genoeg! Maar ineens is daar het gevreesde moment: je hebt geen inspiratie meer! Wat nu? Het is belangrijk om regelmatig te posten, zo blijf je ‘on top of mind’ bij je volgers. Maar ga niet ‘posten om het posten’. In deze blog lees je hoe je nieuwe, goede contentideeën opdoet.

Auteur: 27 augustus, 2024
Public Relations

Algemene tips

Eerst geven we algemene tips om contentinspiratie op te doen, verderop in de blog volgen specifieke tips voor een aantal socialmediaplatformen.

Vraag jezelf af; ken ik mijn klanten nog? Content maak je niet voor jezelf maar voor je klanten/volgers. Als je niet goed meer weet wie je klant is en wat hem bezig houdt overweeg dan om een interview te houden met een aantal klanten.
Analyseer de zoekwoorden op je site: bekijk welke termen bezoekers invoerden in het zoekveld van je site om te zien waar zij naar op zoek zijn.
Kijk bij de concurrentie: spieken mag! Daarna geef je er natuurlijk je eigen draai aan.
– Blijf up to date
: veel werkvelden zijn continu in beweging. Heb jij  zo’n dynamisch vakgebied? Dan ligt de content voor het oprapen als je van deze ontwikkelingen op de hoogte blijft. Bijvoorbeeld door events te bezoeken. Je hoort het laatste nieuws over je vakgebied en je kunt met je volgers delen dat je erbij was. Zo postten wij dit bericht op LinkedIn. Andere manieren om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in je branche zijn: relevante hashtags volgen en je inschrijven voor nieuwsbrieven van vakmedia.
Vraag het je volgers: wie weten er beter wat volgers willen zien dan je volgers zelf? Plaats bijvoorbeeld een poll met de vraag wat voor soort content de bezoeker het interessantst vindt.
Maak een terugkerende rubriek:  bijvoorbeeld ‘vraag op vrijdag’ waarin je je volgers een vraag stelt om hen beter te leren kennen. Jij kunt je content nog beter afstemmen op je doelgroep en voor je volgers kan het een reden zijn om terug te komen naar je kanaal.
Infographic: cijfers delen kan in een tekst al snel ‘droge kost’ worden. Giet het daarom in een leukere vorm zoals een infographic.

Long-copy vs short copy
‘Kort maar krachtig’ lijkt een gouden regel van het content maken. Want ‘mensen hebben geen concentratie meer.’ hoor je vaak. Inderdaad, grote kans dat er whatsappberichten binnenkomen terwijl iemand jouw content bekijkt of beluistert, dat er nog andere tabbladen openstaan en de mail pop-up om aandacht vraagt. Maar mensen negeren niet alles dat lang is: podcast, Netflix-series en (luisteren)boeken bijvoorbeeld zijn nog steeds geliefd.

Dus durf ook lange content te plaatsen en kijk wat het doet. Socialmediakanalen zijn in het algemeen voor korte content maar langere content op bijvoorbeeld je website kan het wel goed doen.

Tips per socialmediaplatform

Instagram
Op Instagram draait het grotendeels om ‘het plaatje’  en om interactie met je volgers. Enkele ideeën voor contentvormen op Instagram:
– ‘Caption this’: plaats een leuke foto en vraag je volgers een bijschrift te verzinnen.
Sneek peek van een nieuw product dat eraan komt. De onthulling ervan kun je in een livevideo doen.
– Tutorials:
geef mensen inspiratie of uitleg hoe ze je product kunnen gebruiken. Door een video of een fotocarrousel bijvoorbeeld.
– Zet foto’s van je volgers in de schijnwerpers: doe een rondje Instagram en kijk wat er geplaatst is onder de hashtag van jouw merk/bedrijf. Als daar leuke foto’s tussen . Je kunt eventueel een speciale hashtag lanceren die volgers kunnen gebruiken om hun foto’s onder te plaatsen. Je kunt hier ook een winactie aan koppelen.

 LinkedIn
– Mock-up:
een mock- up maak je tijdens de ontwerpfase van je product. Het is een realistische, grafische weergave van hoe het product eruit komt te zien als het af is. Met een dienst kan dit soms ook, bijvoorbeeld een mock-up van de hindernissen in de obstaclerun die jij organiseert.
Betrek je volgers bij keuzes: gaan zij voor verpakking A of B?
– Voorspel de toekomst van je branche:
pak je glazen bol erbij. Wat voor kansen en obstakels zie jij voor het werkveld waarin je actief bent?

Wil je meer ideeën? Hier staan nog 72 andere suggesties! 75 LinkedIn content ideeën voor 2024 | LinkedIn

 

TikTok
TikTok is heel geschikt als je een jongere doelgroep wilt aanspreken. De grootste groep gebruikers is tussen de 16 en 24 jaar en het aantal TikTokkers t/m 34 jaar loopt op. Je hoeft niet perse veel volgers te hebben, dankzij een uniek algoritme kun je ook als kleiner bedrijf opvallen. Het beste kun je een pro-account maken. Je kunt dan onder andere statistieken inzien om te kijken hoe je content scoort. Vergeet niet gesproken tekst te ondertitelen, vaak bekijken gebruikers je filmpjes met het geluid van hun telefoon uit. Een paar ideeën:
– Challenge: spring in op een bestaande challenge – er gaan er veel rond op TikTok – zo heb je kans dat gebruikers je vinden. Of bedenk je eigen challenge! Wie weet nemen veel TikTokkers ‘m over!
Klantrecensies: een positieve review kan een twijfelende gebruiker over de streep trekken om klant te worden.
– Speciale dagen:
veel onderwerpen en producten hebben hun eigen dag. Vaak met een daaraan gekoppelde hashtag. Denk aan earthday, womansday of mentalhealthawareness.

Er is nog veel meer te zeggen over TikTok; lees het hier TikTok Content Tips en Ideeën voor Bedrijven – (strive.video)

Thomas (vierkant)

Na het lezen van deze blog nog geen nieuwe inspiratie?

Geen stress, we kijken graag met je mee!
Neem contact op met Frederique Blauw