Podcast maken: 3 tips voor een geslaagde productie

Een contentstrategie opstellen en audio niet meenemen in de plannen? Zonde, want een podcast is dé manier om jouw thought leadership te onderstrepen. Met een goed geproduceerde podcast laat je horen dat je een expert bent binnen jouw vakgebied. Om een succesvolle podcast te maken moet je met een aantal zaken rekening houden. Met deze tips helpen we je op weg. We vertellen je hoe audio net zo belangrijk is als andere vormen van content en waarom de integratie ervan in je totale strategie niet alleen slim, maar ook noodzakelijk is.

Created with Fabric.js 1.7.22
Auteur: 04 mei, 2023
contentmarketing Impact

Tip 1. Laat jouw verhaal leidend zijn

Een geslaagde podcastproductie staat of valt met een goed verhaal. Bij de productie van een zakelijke podcast moet je op zoek gaan naar een verhaal dat, meerdere afleveringen lang, interessant blijft voor jouw doelgroep. Een goed voorbeeld is de podcastserie die we hebben gemaakt voor zorginstelling Ons Tweede Thuis. Deze instelling voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking, autisme en niet-aangeboren hersenaandoeningen was onmiddellijk enthousiast over de meerwaarde van een podcastproductie. Dat leidde tot een serie mooie gesprekken met cliënten, over universele thema’s in het leven. De liefde bijvoorbeeld, maar ook: volwassen worden, familie, bang zijn en de waarde van kunst. Deze serie draagt bij aan een inclusieve samenleving, door te laten zien dat ook mensen met een beperking een volwaardig gesprekspartner zijn. Dit sluit naadloos aan op de kernwaarde van Ons Tweede Thuis: JIJ &IK.

Tip 2. Kies voor een podcast agency met binding met jouw kernwaarden

Steeds meer bedrijven willen een podcast maken. Zij moeten een keuze maken uit diverse podcast agencies. Dat kan een zoektocht zijn. Vaak is het goed om te kiezen voor een partij die de hele contentstrategie verzorgt. Door een podcast te integreren binnen de totale strategie, weet je zeker dat je de juiste mix van middelen inzet. Een podcast agency die niet betrokken is bij de overige media-uitingen, is niet altijd in staat om het juiste verhaal op het juiste moment te vertellen. Bovendien kun je ook de kosten van een productie beter in de hand houden. Bijvoorbeeld omdat er minder tijd gaat zitten in het bedenken en ophalen van verhalen en omdat al duidelijk is wat de meerwaarde is van jouw organisatie. Zo houd je de kosten om een podcast te laten maken laag.

Tips voor een succesvolle podcast in het kort:

  • Zorg ervoor dat jouw verhaal in meerdere afleveringen je doelgroep blijft boeien
  • Werk samen met een agency die jouw podcast in je totale contenstrategie kan meenemen
  • Kies voor een ervaren producent die weet wat nodig is voor een goede productie
Rob Roelofs contentmarketeer Mediatic

Tip 3. Kies voor een ervaren partij

Audio wint aan populariteit. Omdat het een laagdrempelige manier is om content te produceren, maken veel mensen podcasts. Dat betekent dat er ook steeds meer bedrijven zijn die ze produceren. Daar zitten ook veel podcastproducenten bij die weinig ervaring hebben en geen duidelijke visie hebben op het maken ervan. Vaak wordt onderschat hoe moeilijk het is om een onderscheidende podcast te maken. Om een goede podcast te produceren heb je meer nodig dan twee microfoons, een gespreksleider en een mengpaneel. Er is een duidelijk plan nodig en een visie op hoe een podcast bijdraagt aan jouw visie en doelen. Zonder die contentstrategie is het zonde van de tijd en het budget om een podcast te maken.

Katrien Baarendse

Samen een podcast maken?

We horen graag van je! Laat je gegevens hier achter of neem contact op met Katrien Baarendse, via +31 (0)6 1984 6375 of katrien@mediatic.eu