Hoe de PR stunt van de FNV mijn blik op reclame veranderde

Branding, Campagne, Contentmarketing, PR, Toekomst
door Mediatic, 20 november 2015
Hoe de PR stunt van de FNV mijn blik op reclame veranderde

Een tijd geleden las ik 'The fall of advertising and the rise of PR'. Het boek werd mijn bijbel. En nu geloof ik niet meer.

Het boek (dat je minstens één keer moet lezen) legt aan de hand van hele simpele voorbeelden uit waarom niet reclame, maar PR dé manier is om je doelgroep te bereiken. Wie vertrouw je namelijk meer: een autoverkoper of een journalist? Wat kijk je liever: een reclame of het journaal? In tegenstelling tot die hippe reclamejongens, zou ik iets maken waar de wereld wel op zit te wachten - nieuws, relevante content, maar geen advertenties die je het liefst wegklikt.

En nu geloof ik niet meer.

Het gebeurde op een dinsdagavond, zoals eigenlijk alle dingen die er toe doen je verrassen op nietszeggende dinsdagen. Ik ruimde m'n huis op en had een YouTube-playlist aanstaan. Ik hoorde dat de muziek onderbroken werd door een reclame en liep naar m'n laptop om de reclame weg te klikken.

 

Wat Er Toen Gebeurde Zal Je Doen Verbazen!

Ik bleef namelijk kijken. Naar een video waarin uitgelegd werd hoe de FNV, door middel van een restaurant zonder personeel, aandacht vroeg voor een beter cao voor de horeca. Hoewel het een gave video is, is het toch echt een onderbreking van mijn zorgvuldig gecureerde playlist. Ik keek een reclame. Zonder te zappen. Zonder 'm weg te klikken. 

 

Die avond dacht ik aan de posters van Nike met Michael Jordan (met de slogan Just do it). Die reclameposters hingen we vroeger ook met veel plezier op. Misschien dat we niet elke reclame altijd weg klikken. Dat zou betekenen dat content best gebrand mag zijn en het niet altijd uitmaakt dat het duidelijk afkomstig is van een bedrijf. Maar dan moet die content wel echt heel goed zijn. Zo goed als die viral van de FNV. Of Michael Jordan. Maar onthoud, bedrijven: als je minder dan een ringloze driepunter maakt, klikken we het toch echt weg. 

Tags
Geen tags gevonden
toon alle gerelateerde artikelen