Waarom video marketing inzetten een goed idee is

Wie wil scoren met content moet niet op één paard wedden. De ideale contentstrategie bestaat uit een mix van middelen. Tekst, beeld en geluid moeten deel uitmaken van een goede contentstrategie. Deze middelen versterken elkaar als je ze op de juiste manier inzet. In deze blog gaan we in op het belang van video marketing. We geven je drie redenen waarom video-marketing onderdeel uit moet maken van jouw contentstrategie

Created with Fabric.js 1.7.22
Auteur: 21 september, 2022
contentmarketing

Drie redenen waarom video-marketing belangrijk is

  1. Met beeld zet je jouw potentiële klanten aan tot actie. Uit onderzoek blijkt dat teksten vooral werken om mensen te overtuigen, en dat beeld kijkers aanzet om tot actie over te gaan. Communicatiewetenschapper Tom Powell promoveerde op dit onderwerp. Voor bedrijven die hun klanten willen overtuigen van hun product en ze willen nadenken over het product is dit interessante informatie.
  2. Google houdt van video marketing. Video marketing is ook een beproefd middel om de vindbaarheid van een website mee te vergroten. Sterker nog: het is eigenlijk een must. Uit een onderzoek van Cisco blijkt dat van alles wat we op internet doen, de aandacht steeds meer verschuift naar video. Maar liefst 82 procent van onze tijd op het internet besteden we aan het bekijken van beeld. Toch bestaat het merendeel van de zakelijke websites alleen uit tekst. En dat is om meerdere redenen een gemiste kansDoor video marketing te gebruiken, kun je bijvoorbeeld de zoekresultaten in Google positief beïnvloeden. Dat heeft te maken met twee dingen: door video’s blijven bezoekers langer op een site. En die tijd neemt Google weer mee bij de indexering van webpagina’s. Uit onderzoek blijkt dat bezoekers twee keer zoveel tijd besteden aan een pagina met video als met een pagina zonder video. Maar let op: dat resultaat haal je alleen als je een relevante video op je website zet. Met zomaar een video bind je geen bezoekers.
  3. Met video marketing bereik je een andere doelgroep. Jongeren laten zich liever informeren via social media dan via traditionele platformen. Het is dus belangrijk om ook content te maken voor bijvoorbeeld TikTok. Wereldwijd wordt deze app gebruikt door 500 miljoen gebruikers. Logisch dus dat steeds meer bedrijven en instellingen ook op TikTok te vinden zijn. Het Rode Kruis heeft bijvoorbeeld meer dan 100.000 volgers op dit platform. Een merk als Dopper heeft er bijna 10.000 en Nike bijna 3 miljoen.

Waar voldoet de ideale marketing video aan?

Volgens Marcus Sheridan, de auteur van de marketing-bestseller They Ask You Answer is er niet één ideale video, maar zijn er 7 verschillende soorten video’s die niet mogen ontbreken op je website. Het doel van alle video’s is hetzelfde volgens Sheridan: het vertrouwen van potentiële klanten winnen. Dit zijn de 7 soorten video’s die Sheridan aanbeveelt:

1. Video met meest gestelde vragen

Een video waarin je 80 procent van de meest gestelde vragen van potentiële klanten beantwoordt. Door deze video online te plaatsen, ben je minder tijd kwijt aan verkennende gesprekken en laat je op een duidelijke manier zien wie je bent en waar je voor staat. Sheridan pleit ervoor om elke vraag in een afzonderlijke video te beantwoorden. Elke video moet voldoen aan de volgende voorwaarden: de communicatie moet duidelijk, effectief en helpend zijn.

2. Biografische video

Een video waarin medewerkers zich voorstellen, de zogenaamde biografische video. In die video leggen medewerkers niet alleen uit wat ze doen, maar ook wat ze leuk vinden aan hun werk. Vergeet ook niet om een klein persoonlijk deel toe te voegen, over wat iemand doet in zijn of haar vrije tijd. Sheridan adviseert om deze video toe te voegen aan de mailhandtekening van medewerkers.

3. Productbeschrijvingen

In deze beschrijvingen moet in ieder geval antwoord worden gegeven op één vraag: voor wie is het product of de service die je aanbiedt niet geschikt? Door deze vraag te beantwoorden, win je aan betrouwbaarheid.

4. Landingspagina video

Deze video is bedoeld voor de pagina’s waarop je vraagt om contactgegevens. Dit kan bijvoorbeeld een contactpagina zijn, maar ook een pagina waarop bezoekers een whitepaper kunnen downloaden. In de video leg je uit wat er gebeurt met de gegevens die men invult en waarom dat belangrijk is.

5. Video met prijzen

Video’s waarin je uitlegt wat de kosten zijn van de producten die je aanbiedt. In deze video’s leg ook uit hoe de prijs tot stand komt en waarom jouw tarieven eventueel afwijken van die van de concurrent.

6. Klantcase

Een video waarin een klant aan het woord komt. Hij of zij vertelt met welk probleem of welke vraag hij of zij in contact is gekomen met jou. En op welke manier diegene (door jou) is geholpen bij dat probleem.

7. Merkbelofte

Een video waarin je jouw merkbelofte doet. Welke belofte kan je (potentiële) klanten doen als ze met jou in zee gaan?

Samen een video contentstrategie maken

Sheridan ziet in video vooral een middel om vertrouwen te wekken. Dat, opgeteld bij een goede ranking in Google, maakt het een interessant medium. Toch zien veel bedrijven beren op de weg. Ze weten niet precies waar ze moeten beginnen. Het is een goed idee om samen met een externe partij te kijken naar een passende videostrategie. Onze contentmarketeers kunnen je daarbij helpen.

Katrien Baarendse

Aan de slag met jouw contentstrategie!

We denken graag mee over welke mix van middelen het beste bij jouw organisatie past! Zin om hierover te sparren? Laat dan je gegevens hier achter, of neem contact op met Katrien Baarendse, via +31 (0)6 – 19 84 63 75, of katrien@mediatic.eu.