Branding, Campagne, Contentmarketing, PR, Media, Strategie, Toekomst 0 comments
door Mediatic, 22 september 2017
Maak kennis met: Dennis Ruitenberg, Marketing Manager Benelux Orange Business Services

Wie zijn eigenlijk onze opdrachtgevers? Wij geven een kijkje in de keuken bij onze contactpersonen. Wat doen ze? Waarom zitten ze op die plek? En hoe vinden ze het om met ons samen te werken? Ditmaal het woord aan Dennis Ruitenberg, Marketing Manager Benelux Orange Business Services: “De dames van Mediatic hebben me ook een beetje opgevoed als het om pr gaat.”

Orange Business Services is een wereldwijde dienstverlener voor IT- en communicatiediensten. Het bedrijf zit in 29 landen.

Wat is je achtergrond?
Na een internationale studie aan de HES in Amsterdam, ging ik allereerst aan de slag bij Philip Morris als vertegenwoordiger. In een met Marlboro-letters beplakte auto reed ik door het centrum van Amsterdam en deed ik zestien bezoeken per dag. Echt knallen. Nadat ik een tijd bij Getronics had gewerkt in bidmanagement, besloten mijn Zweedse vriendin en ik een tijdje in Malmö te gaan wonen. Van daaruit reed ik iedere dag naar Kopenhagen via The Bridge, een bekende brug voor Netflix-liefhebbers. Daar deed ik telefonische verkoop: niet direct in mijn comfortzone, maar ik wilde per se aan de slag. Net voor we terugkeerden naar Nederland, in 2007, zijn we getrouwd.

Hoe kwam je bij Orange terecht?
Via een recruiter kwam ik terecht op de afdeling Sales Support van Orange. Binnen een jaar maakte ik de stap naar Bidmanagement. Voor de grotere bids werkte ik veel samen met de voormalige marketingmanager: we bedachten niet alleen inhoudelijk een goed verhaal, maar ook opvallende guerillamarketingacties. Daarmee haalden we grote deals binnen. Toen de functie van marketingmanager vrijkwam, dachten ze direct aan mij, ook al had ik niet echt een marketingachtergrond. Deze rol heb ik sinds juni 2016, met veel plezier.

Wat doe je precies?
Orange is zo groot dat er verschillende marketingafdelingen zijn: corporate marketing voor de branding, de  fabrieken hebben hun eigen marketingafdeling en er zijn lokale marketeers, zoals ik. Ik maak de vertaalslag van de campagnes en pr die op corporate niveau bedacht zijn naar mijn regio. Daarnaast bedenk ik zelf lokale activiteiten: industry events en hospitality events, zoals fietsen met klanten in de Limburgse heuvels. Die lokale activiteiten zijn mijn eigen verantwoordelijkheid; daar heb ik een eigen budget voor. In juni organiseren we Hello World, ons jaarlijkse flagship-event dat we wereldwijd organiseren. Hier gaan al onze belangrijke klanten en prospects naar toe: C-level of net eronder.

Waarvoor huren jullie Mediatic in?
Hoofdzakelijk voor pr. Elke twee weken hebben we een call met Annette en Kelly, samen met het hoofd PR uit New York. Dan kijken we naar de persberichten die er wereldwijd uitgaan en maken de vertaalslag naar de lokale markt. Soms is het letterlijk vertalen en delen met het netwerk. Soms vinden we een haakje om een interview te kunnen geven in de media. We vertalen blogs en proberen die te verbinden aan lokale mensen van Orange, waardoor ze een lokale touch krijgen. Het leuke van Kelly en Annette is dat ze creatief meedenken en heel vaak met leuke suggesties komen. Die blijven niet zonder resultaat.

Wat vind je belangrijk in de samenwerking met een bureau?
Dat we eerlijk met elkaar kunnen zijn. No nonsense. Wat ik ook heel erg waardeer is de snelheid waarmee zaken opgepakt worden. We hebben ideetjes, daarna een call met iemand. En, pats! Een dag later heb je al een eerste draft en kun je verder. Dat waardeer ik zeer.

De dames hebben mij ook ‘opgevoed’, omdat ik zelf geen achtergrond heb in pr. Daardoor snap ik nu beter wat wel wordt opgepikt door de media en wat niet. Door net een zin te tweaken verhogen we de aantrekkingskracht voor de lokale pers. Bijvoorbeeld door te melden dat een lokale partner achter het platform zit van de belsystemen voor de Voice of Holland. Door net even dat haakje te vinden wordt het relevant voor de Nederlandse media en valt zo’n bericht net goed.

Tags
Geen tags gevonden
Laat reacties zien
toon alle gerelateerde artikelen