geen categorie 0 comments
door Katrien Baarendse, 22 maart 2018
Bokstraining: mentale opfrisser naast spieren kweken

Float like a butterfly, sting like a bee. Deze vermaarde woorden van bokser en woordkunstenaar Muhammad Ali zie ik iedere zaterdag terug op de muur van de bokshal schuin tegenover, waar ik een uur lang stevig aan de bak mag. De tekst wordt gecombineerd met prachtige foto’s uit zijn jonge jaren. We planken, squatten, sparren, pushuppen en situppen – in goed Nederlands – wat af in een uur tijd.

De bokstraining heet ‘bokstherapie’. Het tweede deel van dit woord schrok me in eerste instantie nogal af. Therapie? Dat heb ik toch niet nodig? Toch heb ik onverwacht al het nodige geleerd tijdens de bokstherapie, buiten de uppercut, de rechtse directe en de linkse hoek om. Alhoewel we niemand knock-out slaan – sterker nog: we raken elkaar niet anders dan op de bokshandschoen –  confronteert de training je toch met jezelf. En haal je er lessen uit die je ook in je dagelijks leven of op je werk kunt gebruiken.

Een simpel voorbeeld. Tijdens de training oefenen we vaak een reeks stootcombinaties. Ik zal maar zeggen: achter elkaar deel je een linkse directe, een rechtse directe, een linkse hoek en een rechtse directe uit. Je tegenstander vangt deze stoten op. Probeer het maar eens. En probeer het dan nog eens een paar keer achter elkaar op hoge snelheid. Geheid begin je een keer met rechts, wordt de hoek toch een directe of ben je even helemaal de weg kwijt. Dat gebeurt althans bij mij. En dat frustreert me. Dus verzucht ik dan al gauw ‘waarom lukt het niet? Ik doe het steeds verkeerd.’ Waarop de trainer zei ‘vraag je niet af waarom het niet lukt, maar probeer het gewoon opnieuw’.

Mmmm, dat zette me aan het denken. Want zo werkt het immers ook met het aanleren van nieuwe vaardigheden. Het makkelijkst is het om te blijven hangen in je gebruikelijke stotenreeks (lees: gedrag). Lekker binnen je comfort zone opereren en doen wat je altijd deed. Maar iets leren is juist iets nieuws proberen. Een duik in het diepe. Gewoon gaan doen. Niet achterom kijken en gefrustreerd raken als het niet lukt, maar doorgaan.

En zo kan ik nog wel een paar leerzame momentjes noemen uit de boksles. Ook als het gaat om grenzen aangeven (je tegenstander op afstand houden). Aanvallen of verdedigen (ook in de verdediging kun je in de lead zijn). Of: waarom spar je met de ene tegenstander zoveel lekkerder dan met de andere? Boksen is dus niet alleen fysieke inspanning, maar ook een mentale ontdekkingstocht. Het confronteert je met je eigen houding. Dus iedere zaterdag sta ik trouw te beuken in de bokszak. En daar word ik ook nog wijzer van…

Ik ben benieuwd: heb jij ook wel eens zo’n ‘aha-erlebnis’ op een onverwacht ogenblik? Even een leermomentje als je er niet op rekent? Laat het weten!

 

Tags
Geen tags gevonden
Laat reacties zien
toon alle gerelateerde artikelen