De impact van fake news op bedrijven

In tijden van crisis en onzekerheid overstromen nieuwsbronnen met ontwikkelingen en updates rondom de pandemie. Niet alleen grote media als kranten, televisie en online platforms als Nu.nl staan er vol mee, maar ook kleinere websites, blogs en sociale media. Het is natuurlijk super dat we elkaar via deze wegen op de hoogte willen en kunnen houden, maar de circulatie van ‘fake news’ – nieuwsberichten die volledig valse informatie of bewust misleidende onderdelen bevatten – explodeert hierdoor ook.

Auteur: 23 april, 2020
Impact Nieuws

Een crisis als deze, kan niemand ontgaan zijn. Er is weinig over het virus bekend, maar we willen wel weten wat het precies is, waar het vandaan komt en hoe we onszelf ertegen kunnen wapenen. We gaan op onderzoek uit en struinen het internet af naar informatie. Wie weet stuit je wel op een artikel met een interessante kijk op het virus, dat op Facebook, Twitter en Instagram wordt gedeeld onder het mom ‘dit moeten meer mensen weten’. Voor je het weet circuleert het door je hele vriendenkring. We kunnen elkaar tegenwoordig heel makkelijk op de hoogte houden van belangrijk nieuws, maar dit is ook een manier waarop fake news de kop opsteekt. Dit geeft het internet, en sociale media, toch een bitterzoete nasmaak.

Gevolgen van fake news

Nu zijn de gevolgen van fake news vaak onschuldig, en kunnen genoeg mensen erdoorheen prikken, maar soms lopen de complottheorieën uit de hand. De afgelopen paar weken zijn er steeds meer berichten verschenen over een link die er zou bestaan tussen het nieuwe 5G-netwerk, dat in verschillende landen wordt uitgerold en getest, en het coronavirus. Het verhaal heeft inmiddels zoveel aanhangers dat er op verschillende plekken in Nederland zendmasten in brand zijn gestoken. En dit zonder feitelijk bewijs dat er een correlatie – laat staan causale relatie – bestaat tussen het 5G-netwerk en COVID-19.

Afgelopen zondag haalde Arjen Lubach het verhaal aan in Zondag met Lubach. Hij liet onder andere zien dat er geen enkel bewijs is dat deze theorie klopt én dat niet alleen 5G-masten in brand zijn gestoken, maar ook de ‘gewone’ 2G-, 3G- en 4G-masten. Mochten deze masten uitvallen kan dit gevolgen hebben voor bijvoorbeeld hulpdiensten die hier afhankelijk van zijn, maar kan dit ook impact hebben op bedrijven. Nu een groot deel van de Nederlanders vanuit huis werkt, is het cruciaal om bereikbaar te blijven, zowel telefonisch als via het internet.

Stigma rondom 5G-netwerk

Door de link met het coronavirus groeit het stigma rondom het 5G-netwerk nog meer. Naast dat veel werkvelden zitten te wachten op het 5G-netwerk, zoals de zorg, heeft het ook impact op bedrijven die de dienst ontwikkelen en leveren. Telecomproviders als Vodafone en KPN geven bij de NOS aan dat het cruciaal is voor Nederland en haar economie om niet achter te komen liggen met het uitrollen van 5G. Nu zijn er in dit voorbeeld meerdere factoren die meespelen die niks met corona of fake news te maken hebben, maar is het zeker geen positieve ontwikkeling voor deze bedrijven dat er mede dankzij de verspreiding van nepnieuws nog meer weerstand ontstaat, die niet terecht is. Het circuleren van nepnieuws kan reputatieschade aanbrengen aan de partij in kwestie.

Wees je bewust van fake news

Het is belangrijk je bewust te blijven van de manier waarop we kennis delen met elkaar. Check bij twijfel bijvoorbeeld altijd de bron, of kijk of het bericht ook is opgepakt door andere media. Heb je vragen over fake news en de impact die het kan hebben op je bedrijf? Of over hoe je er het best mee om kunt gaan? Neem dan contact op, we denken graag met je mee.

Meer berichten