After having structurally organised ManpowerGroup’s media relations, Mediatic was approached by the HR firm to organise the press trajectory concerning the acquisition of Ciber Netherlands by ManpowerGroup. The goal was to inform the relevant stakeholders and to generate as much publicity as possible.
- In preparation of the announcement, we wrote a press release on the acquisition, in which both parties were quoted.
- We also created a Q&A for the company, to streamline communication with journalists.
- Several letters were also written to inform stakeholders, such as clients, distributors and other relations
- We offered the Dutch tier 1 newspaper Het Financieele Dagblad a press release and an exclusive interview (under embargo)
- As soon as the FD published the story, we approached other relevant national, regional and trade media (IT, HR and Finance)
- After the official completion of the acquisition, we sent another press release on the definitive closing of the deal
Results
- A scoop and interview in Het Financieele Dagblad
- Coverage by many national news outlets (FD, Telegraaf, Nu.nl, AD), regional and trade media, with a commercial value of at least €102,140
Het persbericht waaruit bleek dat Ciber Nederland overgenomen werd door ManpowerGroup Nederland boden we samen met een exclusief interview ‘onder embargo’ aan bij Het Financieele Dagblad. Na de publicatie in het FD hebben wij het bericht aan onze overige mediarelaties aangeboden. Hieronder vallen zowel landelijke-, regionale- als vakmedia op het gebied van IT, HR en Finance.
Dit traject resulteerde in een primeur en een interview in het FD. De publiciteit in de landelijke media, waaronder FD, De Telegraaf, Nu.nl en AD en in de regionale- en vakmedia leverde een advertentiewaarde van minstens €102.140,- op.
Softwarebedrijven saai? Niet als je het hebt over AFAS Software. Het bedrijf ziet software als dé manier om beter te ondernemen. Het Leusdense bedrijf wil op allerlei manieren mensen inspireren, in de breedste zin van het woord. En niet, zoals je misschien van een softwarebedrijf zou verwachten, alleen op online gebied. Bijvoorbeeld ook door sponsoring van poppodium AFAS Live, het AFAS Circustheater in Scheveningen en voetbalclubs AZ en het Belgische KV Mechelen, waarbij vooral beleving centraal staat. En door het organiseren van jaarlijks zo’n 180 evenementen gericht op het inspireren van ondernemers.
Mediatic ondersteunt AFAS zowel op het gebied van PR en contentmarketing. Dat betekent onder andere dat we publiciteit genereren, maar ook dat we content creëren die ondersteunt bij de marketingcommunicatie van het bedrijf. En één van die contentprojecten is de Beter Ondernemen Show, een evenement dat jaarlijks wordt georganiseerd om ondernemers te inspireren.
Een concreet voorbeeld: de Beter Ondernemen Show
Een theater met rood pluche stoelen, een Perzisch tapijtje op de vloer, een klassiek barretje aan de zijkant van het podium en een Chesterfield bank in het midden. Achtereenvolgens nemen vier bekende sprekers hun plek in op het tapijt en steken van wal, twintig minuten lang om hun persoonlijke verhaal te vertellen. Dat is het concept van de Beter Ondernemen Show. Recente shows hadden als thema de werk-privé balans, met sprekers als Bram Bakker, Albert Verlinde en Jildou van der Bijl. Op de meest recente show op 18 mei was het thema ondernemen met moreel kompas en stonden Joris Luyendijk, Erik de Vlieger en Marijn Frank op het podium.
Als warming-up voor de bezoekers dient een kort interview met ieder van de vier sprekers, dat in de vorm van ‘Drie vragen aan…’ op het online contentplatform van AFAS Software (www.inspireertbeterondernemen.nl) wordt gepubliceerd. Zo krijgt de bezoeker al een indruk van de presentaties die hem te wachten staan. Direct na het event volgen er vier langere artikelen, gebaseerd op de interviews met de sprekers, een kort verslag van de dag en een blog waarin praktische tips worden gegeven om concreet met het onderwerp aan de slag te gaan. Het contentplatform waarop AFAS Software de inspirerende blogs en artikelen publiceert, staat niet vol met softwareterminologie, maar met inspirerende verhalen waar je als ondernemer echt wat aan hebt om je werk beter te kunnen doen.
Allereerst: 230 bezoekers voor de show zelf. Plus een stroom van content rondom het evenement: van viermaal een kort interview in ‘drie vragen aan’-vorm om potentiele bezoekers te triggeren om daadwerkelijk te komen, tot uitgebreide artikelen op basis van interviews met de sprekers. Andersom werden er juist weer video’s van het evenement zelf op het contentplatform gedeeld. Op die manier grijpen offline en online samen, en wordt zoveel mogelijk uit de Beter Ondernemen Show gehaald.
Ook zorgt de contentaanpak voor kennisdeling die verder gaat dan het evenement alleen. Door de (online en openbare) verslaglegging, profiteren ook niet-bezoekers van de gedeelde kennis op het evenement. De content van vorige Beter Ondernemen Shows wordt ook nu nog steeds gevonden én gelezen.
Benieuwd naar de content in kwestie? Hier lees je alle content van de tot nu toe georganiseerde Beter Ondernemen Shows.
Een artikel in de Metro en uiteenlopende reismedia, met daarin backlinks naar de website. Met een PR-aanpak gebaseerd op data met een extra focus op het vergaren van links, heeft Mediatic op een slimme en duurzame manier de linkprofielen van verschillende online partijen versterkt. Zo ook voor Travel Talk, het bedrijf achter de populaire reis- en reviewwebsite 27vakantiedagen.nl.
