Contentmarketing 0 comments
door Katrien Baarendse, 11 januari 2018
Niet voornemen maar doen!

Een van de meest inspirerende interviews die ik het afgelopen jaar had, was met filosoof en hoogleraar Ruud Veltenaar en ging over ‘een leven lang leren’. Ik mocht hem interviewen voor de Beter Ondernemen Show van AFAS, waar hij een van de vier sprekers was. Naast Ruud interviewde ik de andere sprekers, nam podcasts met hen op en schreef ik andere artikelen over het thema.

Ruud noemt zichzelf, naast filosoof en hoogleraar, ook friskijker, dwarsdenker en bevliegeraar. Hij kijkt het liefst enkele tientallen jaren in de toekomst en voorziet hoe het leven er dan uitziet. Ik mocht hem bevragen over de oorzaken waarom wij allen dadelijk niet meer kunnen zonder ‘een leven lang leren’. Het Skype-gesprek met Ruud duurde een uur en een kwartier: een ongekende luxe om zo lang één-op-één met deze man te mogen praten. Vaker inspireert hij zalen met enkele honderden luisteraars en kijken er nog duizenden mensen via een camera mee.

Transformaties en crisissen op komst
Aan bod kwamen onder andere de exponentiële technologieën, die leiden tot sociale innovaties en democratisering en producen, diensten en bezit. Zoals de zelfrijdende auto die in een paar minuten voor je deur kan staan, waardoor je zelf geen auto meer nodig hebt. Of de energie die we zelf gaan opwekken en verhandelen, waardoor we geen energieleverancier meer nodig hebben. Hij sprak ook over de ecologische, sociaal-economische en spirituele crisissen waarin we verkeren. Over robotisering en technologisering, waardoor zelfs banen voor hoger opgeleiden in gevaar komen. En waardoor we dadelijk vooral nog in financieel, ecologisch of sociaal waarde blijven toevoegen aan de maatschappij, hetzij betaald of onbetaald (wat weer mogelijk wordt  doordat we allemaal een basisinkomen krijgen). Kortom: door al deze ontwikkelingen is het nodig om een leven lang te blijven leren. Het hele interview lees je hier.

Weg kwijt
Na één uur en een kwartier skypen met Ruud, was ik zelf even totaal de weg kwijt. Oorspronkelijk wilde ik nog een afwasje doen, maar in plaats daarvan liep ik een uur lang doelloos door mijn huis. Want waarom zou ik nog gaan afwassen, als de hele wereld zo snel verandert, dat ik eigenlijk hele andere vaardigheden nodig heb om nog mee te kunnen? Hoe kan het zijn dat ik niet elke dag wat nieuws leer?

Iedere dag
Kort daarna haalde ik mijn dochter op van school en kwam het leven langzamerhand weer in rustiger vaarwater terecht. Maar het zaadje was geplant. In 2018 ga ik mezelf meer ontwikkelen en wat nieuws leren. Ik begin met een boek over digitale marketingstrategieën. Maar eigenlijk leer ik hier iedere dag wat nieuws. En is dat ook het mooie aan het vak van content marketeer of copywriter. Dat je elke dag wel mensen spreekt of interviewt die je, net als Ruud, een nieuw inzicht geven of kennis hebben van een onderwerp waar je zelf niets vanaf weet. Dus mijn motto voor 2018 is: een leven lang leren doe je iedere dag.

Tags
Geen tags gevonden
Laat reacties zien
toon alle gerelateerde artikelen