De blunder van Albert Heijn

Branding, Contentmarketing
door Mediatic, 24 december 2014
De blunder van Albert Heijn

Een slimme marketingtruc en ik ben er volledig ingetuind. Misschien is ‘sluw’ een beter woord, want eigenlijk voel ik me misleid. Ik loop bij de Appie, struin langs het koelvak en stuit op een heel interessant mandje. Je weet wel, zo’n stoommandje waarvan ik vermoed dat je daar rijst, groenten en vis in kunt bereiden. Ik hou van stomen. Want in tegenstelling tot bij koken hoef je bij stomen niet de vitaminen met het vruchtwater weg te gooien. Het past binnen de gezondere leefstijl die ik sinds een jaartje nastreef. Geen magnetron meer, geen kant-en-klaar-maaltijden meer en hooguit één keer per week een pizza of patat.

Goed, dat stoommandje (Ajam Rica Rica) belandt bij mij in het winkelmandje, samen met een fles wijn en een halfje volkoren. Ik leg de boodschappen op de band, eindig met het stoommandje en bewaak mijn maaltijd met een beurtbalkje. Terwijl ik sta te wachten, fantaseer ik erop los. Ik hoor het gerecht al pruttelen, ruik de gember, proef de verse pepertjes. Ik bedoel, als de naam van een gerecht begint met ‘Ajam’ moet het wel lekker zijn, toch?

Thuis knip ik de wikkel los en lees de bereidingswijze die erop staat. Ik lees het nog eens. Het gekke is dat er helemaal niet over het mandje wordt gerept. Ze hebben het over bakjes die je in een pan moet doen. Of, inderdaad, in de magnetron. Ik open het mandje en zie tot
mijn grote verbazing twee plastic bakjes. Met de wikkel nog in mijn hand staar ik naar het mandje. Waar ben jij goed voor? Where do you come in? Ik lees de wikkel van begin tot eind. Dan zie ik de opmerking staan die alles verklaart: ‘Verwijder voor gebruik de wikkel en het mandje.’ Het was een farce, een marketingtruc. En ik ben er keihard ingetrapt. Ik heb zojuist 5 euro betaald voor een ordinaire magnetronmaaltijd.

Als het om de marketingmachine van Albert Heijn gaat, ben ik doorgaans erg lovend. Wanneer ik aan klanten uitleg wat contentmarketing is, gebruik ik de Allerhande niet zelden als voorbeeld. De combinatie van het blad en hun Youtube-kanaal is gewoonweg geniaal. Maar met dit stoommandje slaan ze toch wel de plank mis. Als we iets in ons vak hebben geleerd, dan is dat dat vorm en inhoud in balans moeten zijn én dat beide steengoed moeten zijn. Je kunt je product of dienst nog zo mooi verpakken, maar als de inhoud rommelt, dan verkoopt het niet.

Tags
Geen tags gevonden
toon alle gerelateerde artikelen