Contentmarketing, Strategie 0 comments
door Mediatic, 21 augustus 2014
Kikkererwten en content-marketing

Wanneer je een slecht gebit hebt, zal dit een tandarts eerder opvallen dan iemand die zich niet verdiept heeft in de tandheelkunde. En zo geldt het ook voor mijzelf: wanneer ik bijvoorbeeld de krant lees of een nieuwswebsite open, kan ik als PR consultant vaak snel zeggen of er een perslobby voorafgegaan is aan een artikel. Maar ook als het gaat om contentmarketing in bredere zin. Wanneer ik bijvoorbeeld een campagne zie, kan ik zeggen of het een goede is. Niet alleen op inhoud, maar ook als het gaat om de inzet van verschillende kanalen. Bereikt dit de doelgroep? Dat is wat je werk met je doet: als je er dagelijks mee bezig bent, vallen gerelateerde zaken je sneller op en vind je er iets van.

Recht in de doelgroep

Het verbaasde mij dus des te meer dat ik me afgelopen week plotseling en vrij laat realiseerde dat ik de doelgroep van een communicatiecampagne ben. Althans, dat ik onderdeel uitmaak van die doelgroep en dat ik daadwerkelijk bereikt bent. Welke doelgroep? Nou, ik ben het type dat lekker wil eten, maar wel gezond. Bijvoorbeeld met meer groenten en minder vlees. Ook de superfood-hype ontgaat me niet, maar daar ben ik minder serieus mee bezig. Ik volg verschillende foodblogs, ben altijd heel blij met de nieuwe Allerhande (contentmarketingmedium bij uitstek!) en als ik 24Kitchen eenmaal aan heb staan, is de kans klein dat ik nog naar iets anders zap. Ik lees dus online media, printmedia én ik kijk tv. Allemaal gericht op eten.

Wat eten we vandaag?

Een paar weken geleden zocht ik inspiratie voor het avondeten, en ik wilde liever geen vlees. Een leuke blog waar ik dan onder andere vaak even kijk is deze, en daar trof ik een recept aan met de volgende omschrijving: Nodig voor één persoon: 100gr uitgelekte kikkererwten - 1 eetlepel van Verstegen kruiden voor vega kikkererwtenburger - een handje cashewnoten - 1 bolletje - 3 plakjes komkommer - 3 plakjes tomaat - 2 zoete aardappelen - olijfolie - yo fresh. Prima, inslaan dus. Een paar dagen daarna, in een soortgelijke zoektocht op dezelfde blog las ik een recept, weer met kikkererwten, ‘want toevallig had ik nog een wat over van de Versteegen kruiden voor vega kikkererwtenburger’, aldus de schrijfster.

Een paar dagen daarvoor had ik het televisieprogramma ‘Wie is de chef?’ gezien. Hierin koken vier mensen voor elkaar, waarna ze erachter moeten komen wie van de vier de chef is. Een meisje dat hieraan meedeed had een strak en wit ingericht appartement, waar opeens, uit het niets en tamelijk opvallend, een rijtje met potjes Verstegen-kruiden in de keuken stond. Toevallig. Het moment waarop toeval echter écht geen toeval meer kon zijn, was toen ik in de Allerhande een ‘tip’ las. Probeer eens de Versteegen kruiden voor vega kikkererwtenburger, nieuw, lekker én handig. En toen wist ik het zeker: ik ben die doelgroep, ze hebben me weten te vinden én mijn interesse gewekt. Contentmarketing pur sang om niet alleen ‘ouderwetsch’ te adverteren, maar ook om een kookprogramma te sponsoren, tips te geven in een magazine over koken en foodbloggers (een snelgroeiende groep met vaak veel populaire volgers) in te zetten om een product aan de man te brengen. Een goede aanpak voor een merk met misschien een wat oubollig imago.

Alleen reclame werkt niet meer

Nadat ik de shock te boven kwam dat ik bereikt was met een communicatiecampagne (‘ik doorzie dat soort dingen toch?’), besefte ik me dat het nóg grappiger was dat ik de advertorials niet had opgemerkt. Ik bladerde nog even terug in de Allerhande om de bewuste tip te zoeken. Deze was in een recept opgenomen en leek onderdeel uit te maken van het redactionele gedeelte van het magazine. In hetzelfde blad stonden twee spreads van Verstegen, die me gewoon niet opgevallen waren. 

Het harde bewijs van de werking van contentmarketing, waarin de campagne draait om het daadwerkelijk waarde toevoegen voor de consument. Of het écht een bewuste campagne was weet ik niet, maar mocht dit ‘casual’ zo zijn ontstaan, is de lof nog groter. Complimenten!

Tags
Geen tags gevonden
Laat reacties zien
toon alle gerelateerde artikelen