De perfecte contentstrategie maken doe je zo

In de dynamische wereld van online marketing is een doordachte contentstrategie van grote waarde voor jouw bedrijf. Het bedenken, opstellen en implementeren van een effectieve strategie vormt de sleutel tot het bereiken van jouw doelstellingen en het versterken van jouw online aanwezigheid en zichtbaarheid. In deze blog nemen we je mee in het maken van zo’n contentstrategie. Wat is belangrijk en waar moet je over nadenken?

Auteur: 30 november, 2023
contentmarketing Naamsbekendheid zichtbaarheid

1. Contentstrategie bedenken: het fundament leggen

Een sterke contentstrategie begint met een grondige analyse van jouw doelgroep en bedrijfsdoelstellingen. Denk na over de boodschap die je over wilt brengen, voor wie die boodschap is bedoeld, en hoe deze boodschap aansluit bij de behoeften van die doelgroep. Dit is het moment waarop je de hulp van een contentstrategie bureau kunt inschakelen om inzicht te bieden, de juiste richting te bepalen en de benodigde vragen te stellen.

2. Doelstellingen van de contentstrategie: de juiste koers uitzetten

Een contentstrategie is niets zonder duidelijk gedefinieerde doelstellingen. Wil je bijvoorbeeld je merkbekendheid vergroten, leads generen, of autoriteit opbouwen binnen jouw branche? Zorg ervoor dat de doelstellingen van jouw contentstrategie SMART geformuleerd zijn: Specifiek, Meetbaar, Haalbaar, Relevant en Tijdgebonden. Deze doelstellingen dienen als navigatiepunten op jouw weg naar succes.

Thur Tamara Frederique

3. Contentstrategie opstellen: de blauwdruk creëren

Met de juiste basis en doelstellingen in gedachten, is het tijd om de contentstrategie op te stellen. Dit omvat het vaststellen van de soorten content die je wilt creëren, de kanalen waarop je de content wilt verspreiden, en de frequentie van publicatie. Het gebruik van een contentstrategie template kan hierbij helpen. Dit is een sjabloon dat structuur biedt en helpt bij het organiseren van jouw ideeën in een coherent plan.

4. SEO contentmarketing-
strategie: gevonden worden in de zoekmachine jungle

Een onmisbaar onderdeel van een goede contentstrategie is het integreren van een bijpassende SEO contentmarketingstrategie. Staat je blauwdruk, dan is het tijd om de juiste zoekwoorden bij jouw content te zoeken. Door relevante zoekwoorden strategisch in jouw online teksten te verwerken, vergroot je de zichtbaarheid van jouw merk via zoekmachines. Hiervoor kun je een zoekwoordenonderzoek uit laten voeren of hulp vragen van een SEO-specialist. Een goed doordachte SEO contentmarketing strategie maken is dé manier om met jouw content organisch verkeer aan te trekken en de online vindbaarheid van jouw bedrijf te verbeteren.

5. Stappenplan contentstrategie: orde scheppen in de creatieve chaos

Tijd voor uitvoering! Bij het organiseren van de uitrol van jouw contentmarketingstrategie, is een duidelijk stappenplan onmisbaar. Dit plan bestaat onder meer uit het bepalen van verantwoordelijkheden, het vaststellen van deadlines en het monitoren van de voortgang en de resultaten. Het biedt daarnaast ook structuur en duidelijkheid, waardoor jouw team effectief kan samenwerken.

In het stappenplan van jouw contentstrategie komen dus de volgende zaken terug:

 • Publicatie datum content: denk daarbij aan de afgesproken frequentie, zoals (twee)wekelijks, maandelijks, of jaarlijks.
 • Type content: van blogs tot case studies, medewerkersverhalen, social media posts, opiniestukken, TikTok-video’s, podcasts, en whitepapers.
 • Kanaal: denk aan een (externe) website, LinkedIn, X, Facebook, Instagram, of TikTok.
 • Onderwerp: van marktontwikkelingen tot expertthema’s, medewerkersverhalen, persoonlijke berichten en bedrijfsnieuwtjes.
 • Doel artikel: informeren, instrueren, adviseren, overtuigen, activeren, emotioneren, of inspireren.
 • Doelgroep: (potentiële) klanten, medewerkers, partners, consumenten of concurrenten.
 • Auteur/verantwoordelijke: denk aan de schrijver van een stuk, communicatiemedewerker, social media medewerker of marketing manager.
 • Focus zoekwoorden: voeg de belangrijkste zoekwoorden bij een bepaald onderwerp toe.
 • Call-to-Action (CTA): vergeet de CTA niet toe te voegen. Waar wil je een lezer toe zetten? Denk aan het lezen van een (extern) artikel, bezoeken van de website, of contact opnemen.

  6. Contentmarketingstrategie: een holistische aanpak

Een contentmarketingstrategie overstijgt individuele content. Het is een benadering die alle aspecten van jouw marketinginspanningen integreert. Dit omvat social media, e-mailmarketing, externe media-aandacht via PR en andere kanalen. Door een geïntegreerde aanpak te hanteren, vergroot je de impact van jouw content en versterk je de consistentie van jouw merkboodschap.

Een doordachte contentstrategie: de sleutel tot succes

Kortom, door een doordachte strategie te volgen, gebruik te maken van handige templates en waar nodig samen te werken met een contentstrategie bureau of contentstrateeg, leg je het fundament voor een succesvolle online aanwezigheid. Neem de tijd om jouw strategie zorgvuldig te bepalen, maar ook te evalueren. Een effectieve content strategie is een dynamisch document dat zich aanpast aan veranderingen in de markt, de resultaten en de behoeften van jouw doelgroep. Wees ook niet bang om te experimenteren. De perfecte contentstrategie staat niet vast en evolueert.

Thomas Bekker

Wil jij aan de slag met jouw contentstrategie?

Daar helpen wij je graag bij! Laat je gegevens hier achter of neem contact op met Thomas Bekker, via +31 (0)6 1932 8584 of thomas@mediatic.eu