Hoe PR jouw SEO-positie optimaliseert

Waarschijnlijk denk je bij de term PR al snel aan inherente begrippen als media, persconferenties en free publicity. Dit is niet zo gek, aangezien public relations (PR) per definitie mikt op publieke communicatie, oftewel hoe jij goede relaties onderhoudt met je externe omgeving. In tegenstelling tot de eerdergenoemde begrippen verbinden mensen PR in mindere mate aan SEO en linkbuilding, terwijl ook daar veel toegevoegde waarde ligt voor bedrijven. In deze blog leg ik daarom uit hoe PR jouw SEO-positie kan optimaliseren.

Auteur: 30 april, 2020
PR

De factoren die jouw SEO-positie bepalen

In het taartdiagram hierboven zie je op basis van welke factoren Google jouw SEO-positie bepaalt. Ik licht hieronder de drie belangrijkste factoren toe, zodat je weet waar je vooral aandacht aan moet besteden voor een hoge SEO-ranking.

Consequente relevantie

Ten eerste valt het grootste blauwe vlak van 25 procent op: consistent publications of high-quality content. In andere woorden: blijf langdurig en consequent relevant voor jouw doelgroep.

Keywords in meta tags

Het tweede punt, met een waarde van 21 procent, is keywords in meta title tags. Deze factor ligt in het verlengde van de vorige. Aan de hand van jouw titels, subtitels en koppen bepaalt Google waar jij over schrijft. En dus voor welke thema’s jouw website relevant is. Stel jezelf daarom nog eens de vraag: sluit jouw content aan op datgene waarop je gevonden wilt worden via Google?

Backlinks

Tenslotte zien we punt drie, backlinks: doorverwijzingen naar jouw website door andere websites. Met zestien procent heeft ook deze factor veel invloed op de SEO-waardering van jouw website. Waar de eerste twee punten meer de expertise van mijn copywriter-collega’s zijn, focussen mijn PR-collega’s en ik ons meer op deze derde factor. Dit leg ik je graag uit.

Behaal autoriteit met goede backlinks

Zoals ik hiervoor toelichtte, hebben goede backlinks veel impact op de autoriteit van jouw website. Maar wat definieert een goede backlink? Hieronder benoem ik twee kenmerken, namelijk relevantie en domeinautoriteit.

1. Goede backlinks zijn relevant

Het eerste kenmerk van een goede backlink is relevantie. Als een blad gericht op fietsers de URL van jouw consultancybureau opneemt in een artikel, heeft dit aanzienlijk minder effect dan wanneer toonaangevende management-, accountancy-, en ondernemersvakbladen dit doen. In het laatste geval erkent Google – op basis van de overlap tussen jouw eigen content en die van het medium – jou namelijk als kennisautoriteit binnen deze domeinen.

2. Goede backlinks hebben autoriteit

Naast relevantie speelt de zogeheten domain authority van de andere website een grote rol. ‘Wat is domain authority?’, hoor ik je vragen. Dit is een maatstaf voor de autoriteit van een website op basis van het backlinkprofiel, op een schaal van nul tot honderd. Hoe hoger het getal, hoe sterker en gezaghebbender de website is. Nederlandse landelijke media als de Telegraaf, NRC, Volkskrant en het FD scoren allemaal boven de tachtig en een backlink op de webpagina’s van deze dagbladen heeft dus een sterk effect op de online autoriteit van jouw website.

Hoe zorg je voor backlinks bij relevante media?

Nu rest er nog maar één ding: ervoor zorgen dat jouw website wordt vermeld op relevante websites met een hoge domeinautoriteit. Maar hoe? Je kunt niet even een nationale krant opbellen en vragen of ze jouw URL willen opnemen in een artikel. Hier moet je uiteraard iets voor teruggeven. Dit is het punt waarop PR om de hoek komt kijken. Door de inzet van onderzoeks-PR lever jij interessante resultaten, verwerkt in een pakkend persbericht. Als bron van het onderzoek vermeldt het medium de naam van jouw organisatie.

Plaats verdiepende informatie op jouw website

En als je het goed aanpakt, blijft het hier niet bij. Omdat jij toelichtende onderzoeksresultaten en infographics op je website hebt staan, ziet de journalist de meerwaarde van jouw website in en plaatst hij de URL in het artikel. Door PR lever jij het nieuws, en het nieuws levert jou een backlink. Heb je hier hulp bij nodig? Geen probleem, wij hebben hier al jaren ervaring mee en helpen je graag op weg.

Meer berichten