Social media, Toekomst 0 comments
door Thomas Bekker, 28 januari 2016
Leegloop Twitter: is de vogel straks echt gevlogen?

Birds falling down the rooftops. Het is 28 januari 2016 en de zon schijnt voor het eerst in tijden weer volop. Toch slaat deze Anouk-quote niet op het weer, maar is het – meer dan de bedoeling kan zijn – van toepassing op Twitter. Het gaat slecht met het microblog. En dat is een understatement.

Duikvlucht

Afgelopen maandag 25 januari gooiden vier topmanagers van Twitter de handdoek in de ring. Vrijwillig, of hadden ze geen keuze? Voor ons een vraag, voor geestelijk Twitter-vader Jack Dorsey een weet. Feit is wel dat het medium in 2015 een duikvlucht heeft genomen: van 2,8 miljoen actieve accounts in 2014 naar 2,6 miljoen het jaar erna. En ook het personeel voelt dat. In oktober kondigde Dorsey al 330+ ontslagen aan. Vooral jongeren zijn gevlogen: bijna de helft daarvan haakte vorig jaar af, zo meldt Newcom. Zij zoeken hun heil liever in Instagram en Snapchat. Experts wijden de leegloop onder meer aan de vele storingen waar Twitter de afgelopen tijd mee te kampen had. Maar ook het nieuws dat het limiet van 140 tekens mogelijk verhoogd wordt naar 10.000 (!), viel bij de die hard tweeps niet in goede aarde.

Less is more

Goed, volgend jaar blaas ik 30 kaarsjes uit op mijn verjaardagstaart. Ik schaar mezelf dus niet helemaal meer onder ‘de jeugd’. Toch sloeg ook ik mijn vleugels de laatste maanden uit, en broedde ik op andere manieren om mezelf te uiten. Daar waar ik op mijn hoogtepunt zo’n 60 tweets per dag de wereld in slingerde (ja, inclusief replies), sla ik nu zelfs nog wel eens een dagje over. Tot grote vreugde van sommige volgers – ‘Less is more, hè Wen’.

En zo zie ik het inmiddels ook. Voorheen zat ik bovenop het hyperlokale nieuws, dat negen van de tien keer van Twitter kwam. In mijn huidige functie ben ik daar minder mee bezig. Maar mis ik nu veel? Voor mijn gevoel niet. Jan de Hoop vertelt me elke ochtend in grote lijnen wat er speelt en mijn inner circle bereik ik via andere kanalen zoals WhatsApp of – jawel – de good old telefoon.

Twitter-moe

Ben ik dan echt Twitter-moe? Nee, dat zeker niet. Ik profiteer nog steeds van het netwerk dat ik sinds ik op 22 juli 2009 uit het virtuele ei kwam heb opgebouwd. Als ik wil weten of ik dat laatste wijntje had moeten skippen. Maar ook voor wat betreft de ongegeneerde huis-, tuin en keukenvragen vind ik in mijn gevleugelde achterban een warm nest. Of ik mijn eigen kuikens ooit moet uitleggen wat Twitter was? De tijd zal het leren.

Hoe zit dat met jou? Tweet jij minder dan voorheen? Of ben je juist meer gaan microbloggen? Laat het ons weten!

Tags
Geen tags gevonden
Laat reacties zien
toon alle gerelateerde artikelen