Computer says no: waarom het een slecht idee is om ChatGPT als IT-copywriter te gebruiken

Eerst maar eens een misverstand uit de weg ruimen: ChatGPT is geen IT-copywriter. ChatGPT is IT die op de stoel van een copywriter gaat zitten. Maar wie echt impact wil maken, weet dat contentmarketing voor de IT-branche niet gebaat is bij automatisch gegenereerde content, maar bij een specialistische IT-copywriter. Iemand die niet alleen verstand heeft van énen en nullen, maar ontwikkelingen ook in een breder perspectief kan plaatsen. In dit artikel vertellen we hoe je effectieve contentmarketing voor de IT-branche creëert.

Auteur: 06 december, 2023
contentmarketing Impact Naamsbekendheid zichtbaarheid

Platforms voor IT-content

De populariteit van platforms als Tweakers (4 miljoen unieke bezoekers en 100 miljoen pageviews per maand) geeft aan dat er veel behoefte is aan waardevolle content over IT en IT-gerelateerde zaken. Dat is ook niet verwonderlijk, als je bedenkt dat de ICT-sector nog steeds groeit. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) bestaat de ICT-sector uit 91.000 duizend bedrijven. Dat zijn 3500 meer bedrijven dan het jaar daarvoor.

Groot publiek voor IT-copywriter

Een IT-copywriter heeft potentieel een groot publiek. In 2022 werkten er in Nederland 615.000 IT-medewerkers. Er zijn meer dan 20.000 openstaande vacatures voor IT-ers. Er is behoefte aan hoogwaardige content voor deze doelgroep. Om die te kunnen schrijven, is specialistische kennis van het onderwerp nodig. Een IT-copywriter begrijpt wat een ICT’er doet en is bekend met de terminologie die wordt gebruikt. Ook is diegene in staat om technologische ontwikkelingen te duiden en voorspellingen te doen op basis van die ontwikkelingen. Natuurlijk is het ook van belang dat een goede technisch schrijver een groot netwerk heeft om specialistische kennis uit op te halen.

Waarom een commerciële tekstschrijver inschakelen voor IT slim is

Veel ICT-bedrijven vinden het lastig om in begrijpelijke taal uit te leggen wat ze doen en waarom ze dat doen. Een commercieel tekstschrijver is gespecialiseerd in het vertalen van ingewikkelde materie. Die vertaling is belangrijk om doelgroepen aan te boren die weinig verstand van ICT hebben. Door een externe tekstschrijver in te schakelen kies je voor een frisse blik op ICT. Een goede copywriter haalt verhalen op uit jouw bedrijf en zet deze op een begrijpelijke wijze op papier.

Breed Spectrum

ICT is een breed onderwerp. Veel schrijvers kiezen er dan ook voor om zich te specialiseren. Ze schrijven bijvoorbeeld alleen over cybersecurity, of kiezen ervoor om zich te specialiseren in hardware. Schrijven over ICT betekent dat je op niveau moet kunnen meepraten met de bedrijven waar je voor aan de slag gaat. Diepgaande kennis van ICT is geen must, maar wel absoluut een pré. Toch is het belangrijk om ook enige afstand tot het onderwerp te bewaren. Er is ook grote behoefte aan IT-copywriters die in staat zijn om juist op een eenvoudige manier complexe onderwerpen uit te leggen. Het gaat dan om bijvoorbeeld bedrijven die toepassingen voor het onderwijs bedenken en uitvoeren. Of om ICT-bedrijven die graag een IT-copywriter inschakelen voor hun arbeidsmarktcommunicatie.

Contentstrategie voor IT-copywriters

Een goede IT-copywriter maakt gebruik van een contentstrategie. Samen met de opdrachtgever wordt bepaald wat de doelgroep is die moet worden bereikt, op welke manieren en met welke onderwerpen die doelgroep kan worden bereikt. Er wordt gekeken naar welke platforms het meest geschikt zijn en wat de gewenste tone of voice is. Soms is er al een strategie bepaald door de opdrachtgever, soms moet dat nog gebeuren. In het laatste geval is een contentmarketing strategiesessie onmisbaar.

Katrien Baarendse

Hulp nodig bij jouw contentmarketingstrategie?

Nu je weet waarom een goede contentmarketingstrategie in de IT-branche belangrijk is, wil je er wellicht mee aan de slag. Wij kunnen je helpen! Laat je gegevens hier achter of neem contact op met Katrien Baarendse, via +31 (0)6 1984 6375 of katrien@mediatic.eu