Hoe SEO en contentmarketing onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn

In de wereld van digitale marketing zijn er twee termen die vaak samenkomen: SEO en contentmarketing. Hoewel sommigen deze twee disciplines afzonderlijk van elkaar beschouwen, is het juist belangrijk om te weten dat ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Wat de relatie tussen SEO en contentmarketing is en hoe deze twee zaken elkaar aanvullen, lichten we in deze blog verder toe. Maar eerst, wat is SEO en contentmarketing eigenlijk precies?

Auteur: 05 oktober, 2023
contentmarketing zichtbaarheid

Wat is SEO?

SEO, ook wel Search Engine Optimization, draait om het verbeteren van de zichtbaarheid van je website in zoekmachines zoals Google. Het omvat een breed scala aan technieken en strategieën om je website te optimaliseren, zodat deze hoger wordt gerangschikt in de zoekresultaten voor relevante zoekwoorden. Denk daarbij aan het gebruik van relevante trefwoorden, optimalisatie van metagegevens, de technische optimalisatie van de website en het verkrijgen van kwalitatieve backlinks.

Wat is contentmarketing?

Contentmarketing is de strategische aanpak van het creëren en verspreiden van waardevolle, relevante en consistente content om een specifieke doelgroep aan te trekken en te behouden. De content kan bestaan uit blogs, artikelen, video’s, infographics, podcasts, en meer. Het doel van contentmarketing is om waarde te bieden aan de doelgroep, hun behoeften te vervullen én vertrouwen op te bouwen.

HR Public Relations verhoogt werknemersbetrokkenheid

SEO vs. contentmarketing

SEO is dus een strategie die gericht is op het verbeteren van de zichtbaarheid van een website in zoekmachines zoals Google. Het doel is om organisch verkeer naar een website te vergroten door de zoekmachinepagina hoger te laten rangschikken in de zoekresultaten. Dit wordt bereikt door verschillende technische en inhoudelijke optimalisaties.

Contentmarketing draait daarentegen om het creëren en delen van waardevolle, relevante en boeiende content. Dit heeft als doel het aantrekken van een specifieke doelgroep, het opbouwen van merkbekendheid en het aantrekken van potentiële klanten.

Deze strategieën lijken soms tegenstrijdig. SEO legt de nadruk op het gebruik van specifieke zoekwoorden om zoekmachines aan te trekken, terwijl contentmarketing zich meer richt op het creëren van echt waardevolle en informatieve content. Dit kan leiden tot een conflict doordat de content wordt geoptimaliseerd voor zoekmachines, maar de kwaliteit en relevantie voor de doelgroep daardoor verminderd.

Kernboodschap

De relatie tussen SEO en contentmarketing

Hoe zijn deze twee disciplines dan met elkaar verbonden? Hoewel de beroemde uitspraak in de marketing ‘content is king’ zeker waar is, kunnen we tegenwoordig ook niet meer zonder SEO. SEO fungeert namelijk als de wegwijzer die zoekmachines vertelt waar die waardevolle content te vinden is. Met SEO help je zoekmachines te begrijpen waar de content over gaat en hoe relevant het is voor de zoekopdracht van webgebruikers. Hoe? Door relevante zoekwoorden in de content.

Creëer je dus waardevolle content rondom deze zoekwoorden, dan is de content zowel zoekmachinevriendelijk als aantrekkelijk voor je doelgroep. Door de juiste zoekwoorden in de content te verwerken, worden de teksten goed vindbaar én is het interessante informatie voor de doelgroep. De strategieën SEO en contentmarketing kunnen niet zonder elkaar bestaan.

Voordelen combinatie SEO en contentmarketing

Het combineren van SEO en contentmarketing biedt verschillende voordelen. De strategieën versterken elkaar en creëren daarmee onder andere:

  1. Verbeterde organische zichtbaarheid: met SEO-technieken kunnen contentmarketeers ervoor zorgen dat hun content gemakkelijker wordt gevonden door zoekmachines.
  2. Meer relevant verkeer: door de juiste zoekwoorden te gebruiken in combinatie met relevante content stukken, sluit de content aan bij de zoekintentie van de doelgroep. Je trekt meer relevante bezoekers aan.
  3. Toename van backlinks: hoogwaardige, informatieve content heeft de potentie om van nature backlinks aan te trekken van andere websites. Dit draagt bij aan de autoriteit van de website.
consultant

Een succesvolle SEO contentmarketingstrategie

Een goede SEO contentmarketingstrategie is daarom een must voor elke organisatie. Dit is een juiste balans tussen het optimaliseren van je content voor zoekmachines en het bieden van waardevolle content aan je doelgroep. Dit kan onder andere door informatieve blogs te schrijven, het maken van interessante video’s of het ontwikkelen van interactieve infographics. Door deze strategieën te integreren, kun je zowel SEO-doelen als contentmarketingdoelen bereiken.

Ook is het belangrijk om die strategie constant te evalueren en aan te passen. Zoekmachines worden slimmer en webgebruikers veeleisender. Blijf dus op de hoogte van de nieuwste trends en algoritme-updates.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij jouw SEO contentmarketingstrategie? Wij helpen je graag bij de zoektocht naar de juiste zoekwoorden en een geschikt SEO contentplan, zodat jij jouw online zichtbaarheid vergroot. Wij bieden een totaalpakket voor jouw SEO contentmarketing.

Katrien Baarendse

Wij helpen je graag!

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen met contentmarketing en copywriting? Neem contact op! Laat je gegevens hier achter of neem contact op met Katrien Baarendse, via +31 (0)6 1984 6375 of katrien@mediatic.eu