Wat doet een copywriter voor de kost?
Wat doet een copywriter allemaal? Tekstschrijver, content marketeer, copywriter: de terminologie vliegt je om de oren. Maar niet al deze functies zijn synoniemen voor elkaar. Een copywriter is niet hetzelfde als bijvoorbeeld een content marketeer. Wij leggen je alles uit!
Copywriter definitie: een willekeurige greep
Wanneer we zoeken naar een copywriter definitie, zijn er verschillende omschrijvingen die de aandacht trekken. Carrièretijger haalt bijvoorbeeld aan ‘je schrijft voornamelijk reclameteksten’. Good old Wikipedia heeft het ook over reclameteksten ‘en andere wervende teksten’. De kopij die wordt gefabriceerd door een copywriter is dus commercieel van aard: dat lijkt de bottom-line te zijn. Maar een copywriter definitie zegt nog niet genoeg over wat een copywriter doet.
Wat doet een tekstschrijver dan?
Maar wat doet dan een tekstschrijver precies? Een goede vraag! Het lijkt namelijk vooral een Nederlands synoniem te zijn, maar dat is niet helemaal waar. Een copywriter is wel een tekstschrijver, maar dit is andersom niet altijd het geval. Een tekstschrijver voert veel bredere schrijfwerkzaamheden uit. Daar valt bijvoorbeeld ook fictie en poëzie onder. En dat doet een copywriter niet. Of het moet een commerciële inslag hebben: dan weer wel!
Wat doet een copywriter? Meer dan je denkt!
Het moge u verbazen: een copywriter is bedreven in het schrijven van teksten! Dit wordt ook wel copywriting genoemd. Copywriters vind je voornamelijk bij reclamebureaus, marketingbureaus en (helemaal specifiek) contentmarketingbureaus! Ze schrijven kopij in allerlei vormen en maten. Van brochureteksten tot blogs en van whitepapers tot opiniestukken. Een copywriter functie houdt meer in dan alleen letters op de juiste volgorde zetten. Waar moeten we dan nog meer aan denken?
De 4 belangrijkste verantwoordelijkheden van een copywriter
-
Het achterhalen van het doel van een tekst.
-
Het bepalen van een tone-of-voice.
-
Mensen interviewen voor input
-
Als copywriter heb je klantrelaties te onderhouden
De ene copywriter is de andere niet
In ieder vakgebied heb je specialisaties. Er zijn ingenieurs in allerlei soorten en maten. Ambtenaren kun je ook niet willekeurig bij eender welk loket neerzetten. Hetzelfde geldt voor copywriters. De ene focust zich op een specifiek onderwerp, zoals duurzaamheid, IT of finance. Een andere heeft meer een voorkeur qua type content. Sommigen specialiseren zich echt in long copy, zoals whitepapers. Terwijl anderen zich juist focussen op kort materiaal. En dan te bedenken dat social media copy ook echt een vak apart is!
Combineren inhoudelijk content en PR
Zeker binnen de B2B is alleen vertellen hoe goed, speciaal of sympathiek je bent niet meer genoeg. Je moet de inhoud ingaan: thought leadership is echt key! Maar goed: daarvoor moet de wereld wel weten dat je bestaat en dat je kennis van zaken hebt. Inhoudelijke copywriting combineren met PR bedrijven levert daarom een succesformule op.
Neem bijvoorbeeld het geschreven Deltaplan voor de woningmarkt van hypotheekverstrekker Viisi. Dit kreeg binnen de financiële wereld uitgebreid aandacht met behulp van PR, door middel van een persbericht. Dit toont het succes van de combinatie tussen inhoudelijke content en PR aan. Copywriting: met behulp van de tekst het succes van je organisatie vergroten. Dat is wat een copywriter doet en dáár draait het om!