Waarom contentmarketing belangrijk is voor jouw organisatie

Waarom is contentmarketing zo belangrijk? Zoals Lee Odden, CEO bij TopRank Marketing, ooit zei: ‘Content isn’t king, it’s the kingdom’. Content is overal en iedereen kan het maken. Je gaat zelf een creatief concept bedenken om uiteindelijk views en leads te genereren. Maar om dit succesvol te doen, heb je goede contentmarketing nodig. Waarom is het zo? In dit blog lees je het wat en waarom.

Auteur: 03 maart, 2021
contentmarketing

Wat is contentmarketing?

Contentmarketing heeft alles te maken met het creëren, publiceren en verspreiden van content. Het doel is duidelijk: je wilt je doelgroep aantrekken tot jouw merk of organisatie. Wanneer je het woord ‘content’ hoort, denk je waarschijnlijk meteen aan blogs, socialmediaposts of video’s, maar het is breder dan dat. Magazines, reclamespots, webinars, podcasts en zelfs e-mails vallen onder content. Kort gezegd is content marketing: alle relevante informatie die je met je potentiële of huidige klanten deelt om uiteindelijk meer winst te genereren.

Waarom is contentmarketing belangrijk?

Dagelijks komt er een golf aan informatie over ons heen. Het is onmogelijk om alles te lezen. De consument zoekt zelf naar berichten die zij relevant vindt. Daarom moet je als organisatie met een andere bril naar communicatie en marketing kijken. Consumenten zijn vandaag de dag op zoek naar merken die een verhaal vertellen, niet naar merken die hen willen binnenhalen met een snel verkooppraatje. Je wilt een authentiek verhaal vertellen waarmee je de lezer relevante informatie geeft en entertaint. Daarmee verhoog je je merkbekendheid.

Van push- naar pull- strategie

Traditionele reclame voelt opdringerig en werkt niet meer. Met contentmarketing ga je juist van een push- naar pull-strategie: klanten komen zelf naar je organisatie toe in plaats van dat jij hen benadert met je product of dienst. Neem als voorbeeld de Allerhande van Albert Heijn: de consument gaat recepten opzoeken op Google en komt op die manier bij de website van Albert Heijn terecht.

Search Engine Optimization

Content vergroot dus ook het verkeer op je website, waardoor je online beter vindbaar wordt: ook wel Search Engine Optimization (SEO) genoemd. Als je beter vindbaar wordt door een zoekmachine als Google, kom je steeds hoger in de zoekresultaten te staan. Het klinkt misschien heel arbeids- en kostenintensief om hogerop in de ranking te komen, maar dat is het niet. Met een aantal tips en via SEO linkbuilding wordt je content beter vindbaar.

De mediamix

Het hoeft ook allemaal niet duur te zijn, want door de intrede van het internet en social media, kan je als organisatie naast paid media, gebruikmaken van owned media (je eigen website of socialmediakanaal) of earned media (gratis media-aandacht die je genereert door bijvoorbeeld reviews van klanten of pr).

Wat is een contentmarketingstrategie?

Terwijl contentmarketing gaat over het creëren, publiceren en verspreiden van content, ga je bij het opstellen van een contentmarketingstrategie stap voor stap en gericht bepalen hoe je de creatie, de publicatie en de verspreiding aanpakt.

De strategie kunnen we onderverdelen in vier stappen:

  1. Je formuleert je eigen business case: waarom contentmarketing? Waarom wil je hiermee aan de slag gaan? Wat kun je winnen en wat kun je verliezen? Wie is er bij het proces betrokken en in welke rol? Etc.
  2. Je missie omvat het doel van je merk. Wat je wilt bereiken, moet ook terugkomen in je strategie. Welke actie moet je consument ondernemen en welke tone of voice hanteer je?
  3. Je wilt niet alleen weten wat je consument doet of hoe je je doelgroep het beste aanspreekt, je wilt ook weten op welke kanalen je hen kan vinden. Je hebt Instagram, Facebook en tegenwoordig ook TikTok, maar je mag niche media niet vergeten zoals het vakblad Vtwonen of het sportkanaal Eurosport
  4. Last but not least: de customer journey. Uiteindelijk wil je je product verkopen aan je doelgroep, maar daar hangt een aankoopproces aan vast. Hoe kun je bewustzijn creëren? Wanneer overweegt de consument om je product te kopen of wanneer haakt de consument af? En hoe kun je hier met jouw content op inhaken?

Je contentmarketing uitbesteden?

Ga je zelf aan de slag of wil je contentmarketing liever uitbesteden? Dat is de volgende logische vraag. Het is een kwestie van lange adem. Daarbij hoort een stevige fundering: de contentmarketingstrategie. Lijkt dit een helse opdracht? Geen paniek! Wij kunnen je hierbij begeleiden. Dus heb je vragen? Neem gerust contact met ons op!

Katrien Baarendse

Wil je aan de slag met contentmarketing?

We kijken graag naar wat we voor je kunnen betekenen! Laat je gegevens hier achter, of neem contact op met Katrien Baarendse, via +31 (0)6 – 19 84 63 75, of katrien@mediatic.eu.

Meer berichten