Corona PR: het echte verschil maak je in crisistijd

Dit was niet zomaar een weekje crisis. Voorlopig is dit het nieuwe normaal, zoals Rutte al zei. Logischerwijs domineert corona de media vandaag de dag. Groter nieuws is er niet en zal er voorlopig hopelijk ook niet meer zijn. Er hangt zoveel aan vast, dat vrijwel elk artikel wel te liëren is aan het virus. Veel slecht nieuws, over zieken en doden en over bedrijven die hun omzet zien verdwijnen, maar ook goed nieuws: over bedrijven die juist in crisistijd opleven, zoals supermarkten, leveranciers van handzeep en webshops.

Auteur: 25 maart, 2020
contentmarketing

Maar zoals veel (hoofd)redacteuren mij ook vertellen: ik wil binnenkort weer eens iets anders vertellen aan onze lezers. Het kan niet altijd over corona blijven gaan. Het is ook niet zo dat er niets meer gebeurt. De wereld staat op een wat lager pitje en in sommige sectoren nog veel meer dan dat. Maar de meeste bedrijven draaien wel door, al dan niet vanuit huis.

Bedrijfscommunicatie in crisistijd

Veel organisaties houden zich even koest. Ze zijn druk met allerlei zaken, intern en extern. En ze houden de hand op de knip, omdat ze niet weten wat er komen gaat. Het is een natuurlijke reactie: in crisistijd let je op de kosten. Is het zinvol om juist nu te investeren in marketing en communicatie? Ja, is het antwoord. Dit is misschien wel hét moment waarop goede ondernemers en bedrijven zich onderscheiden van de massa.

Laat juist in crisistijd zien dat je waarde toevoegt

Omdat veel bedrijven zich rustig houden, is nu het moment om gezien (en gehoord) te worden. Alle ruis is immers van de lijn. Crisistijden zoals de huidige bieden een geweldige kans om een waardevolle relatie met je klanten en andere stakeholders op te bouwen, door te laten zien dat je er écht voor ze bent. In tegenspoed ondersteuning bieden, zorgt ontegenzeggelijk voor een hoop goodwill. Hier gaan de banken na de crisis van profiteren.

Wetenschappelijke studies wijzen dit ook uit. De Vlaamse professor markstrategie Fons van Dyck haalt in een bijdrage in Adformatie onderzoek van Jan-Benedict Steenkamp en Eric Fang aan. Zij concludeerden in 2011 dat het verhogen van het reclameaandeel in tijden van recessie een sterkere invloed heeft op winsten en marktaandeel dan in tijden van economische expansie.

Vanuit stilstand is heropstarten moeizamer

Marketing volledig stilleggen, is geen optie – weet ook Van Dyck, auteur van het boek De onsterfelijke onderneming: overleven in disruptieve tijden. Dit maakt een latere heropstart namelijk veel zwaarder. In crisistijden stellen klanten hun aankooproutines bij. Voor merken die te lang afwezig blijven geldt ‘uit het oog, uit het hart’.

Het lijkt erop dat financieel sterke bedrijven tijdens een crisis een enorme voorsprong kunnen pakken op de zwakkere broeders. Zij hebben immers grotere buffers en kunnen ook daadwerkelijk inzetten op marketing, niet? Toch kunnen ook bedrijven zonder tonnen of miljoenen marketingbudget het verschil maken door juist nu van zich te laten horen. Op een slimme manier, via de onafhankelijke media bijvoorbeeld. En ja, voor Mediatic is dat preken voor eigen parochie. Maar de succesvolle ondernemers die ik de afgelopen weken heb gesproken, zijn het roerend met me eens. Die gebruiken deze tijd om na te denken over een goede communicatie- en mediastrategie. Wie straks net als zij vooraan wil staan als de economie weer op volle toeren draait, mag me altijd even bellen of contact opnemen met mijn collega’s.

Meer berichten