27vakantiedagen.nl is met enkele honderdduizenden unieke bezoekers per maand een van de grootste Nederlandse reisplatforms met tips voor onder andere vakantie 2021. Behalve uitgebreide bestemmingsinformatie en -inspiratie, beschikt het platform over een community van vele duizenden actieve reizigers die reviews achterlaten over hun recente reisbestemmingen. Om deze unieke positie vast te houden en verder uit te bouwen en en passant de zichtbaarheid te versterken, heeft Travel Talk zich eind 2017 bij Mediatic gemeld met de opdracht het linkprofiel van 27vakantiedagen te verbeteren.
Meer weten?
Een opiniestuk namens jouw organisatie in het FD, een achtergrondartikel op XpertHR Actueel of een interview met de directeur van je organisatie op BNR. Mediatic heeft uitgebreide ervaring met het genereren van media-aandacht voor HR-organisaties, van uitzenders tot HR risk-consultants. En dat doen we op verschillende manieren. We nemen je in drie stappen graag mee in de succesvolle case van onze klant Tentoo: een PR-aanpak op basis van onderzoek en data.
HR-en payrollbureau Tentoo kwam bij Mediatic terecht nog voordat de payroller bekend stond als een fullservice HR-bureau. En dat terwijl het bedrijf al sinds 1992 freelancers, zzp'ers en opdrachtgevers onbekommerd laat ondernemen door administratieve en financiële verplichtingen uit handen te nemen. Omdat we payrolling positiever wilden neerzetten in de media, besloten we het bedrijf te profileren als fullservice bureau en bovendien als een organisatie die open en eerlijk is en graag informatie deelt.
Dit doel bewerkstelligen we door bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat algemeen directeur Paul den Ronden bij de radiozender BNR komt te spreken over HR-thema’s. Paul heeft een scherpe mening over politieke onderwerpen en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, waardoor hij een interessante spreker is. Onze contactpersonen bij BNR verwelkomen hem dan ook met open armen. Maar omdat dit natuurlijk niet elke maand kan, en we toch met regelmaat de pers willen opzoeken. Daarnaast besloten we in 2015 om een persaanpak aan de hand van onderzoeksdata toe te passen.
Onderzoeken en data zijn geliefd bij journalisten; je kunt immers interessante bevindingen met de rest van de wereld delen. Maar daarbij kun je ook feitelijk aantonen dat je kennis van zaken hebt. Hiermee profileer je jezelf als autoriteit in je vakgebied, waardoor je meer bent dan alleen een payroller of een HR-bureau. Hiervoor kun je interne data gebruiken, die je al ‘op de plank hebt liggen’ of door je eigen database te ondervragen. In het geval van Tentoo gaan we elke drie maanden naar buiten met de kwartaalmonitor, met daarin de laatste ontwikkelingen op freelancegebied.
Ook kan het handig zijn om hiervoor een onderzoek op te zetten onder een specifieke doelgroep. Belangrijk hierbij is dat je als je consumenten bevraagt, je minimaal duizend respondenten nodig hebt om te spreken over een representatief onderzoek. Onderzoek je specialisten, dan is een kleinere hoeveelheid ook acceptabel.
Via een onderzoeksbureau leggen we een grote hoeveelheid consumenten een aantal thema’s voor, aan de hand van verschillende stellingen en vragen. Denk hierbij aan actuele thema’s als loondoorbetaling bij ziekte, verlof, ziekteverzuim, arbeidsregelgeving, de Wet DBA, kabinetsplannen of bijvoorbeeld gekke kerstpakketten, voor een luchtiger bericht rond de kerst. Een greep uit het nieuws:
‘Bedrijven huren meer flexwerkers in door onzekerheid zzp-wet’ – RTL: juli 2017
‘Hoogopgeleiden positiever over effect flexibilisering op werkgelegenheid’ – FM: mei 2017
‘Groot deel bevolking tegen twee jaar doorbetaling bij ziekte’ – FD: maart 2017
Belangrijk is dat de thema’s logisch voortvloeien uit het expertisegebied van de organisatie. Omdat de gekozen thema’s vaak regelmatig terugkeren in de media, heeft dergelijk onderzoek een lange houdbaarheid. Zeker in periodes met wat minder activiteit, zoals de zomer, is het erg prettig om zulke thema’s achter de hand te hebben. Je wilt als bedrijf tenslotte continu zichtbaar blijven.
Met een interessante mix van persberichten gebaseerd op onderzoek zorgen we ervoor dat Tentoo niet alleen meer naamsbekendheid vergaart, maar ook zichzelf profileert als kennispartner en autoriteit in de HR-branche. Cruciaal hierbij is dat we, al vanaf de selectie van de onderzoeksonderwerpen, continu de beoogde journalist in ons achterhoofd houden. Waar is hij of zij mee bezig? Op welke informatie zit dat medium juist wel of niet te wachten? Alleen dan kom je tot een effectieve persaanpak op basis van data. Afgelopen jaar stond Tentoo dan ook onder andere in het FD, de Telegraaf, het AD, het Parool, op RTL Nieuws, RTLZ en talloze vakmedia. Het gaat zelfs zo ver dat journalisten ons wel eens vragen wanneer de volgende kwartaalmonitor van Tentoo precies wordt gepubliceerd. Kortom: datagedreven PR wérkt.