De rol van de PR-consultant in het huidige advertentielandschap

Het advertentielandschap is de afgelopen decennia in sneltempo geëvolueerd. Het begon met affiches en campagnes op papier. Plaatjes van de allereerste wasmachine moesten huisvrouwen warm maken over te schakelen naar technologische hulp in het huishouden. Ook wel het begin van de massaconsumptie genoemd. Later werden andere nieuwigheden aangeprezen via reclamespots op de televisie en vandaag hangen we met z’n allen aan een permanent informatie-infuus. Wie verdient onze aandacht? Hoe verdelen we die aandacht en wat is de rol van de PR-consultant daarin?

Auteur: 20 augustus, 2021
Impact zichtbaarheid

Een interview door het NRC met Karen Nelson-Field, een Australische hoogleraar gespecialiseerd in marketing en reclame, vertelt ons dat het initiële effect van advertenties verder afdrijft. Reclame is in eerste instantie bedoeld om het koopgedrag van de consument te beïnvloeden. Nelson-Field verklaart dat het slinkende effect komt door de informatie overload van de afgelopen jaren, waardoor we met z’n alle minder vatbaar zijn geworden voor reclame. Althans, op het vlak van ons koopgedag. Denk maar aan de recente advertentieblunder van Coca Cola in Amsterdam-Zuid. Het doek heeft vast en zeker reactie uitgelokt, maar of we daardoor meer Cola zijn gaan kopen, valt te betwisten.

Transparantie

Iedereen wil aandacht. Meer dan ooit worden we bedolven onder zogenaamde earned, owned en paid media. De media- en advertentiewereld lopen steeds meer in elkaar over. Alles wordt aangepast naar de behoeftes van de consument. We krijgen berichten te zien waarvan we bijna denken dat ze speciaal voor ons zijn geschreven, terwijl het gros van de bevolking niet eens weet dat er een nieuwe vorm van journalistiek is ontstaan.

Intelligentiebarometer

We willen allemaal de beste, snelste en grootste zijn. Maar in hoeverre hebben deze superlatieven invloed op onze transparantie? Volgens Karen Nelson-Field is net dát een probleem. Megabedrijven zoals Google en Facebook geven vaak een vertekend beeld van de realiteit als het gaat over advertenties. Niet alleen bedrijven schrijven het ‘beter, sneller en groter’-verhaal, ook consumenten maken er zich (onbewust) schuldig aan. Tonnen aan informatie zit verzameld in onze rechter broekzak, dus waarom zouden we er geen gebruik van maken? Er is een soort van FOMO (fear of missing out) ontstaan omtrent nieuws. Tegenwoordig wordt je nieuwsconsumptie gezien als intelligentiebarometer. Want wat als je iets gemist hebt waar je collega’s tijdens de lunch hevig over discussiëren? Het kleine scherm gaat steeds meer de gang van ons leven bepalen, dus het is logisch dat je als merk je potentiële consument op die manier wilt bereiken.

Rol van de PR-consultant

Nu rijst de vraag: hoe bereik je die mensen via hun favoriete mediakanalen? Wat is überhaupt hun favoriete mediakanaal? Daar komt de rol van de PR-consultant in beeld. Hij gaat jouw informatie verbinden met je doelgroep, door middel van relevante nieuwskanalen. Ook weet de PR-consultant perfect hoe je de lezer en consument het best kunt ‘raken’. Wat zijn de do’s en don’ts? Op welke manier kun je hem of haar het meest boeien? Je wil jezelf neerzetten als expert binnen je domein om zo echt iets te betekenen voor je doelgroep.

Thomas Bekker

Wil je weten hoe jij PR kunt inzetten voor jouw organisatie?

We gaan graag met je in gesprek! Laat je gegevens hier achter, of neem contact op met Thomas Bekker, via +31 (0)6 – 19 32 85 84, of thomas@mediatic.eu!

Meer berichten