Ondernemers met lef temmen de draken
In het pre-coronatijdperk zijn de opnames geweest voor een nieuw seizoen van Dragons’ Den. Afgelopen zondag was de eerste uitzending en waar je vooral aan moest wennen, was dat de stoelen van de ‘draken’ niet op anderhalve meter stonden. Ook werd er ‘gewoon’ zoals vroeger met de handen geschud om succes te wensen of een deal mee te sluiten.
Na twaalf jaar afwezigheid is Dragons’ Den dus terug op de Nederlandse televisie. Het programma waar ondernemers een investering proberen binnen te halen bij één of meerdere investeerders. Onder leiding van de maker van de Zelfspodcast Sander Schimmelpenninck (hij is overigens ook hoofdredacteur van de Quote) stappen de deelnemers ietwat nerveus het drakennest binnen. Hier zitten dit seizoen Nikkie Plessen, Michel Perridon, Pieter Schoen, Won Yip (hoofdstuk vier in het LEF-boek) en Shawn Harri met smart te wachten op de pitch.
Ondernemers met LEF…
Het getuigt van lef om je eigen idee te pitchen tegenover vijf selfmade miljonairs. Dat het programma daarnaast bekeken wordt door meer dan een miljoen Nederlanders (de uitzending is net na Boer zoekt Vrouw), is ook niet iets waar je graag aan denkt terwijl je de trap afloopt richting het podium. De deelnemers zijn (beginnende) ondernemers die allemaal een product of dienst hebben waar ze heilig in geloven. Ze hebben groeiambities en om deze mogelijk te maken, zijn ze op zoek naar een investering.
Communiceren vanuit hun kracht
Broer (Martijn) en zus (Floor) van Rooij verschenen op het toneel met Parfurmado, een abonnementsdienst in kleine, handige meeneemverpakkingen parfum. Ze scoorden direct punten door iedereen een, met de naam ingegraveerde, versie te geven. Echt iets voor Nikkie, zou je denken. Toch was vooral Michel Perridon (geschat vermogen van 330 miljoen euro) enorm gecharmeerd van het idee én nog meer van de manier van presenteren door de broer en zus. Ze toonden ondernemerschap, zelfverzekerdheid en geloof in eigen kunnen. Ook toonden ze lef door niet direct het eerste bod van Michel te accepteren, maar met een tegenbod te komen. Dit viel goed in de smaak bij de Rotterdammer. Hij ging direct met ze in zee.
Kennen hun beperkingen
Lef is ook weten én toegeven waar je niet goed in bent. Daarom besloot Bruin Burgemeester, uitvinder van de loopbandfiets Lopifit, om niet zelf te gaan pitchen maar om zijn zoon Mark en zakenpartner Herman het woord te laten doen. En met succes, wederom was het Michel die besloot om in te stappen, nog voordat hij maar één stap op de fiets had gezet. Ook dat is lef hebben!
…en ondernemers met te veel LEF
Hugo van Donselaar zal zijn deelname aan het programma zich ook nog lang heugen. Hem werd door Dragon Pieter Schoen (op een ietwat directe manier) duidelijk gemaakt dat het “bij de beesten af is” om tweeënhalve ton investeringskapitaal te vragen voor een onderneming die maar enkele duizenden euro’s omzet. Horecamagnaat Won Yip reageerde hierop met: “Je moet altijd meer vragen in het leven anders krijg je altijd te weinig.” Ondanks deze tegeltjeswijsheid zag ook hij er geen heil in.
Veel lef of juist overmoedig? Van Donselaar zelf is na een nationale oorwassing weer aan zet. In een interview met Quote een dag na de uitzending reageerde de ambitieuze lefgozer als volgt: “Het gaat om potentie zien. Maar dat kun je niet zo snel uitleggen, ook niet in dit interview. Als je nu al te veel weggeeft dan ben je niet meer interessant voor grote investeringsclubs. Niks ten nadele van de Dragons, maar die denken toch een beetje langs de lijnen van de traditionele economie.” Wie weet lacht Van Donselaar dadelijk als laatste, als hij met dank aan zijn bedrijf Campspace eenmaal een plekje bezit in de jaarlijkse Quote500 van presentator Schimmelpenninck.
Toon lef en maak het verschil
Na het afronden van de opnames deed het verschrikkelijke coronavirus zijn intrede in ons land. Voor ondernemers een periode waarin ze nóg meer creativiteit, flexibiliteit en doorzettingsvermogen moeten tonen om te overleven. Kortom: het komt nog meer aan op de ondernemendheid van de ondernemers. “Eerst de vent, dan de tent”, zoals Pieter Schoen zei. En zo is het inderdaad, als je het mij vraagt. Een goede ondernemer maakt zélf het verschil, juist in deze moeilijke tijden.
In ieder geval: toon jezelf
Dit begint met zichtbaarheid. Laat zien waar je goed in bent, laat zien wat je organisatie allemaal kan en waarin jullie juist nu uitblinken.
Misschien is dit niet de tijd waarin je jezelf het liefst laat zien, en misschien sluit de boodschap die je maanden geleden al klaar had staan nu niet meer goed aan. Maar dat vraagt juist naar de flexibiliteit waar je over moet beschikken om de draken te temmen, en dus te overleven. Ik help je hier graag mee!