Wat kost contentmarketing?

“Shirt: zestig euro, hotelovernachting: tweehonderd euro, een cola en een biertje: zes euro. Maar die lach op zijn gezicht: onbetaalbaar.” Iedere voetballiefhebber van een bepaalde leeftijd kan zich de beroemde Mastercard-reclame voor de geest halen. De boodschap? Het geheel is meer dan de som der delen. In sommige gevallen leidt een serie producten tot een kostbare, onvergetelijke ervaring. Hetzelfde geldt voor content, maar wat kost contentmarketing? Een scherpe social post begint bij een paar tientjes, een bescheiden blog kost al gauw een paar honderd euro en voor een waardevolle whitepaper ben je snel meer dan tweeduizend euro kwijt. Maar goed uitgevoerde contentmarketing? Onbetaalbaar.

Auteur: 21 november, 2023
contentmarketing digitalmarketing social media

Contentmarketingdoelen

Om toch een inschatting te kunnen maken van de uiteindelijke kosten van contentmarketing, is het cruciaal om kraakheldere contentmarketingdoelen op te stellen. Als contentmarketing en PR-bureau, gericht op vooruitstrevende impact-ondernemers, weten wij dat doelen de koers bepalen. Of het nu gaat om het vergroten van naamsbekendheid, het genereren van leads of het stimuleren van betrokkenheid: duidelijke doelen leiden tot een effectieve contentmarketingstrategie.

Zie contentmarketing als een stevige verbouwing. Stel, je wilt een nieuwe badkamer omdat de oude van ellende uit elkaar valt (doelstelling). De architect maakt de tekeningen (strategie) en de aannemer gaat vervolgens aan de slag (tactiek en uitvoering). Is het dan werkelijk van belang om te weten hoeveel een nieuwe douchekop of handdoekverwarmer je zal kosten? Of gaat het om andere dingen, zoals het genot van een perfecte waterdruk of een doucheputje dat na jaren eindelijk weer doorloopt? Duidelijke doelstellingen zijn wat dat betreft onbetaalbaar.

Een voorbeeld: één van onze opdrachtgevers heeft als doel om de medewerkersbetrokkenheid te verhogen. Een goed geschreven blog die inspeelt op hun behoeften en uitdagingen kan hierbij een krachtig instrument zijn. Toegegeven, contentcreatie is niet gratis, maar de impact op het bereiken van dat specifieke doel is onbetaalbaar. Betrokken medewerkers leiden immers tot een betere dienstverlening, meer tevreden klanten, meer winst en uiteindelijk een leukere werkomgeving.

Zelf contentmarketing doen

Heldere doelen, check? Tijd om te beginnen. Dankzij de opkomst van AI zijn (online) contentmarketingtools tegenwoordig toegankelijker dan ooit. Mede hierdoor overwegen steeds meer organisaties om hun contentmarketing in eigen beheer uit te voeren. Maar, is dat verstandig? Tijd is immers kostbaar.

Wat kosten content marketing medewerkers?

Het gemiddelde maandsalaris van een Nederlandse contentmarketeer ligt volgens salarisvergelijker Glassdoor tussen €3.000,- en €4.000,-. Echter, zoals bij de eerdergenoemde verbouwing, bestaat succesvolle contentmarketing uit het bij elkaar brengen van een aantal specifieke expertises. Zonder een goedgeschreven contentmarketingstrategie (bouwtekening) weet de contentmarketeer (aannemer) niet waar- en met wat hij moet beginnen, laat staan wie (copywriter/designer/contentstrateeg) hij of zij moet aanhaken.

Zonder ervaring ben je al snel kostbare uren kwijt aan het ontwerpen van visuals, de opname van een podcast of het optimaliseren van webteksten of het tikken van inspirerende content. Stuk voor stuk uren die je had kunnen besteden aan het coördineren van de contentmarketing-inspanningen, zoals het een echte aannemer betaamt.

consultant

Wat kost contentmarketing uitbesteden?

De contentmarketing kosten belanden, wanneer je het uitbesteedt aan een gespecialiseerd bureau, al snel tussen de €2.500,- en €10.000,- per maand; uiteraard afhankelijk van de vraag. Het voordeel? Door contentmarketing uit te besteden, heb je direct de beschikking over een multidisciplinair team van professionals die samen de fijne kneepjes van effectieve contentmarketing begrijpen.

Stel, je wilt een boeiende videocampagne lanceren om je doelgroep te bereiken. Een gespecialiseerd contentmarketingbureau produceert niet alleen de video, maar zorgt ook voor de distributie op relevante kanalen (social media, eigen website, PR). Wat kost contentmarketing in dat geval? Toegegeven, het kost meer dan zelf ploeteren, maar de kwaliteit en het bereik zijn onbetaalbaar.

Dus wat kost contentmarketing? Het is onbetaalbaar

Zoals de glimlach van een zoon een onbetaalbare beloning is voor de zwoegende voetbalvader, zo is de toegevoegde waarde van contentmarketing niet uit te drukken in keiharde euro’s. Een sterker merk, een betere relatie met klanten en opdrachtgevers, betrokken publiek en autoriteit in je vakgebied. Mastercard begreep dat het geheel meer is dan de som der delen; sommige dingen zijn écht onbetaalbaar. Contentmarketing is daar een perfect voorbeeld van.

Katrien Baarendse

Aan de slag met contentmarketing?

Dan horen we graag van je! Laat je gegevens hier achter of neem contact op met Katrien Baarendse, via +31 (0)6 1984 6375 of katrien@mediatic.eu